— А борщ сьогодні у нас буде?

— Буде, якщо зараз швиденько встанеш з дивана і пройдешся до базару. Тримай список!

— І що ти тут написала? — ліниво потягнувся благовірний. — Так-так, сметана, морква, буряк, капустина, порібрина, дві авіаційні бомби… Що?! Ну й жартики у тебе! Якби й справді на базарі бомби продавали, знаєш, скільки б вони коштували?!

— «Беушні», 1940 року випуску, 100 гривень за штуку, — незворушно відповіла дружина, не припиняючи відмивати сковорідку. — Сусідка вже чергу зайняла, ти будеш за нею. Знайомий її знайомих продає, я на звороті адресу записала.

— Ти збожеволіла?! – підкинуло чоловіком. — Навіщо вам, мирним жінкам, бомби? Та ще й авіаційні!

—У хазяйстві все знадобиться! Чому б і не купити, якщо так дешево продають? Може, я феєрверк хочу влаштувати!

З багаторічного сімейного досвіду чоловік знав: якщо дружина починала говорити грізним голосом своєї мами, відмовити її від найбезглуздішої ідеї не вдасться. Та й сковорідка у її руці — дуже переконливий аргумент… Тож мовчки узяв список і приречено посунув у бік базару.

На цьому місці хочу заспокоїти читачів: жодної з 39 авіаційних бомб, котрі намагався продати 24-річний чернігівець, ні наш боязливий сім’янин, ні його сусідка не придбали: на щастя, потенційних покупців випередили працівники міліції, котрим стало відомо про екстремальну оборудку.

«Раніше молодик жодних справ із законом не мав. Цікавився артефактами воєнних часів, займався пошуковою роботою там, де колись точилися запеклі бої. Таким чином натрапив на місце розташування складів авіаційної частини. Почав копати і знайшов «раритети», — розповіли працівники сектору зі зв’язків із громадськістю УМВС України в Чернігівській області. Будь-яка людина, котра цінує і власне, і чужі життя, повідомила б про небезпечні знахідки спеціалізованим службам. Та молодик вирішив на них… підзаробити. Вирив, наче картоплю, і переніс до лісу, де й замаскував. Потім, бажаючи збути товар оптом — за 4 тисячі гривень, почав шукати покупця». Останній незабаром знайшовся. Хотілося б знати з якими намірами він зібрався придбати авіаційні бомби: невже теж феєрверка забажав?

Чоловіки вже вдарили по руках, як нагрянули правоохоронці. Експерти-піротехніки, оглянувши зловісне послання далекої війни, визначили, що перевозити його небезпечно, оскільки ймовірність вибуху дуже висока. Тож, уживши всіх запобіжних заходів, вміст схованки підірвали у лісі.

Просто дивовижно, як пощастило молодикові, котрий лишився живим і неушкодженим, потривоживши справжні бойові припаси. Та відповідати за незаконні дії з вибухонебезпечними предметами йому все ж таки доведеться. У всякому разі буде вдосталь часу, щоб розумно визначитися зі своїми життєвими пріоритетами.