Кілька днів тому, проходячи повз афішну тумбу на перехресті, що навпроти будівлі Ради Європи у Страсбурзі, я зупинилася, вражена сюрреалістичністю побаченого. У голові промайнули ще свіжі тривожні заголовки українських новин: «У Донецьку колони військової техніки без розпізнавальних знаків», «Росія стягує війська до кордону з Україною», «Росія готує черговий «гуманітарний конвой», тому мої очі відмовлялися вірити у те, про що сповіщала яскрава афіша у червоно-золотавих тонах. На ній фото — шеренга бравих вояків із синхронно відкритими ротами, а під ним — закличний текст: «Хор російської армії «Красная звєзда» виконає різдвяні та народні російські пісні 28 листопада у Страсбурзі у соборі Святого Фоми».

Прийшовши додому, після кількахвилинного пошуку в Інтернеті з’ясовую всі деталі цих гастролей, які викликають хвилю вже нестримного обурення. Виявляється, що до європейської столиці Страсбурга їде хор ансамблю «Красная звєзда» Ракетних військ стратегічного призначення Російської Федерації. Як повідомляють на сайті billetreduc.com, де можна придбати квитки на виступ ансамблю, «відомий хор російської армії «Красная звєзда» під керівництвом диригента Олега Неклюдова представить репертуар з найвідоміших різдвяних та фольклорних пісень». Організатором гастролей є фірма Melba Prod (інформацію про неї мені знайти не вдалося). Вартість квитків на концерти, які дадуть у Страсбурзі російські вояки, — 29 євро, вхід для дітей до 10 років — безкоштовний. Крім того, виявилося, що «Красная звєзда» збирається побувати ще у 19 містах Франції, причому виступатиме переважно у церквах.

Вся абсурдність ситуації полягає ще й у тому, що у Страсбурзі розташована Рада Європи, міжнародна організація, яка першою у світі офіційно визнала присутність на території України російських військ, підтвердивши таким чином факт розгортання Росією на українській території неоголошеної війни. У цьому французькому місті функціонує і сесійне приміщення Європейського парламенту, який у кількох своїх останніх резолюціях також закликав Кремль відкликати своїх солдатів з України. І ніхто із міського керівництва Страсбурга не побачив найменшої суперечності у тому, що виступ обдарованих представників російських Ракетних військ стратегічного призначення, чиї колеги по службі, можливо, керували установкою «Бук», яка збила малайзійський «Боїнг» у небі над Донецьком, збігається із сесійним тижнем Європарламенту. А те, що військові армії, яка підступно розпочала загарбницьку війну проти сусідньої держави і відповідальна за тисячі смертей українських громадян, співатимуть різдвяних пісень у Божому храмі, інакше як блюзнірством і богохульством не назвеш!

Проте, на жаль, абсурд і цинізм цих ганебних гастролей очевидні поки що лише для української громади Страсбурга. У мерії міста натякнули, що нічого поганого у виступі російського військового хору не бачать і, мовляв, гастролює він тут не вперше, тому в мерії з цим колективом взагалі повні «мир, дружба, балалайка». До речі, на сайті ансамблю наголошується, що «велику неоціненну допомогу» колективу надає нинішній командувач Ракетних військ стратегічного призначення РФ генерал-полковник Сергій Каракаєв. А серед пісень, які входять до традиційного репертуару колективу, вказано «народную песню «Распрягайте, хлопцы, кони».

Якось увечері ми з родиною гуляли у Маленькій Франції — одному з найкрасивіших районів старого Страсбурга. Саме тут розташовано найбільшу лютеранську церкву міста — собор Святого Фоми. Ми стояли з чоловіком під стінами храму і розмірковували, де буде зручніше у день виступу «Красной звєзди» розмістити наш мітинг протесту. «Мамо, а хіба Бог може терпіти вбивць у своєму домі?» — запитала мене дочка. І я не знала, що їй відповісти.