У маршрутках та метро ми щоденно бачимо десятки оголошень із заманливими пропозиціями отримати «швидкі» гроші без будь-яких клопотів. В одних українців спокушають купити побутову техніку, меблі, автомобілі тощо. В інших пропонують стартовий капітал для розвитку бізнесу чи придбання квартири. Тепер кредитні спритники почали вкидати листівки з такими «заманихами» ще й у поштові скриньки. «Даємо готівку без яких-небудь початкових платежів, без зберігання майна в заставі, комісій, довідок про прибутки, посередників, обмежень за віком (з 16 років)».

Із такими пропозиціями витягла нещодавно папірець зі своєї поштової скриньки і я. Він лежав серед періодики та ілюстрованої різнокольорової реклами і мав скромний вигляд — цим і привертав увагу. Що далі читала слова, написані чорним по білому, то більше хотілося повірити в безплатне диво, яке пропонували: «Перекредитуємо під менший відсоток, допоможемо викупити будь-яке заставне майно, виплатити платежі. Якщо вам потрібний стартовий капітал або ж не вистачає коштів для розвитку бізнесу, приходьте до нас». Тут же вказано було й  адресу: станція метро «Маршала Жукова», готель «Турист» із  номером кімнати, телефонів, графіком роботи та  номером ліцензії про право надання послуг.

Як і кожній нормальній людині середнього достатку, якій доводиться рахувати та заощаджути зароблені гроші, мені теж закортіло  зателефонувати за одним із вказаних номерів і дізнатися детальніше. Бо вже давно мріємо з чоловіком поміняти старенький автомобіль на новий, зробити у квартирі ремонт, добудувати дачний будиночок, на що сімейного бюджету постійно не вистачає. Але взявшись за слухавку, згадала застереження головного міліціонера Харківщини Віктора Козицького, який під час однієї із прес-конференцій, відповідаючи на запитання колег, як слід ставитися до таких пропозицій, дав просту пораду: довіряти народній мудрості, яка стверджує, що не все те золото, що блищить.

Тоді ж Віктор Іванович розповів, що заробляти гроші на людській довірі всіляким ділкам дають можливість прогалини в законодавстві. До правоохоронних органів надходять сотні заяв, у яких громадяни скаржаться не те, що їх ошукали. Однак шахрайські дії посадових осіб тих організацій, що їх ошукували, довести важко або й зовсім неможливо. Люди, як правило, самі підписують угоду, чим власноруч запобігають висуненню звинувачень таких компаній у шахрайстві. Там, до речі, працюють дуже кваліфіковані юристи, які виписують угоди так, щоб унеможливити будь-яке звинувачення у протизаконній діяльності. Офіси таких організацій зазвичай розташовані в місцях великого скупчення людей: вокзал, ринок, метро.

І ще одна слушна порада, яку дав журналістам Віктор Іванович: уважно вивчати будь-який документ перед тим, як його підписувати. І особливо пильнувати, коли в ньому йдеться про «швидкі гроші». Бо люди приходять за оголошенням і кажуть: «Хочу отримати кредит». Їх запитують: скільки грошей потрібно — 100, 200, 300 тисяч? Будь ласка! Але перед наданням кредиту підписуйте угоду. Ось тут і криється небезпека. Така угода, як правило, велика за обсягом — від 5 до 10 сторінок. Іноді надрукована у дві колонки дрібнесеньким шрифтом. Тому не в усіх вистачає терпіння прочитати його до кінця, і в 95% випадків підписують документ, не розуміючи самої системи видачі кредиту. Тим більше, що до цього людей спонукають ще й спеціально підібрані менеджери, які володіють мистецтвом навіювання.

Мені поради допомогли. Сподіваюся, що й вам вони стануть у пригоді, якщо знайдете у своїй поштовій скриньці спокусливе оголошення.