Філателія і нумізматика — фактично два найвідоміші види колекціонування із кількох сотень. Якщо поштові марки — захоплення здебільшого ентузіастів-безсрібників, то серед нумізматів переважає солідніший контингент, здатний викласти до півмільйона гривень навіть за сучасну золоту монету, не кажу вже про раритети.

Та насправді нумізматика — не лише хобі, а якщо називати речі власними іменами, — один із напрямів патріотичного виховання громадян і зміцнення позитивного іміджу держави у світі. До речі, це добре розуміли в заідеологізованому СРСР, де за часів Брежнєва до 50-річчя Жовтневої революції викарбували набір обігових монет від 10 до 50 копійок, до 100-річчя Леніна — металевий рубль, а кожну круглу річницю Перемоги відзначали масовими випусками ювілейних монет, не кажу про пам’ятні події, якою, наприклад, стала Олімпіада 1980 року в Москві. Уся ця монетна продукція осідала у домашніх колекціях навіть далеких від нумізматики радянських громадян, слугувала найкращим сувеніром у закордонних поїздках небагатьох щасливчиків, яким їх дозволяли.

У незалежній Україні все з точністю до навпаки: зарубіжжя стало незрівнянно доступнішим, зате українські ювілейні й пам’ятні монети перетворилися на коштовні скарби, доступні лише обраним. Це стосується і срібла й золота, що, зрозуміло, ніде не використовують для масового карбування грошей, і навіть звичайнісіньких металевих монет, які значно довговічніші за паперові 1, 2, 5 і 10 гривень та можуть і мають служити доброю пам’яттю про важливі події й пропагувати Україну у світі.

А ТИМ ЧАСОМ

Як проводиться онлайн оцінка монет

Колекціонування монет – хобі для багатих людей. Монета в хорошому стані коштує чималих грошей. Нещодавно на знаменитому аукціоні Gorny & Mosch червінець Петра І чеканки 1710 року продали за 48 000 євро. Ця монета мала бездоганний вигляд. Ціна екземплярів задовільної якості на ринку не перевищує 40 000 доларів.
Якщо ви цікавитеся нумізматикою, хочете продати чи купити монету чи нагороду заходьте на сайт COINS.KIEV. Тут вам здійснять безкоштовну оцінку вашого колекційного екземпляру, куплять золоті чи срібні монети царської Росії, світу, колишнього СРСР та України.
При здійсненні онлайн оцінки манети, фахівець, що її проводить, звертає увагу на ключові особливості представленого виробу, зокрема:
♦ на якість основного малюнку на монеті, а відсутність подряпин та інших дефектів, будуть додатковими бонусами при покупці;
♦ на сліди неправильного чищення. Якщо у вас немає досвіду та засобів з очищення монет краще не робіть цього взагалі. Невмілим чищенням ви пошкодите монету та здешевите її ціну;
♦ на пошкодження корозією. Залежно від масштабів корозійних пошкоджень, ціна виробу може знизитися до вартості металу і її куплять як брухт;
♦ на ринкову вартість золота. Зазвичай враховується при оцінці монет, чия ціна не перевищує 1000 доларів;
♦ на рідкісні монети. Якщо монет відчиканили малим тиражам, то їхня ціна буде вищою.
Онлайн оцінка монет - це розгляд їх фотографій або відсканованих зображень. Тому клієнту необхідно знати, як правильно сфотографувати виріб, щоб фахівець зміг виконати оцінку максимально точно і швидко. Докладніше про це читайте тут.

Зокрема небагатьом пощастило побачити монети номіналом 5 гривень, випущені до чемпіонату Європи з футболу 2012 року в Україні, і ще менше щасливчиків, які мають повний комплект із п’яти штук. Те саме стосується двогривневих монет із зображенням Симона Петлюри, Володимира Винниченка, Михайла Грушевського, Івана Франка, Олександра Довженка, Сергія Корольова, Василя Симоненка, Павла Чубинського, Володимира Івасюка. Дивуватися цьому не доводиться, бо тиражу від 35 до 50 тисяч штук замало для самої України, а ще ж є наші одноплемінники від Росії до Канади і Бразилії, де кожен свідомий українець дорожив би такою річчю.

Не зайве згадати, що монету номіналом 5 гривень, випущену три роки тому до 75-річчя заснування моєї рідної Житомирської області, колекціонери нині оцінюють у 220 гривень, хоч свого часу її продавали у відділеннях банків за 20 гривень, тобто учетверо дорожче за номінал. Тож випуск пам’ятних і ювілейних монет для НБУ — справа напрочуд вигідна, чого не скажеш про мізерність їх тиражів з погляду державних інтересів.

На моє переконання, до найбільш значущих подій ювілейні й пам’ятні монети слід карбувати мільйонами штук і не продавати через відділення банків, а випускати у вільний обіг за номінальною вартістю. Правильність такого підходу підтверджено практикою, бо попри п’ятимільйонні тиражі монет номіналом 1 гривня до 60-річчя визволення України (2004), 60-річчя та 65-річчя Перемоги (2005 та 2010), фіналу чемпіонату Європи з футболу (2012), вони фактично відразу осіли у колекціях далеких від нумізматики людей і розійшлися на сувеніри. Саме такі пам’ятні та ювілейні монети, більшість з яких швидко вилучають з обігу,  стають безвідсотковим і безповоротним кредитом, наданим Україні її та іноземними громадянами. Не менш важлива й ідеологічна та пропагандистська складова.