РЕФОРМУВАННЯ

Проблеми територій, вважає чимало жителів Черкаської області, слід і вирішувати на місцевому рівні

На Черкащині, як і в інших областях, триває обговорення проекту Концепції реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні серед територіальних громад. Основне завдання реформи — дати можливість громадам на своїй території розпоряджатися коштами, проводити референдуми з актуальних питань життєзабезпечення.

Радам — більше самостійності

Уже надійшло понад 300 пропозицій та уточнень із районів і міст Черкащини. Загалом, зазначають люди, потрібно створити умови, за яких місцеві громади самі визначать, які повноваження залишити за собою, а які — делегувати адміністраціям. Разом із повноваженнями, буде і відповідальність, зокрема й за ухвалені рішення та використання коштів.

Серед пропозицій — удосконалити господарське законодавство, щоб здійснювати реєстрацію підприємств за місцем фактичної діяльності та передбачити норму щодо спрямування до бюджетів базового та районного рівнів податок на прибуток підприємств, а також відсоток акцизного збору від виробництва алкогольних  напоїв у межах адміністративно-територіальної одиниці, де розташовані такі підприємства. Громади мають бути наділені й правом відкликати посадових осіб.

Нині для розв’язання низки життєво важливих проблем окремої територіальної громади, наприклад, питання водопостачання, теплозабезпечення, ремонту доріг чи освітлення вулиць, потрібно звертатися до центральних органів влади. Саме там сконцентровані всі необхідні матеріальні та фінансові ресурси. Закордонний досвід свідчить, що місцеві проблеми потрібно й вирішувати на місцевому рівні.

Очікувані результати реформи такі: формування територіальних громад, здатних самостійно вирішувати питання місцевого значення; створення умов для економічного та соціального розвитку територіальних громад та їх об’єднань; чіткий розподіл повноважень між рівнями органів місцевого самоврядування, місцевими органами виконавчої влади та територіальними органами центральних органів виконавчої влади; наближення адміністративних та соціальних послуг до жителів територіальних громад, підвищення якості цих послуг; зменшення диспропорцій у доступі до послуг  у різних територіальних громадах.

Не чекаючи докорінних змін у законодавчому полі, місцеві громади вже й нині випробовують нові підходи, втілюють корисні, на їхню думку, починання.

Завдяки соціальному партнерству

 Цього року жителі села Кочубіївка Уманського району відзначають у власному селі приємні зміни: розпочали фінансування місцевого хору, футбольної та волейбольної команди, передплачують періодичні друковані видання для ветеранів. Паралельно з цим у селі триває ремонт Будинку культури та бібліотеки. Секрет успіху цього села, за словами сільського голови Галини Дольової, —  реалізація соціальних угод, які на території району укладають і виконують уже не перший рік.

 Два роки тому для поліпшення сільської інфраструктури на Черкащині, сільські ради почали укладати угоди про соціальне партнерство з місцевими сільгосптоваровиробниками. Ефективність цієї ініціативи не змусила на себе довго чекати: 2012 року таких угод укладено на 85 мільйонів гривень, тож ці гроші вдалося спрямувати на найважливіші соціальні проекти, передусім на будівництво та ремонт дитячих садків, закладів освіти, сільських будинків культури, налагодження освітлень вулиць, ремонт доріг тощо.

Відповідно до укладених угод, у середньому по області на гектар орендованої ріллі припадає 106 гривень (2011 року було 42 гривні). Ці гроші й дають сільським громадам певну самостійність у вирішенні деяких проблем. Цікаво, що попри певні труднощі з виплатою коштів у деяких районах, усі сільські голови наголошують: навіть за незначний проміжок часу — два роки — вдалося багато чого зробити без залучення додаткового фінансування.

— Укладення соціальних угод, безумовно, сприяє втіленню президентських соціальних ініціатив на селі, адже і в сімейні бюджети орендодавців землі — жителів сіл, і в місцеві бюджети надійде більше коштів. Тож відкрито й більше можливостей для розвитку нашого села. А матиме воно краще майбутнє, то й молодь залишиться працювати на рідній землі, розвиватиметься надалі сільськогосподарська галузь, — переконана сільський голова села Городецьке Уманського району Валентина Вишнівська.

Нині у селі триває реконструкція стадіону, оновлено сільський водогін, розпочато будівництво центру дозвілля. Крім того, частина коштів спрямована на ремонт доріг, освітлення та оздоровлення місцевих дітей. 

Підтримує свою колегу і сільський голова села Новоселиця Катеринопільського району Павло Прокопенко:

— Торік завдяки соціальній угоді надійшло 360 тисяч гривень, які використано на благоустрій території та ремонт залізничного мосту. Зараз облаштовуємо територію біля сільського будинку культури, в якому скоро буде закінчено капітальний ремонт. Для цього заплановано залучити понад 70 тисяч гривень від соціальних угод.

Головний пріоритет — добробут

Нинішнього року понад шість тисяч селян області отримали у домівки газ. Незабаром до них приєднаються ще понад 600 жителів села Надточаївка Шполянського району. Нині готують документацію на введення в експлуатацію підвідного газопроводу до цього населеного пункту. Введено в експлуатацію шість підвідних газопроводів, що дало можливість газифікувати 1602 домоволодіння й дає змогу користуватися газом 6332 жителям Попудні Монастирищенського району, Березівки Маньківського, Журавки Шполянського, Рубаного Мосту, Мар’янівки та Розкошівки Лисянського, Орловця Городищенського районів.

Актуальним для сільських територій залишається питання відновлення освітлення. Так, в обласному бюджеті на цей рік для реалізації заходів із переоснащення мереж зовнішнього освітлення вулиць сільських населених пунктів та районних центрів на умовах співфінансування передбачено мільйон гривень.