На презентації Концепції побудови нової національної системи охорони здоров’я, яка пройшла в Міністерстві охорони здоров’я, журналісти почули від міністра Олега Мусія неочікувану заяву. «Важливо те, що ми відходимо від поняття, яке набридло нам усім,    реформування. Гадаю, слова «реформування»,  «реанімація» не пояснюють того,  що  ми хочемо зробити в галузі. А ми хочемо побудувати  нову вітчизняну систему охорони здоров’я»,  — сказав  він.  

Готуючи концепцію, експерти дослідили  та  проаналізували  різні аспекти медичних систем інших держав, а також той досвід, який вже має Україна. «Ми моделюємо нову національну систему охорони здоров’я з урахуванням найбільш вдалого світового досвіду, але з власними унікальними рисами»,   — сказав начальник Управління реформ системи охорони здоров’я МОЗ Костянтин Надутий. 

Оскільки, за   словами міністра охорони здоров’я, «сама концепція є сухим, дещо бюрократичним документом, її не дуже добре сприймає широка громадськість на слух. Тому на пропозицію багатьох громадських організацій та міжнародних фондів, які підтримали цей проект, було запропоновано стратегічну дорадчу групу при МОЗ із розробки публічного документа.

Його напишуть дохідливою, не чиновницькою мовою і презентують широкому загалу, щоб люди розуміли, яка насправді модель системи охорони здоров’я  пропонуватиметься для України». 

Робоча група МОЗ, до якої ввійдуть фахівці міністерства, міжнародні експерти та громадськість,  працюватиме над розробкою стратегії,  й за три-п’ять місяців, обіцяє керівництво МОЗ, кінцевим документом стане поетапний план дій із її реалізації.  За словами Олега Мусія, «в підсумку очікуємо на кінець року абсолютно деталізований документ, у якому буде написано, хто й конкретно за що відповідає в новій системі охорони здоров’я. Також буде визначено  чіткі терміни виконання цих доручень та впровадження».

Документ обговорювали  на сайті профільного міністерства півтора місяця і    завдяки активній участі громадських організацій  змінювали чотири рази.  В результаті, переконує керівник МОЗ, «ми отримали набагато якісніший документ і нарешті реальне обговорення його громадськістю».

Краще запобігти захворюванню, ніж його лікувати. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

«Результатом реалізації концепції має стати підвищення показників очікуваної тривалості життя, зниження показників материнської та дитячої смертності. Ці очікування грунтуються на досвіді інших країн, які впроваджували подібні зміни у системі охорони здоров’я», —  сказав  директор Інституту стратегічних досліджень МОЗ Геннадій Слабкий.

 Велику надію в міністерстві покладають на закладену в документі   упереджувальну інформаційно-роз’яснювальну кампанію. «Від того, наскільки ми зможемо донести до кожного українця, який буде отримувачем медичної послуги, до кожного фахівця основні постулати того, що він одержить через певний час,  залежить успіх реалізації нової системи охорони здоров’я»,  — сказав Олег Мусій. 

Керівник МОЗ також  зазначив, що нинішня система охорони здоров’я   «функціонуватиме, а шлях, який пройшли наші попередники, спочатку щось зруйнувавши для економії, в новій концепції не  застосовуватиметься». Паралельно з наявною системою МОЗ планує будувати нову, після чого «стара система природним шляхом почне відмирати за непотрібністю». 

У міністерстві також анонсували, що орієнтуватимуться на систему громадського здоров’я, яка існує всюди у світі: йтиметься передусім про збереження здоров’я та здоровий спосіб життя  — на  відміну від нинішньої системи, спрямованої на лікування. «За всіма громадськими опитуваннями, протягом останніх п’яти  років система охорони та збереження  здоров’я  турбує українців насамперед  — на  відміну від того, що нам  нав’язували  та й  нині нав’язують деякі політики», — сказав Олег Мусій. 

У новій концепції фахівці  приблизно на 50% використали план, розроблений за попередньої влади. «Решта — інший філософський підхід. Попередню реформу планували так, що  держава залишається монополістом  в  управлінні системою. У нас буде адміністративно-громадська модель управління. Попередній план не передбачав запровадження  загальнообов’язкового  соціального медичного страхування, медичне страхування мало йти здебільшого через приватні страхові компанії. Проект не передбачав існування громадського здоров’я. Що найважливіше — збереження здоров’я і профілактика покладено в основу цієї концепції», — сказав Олег Мусій.

За його словами,  побудова нового займе  не один рік, оскільки  система охорони здоров’я одна з найскладніших. «Цей процес зміни, трансформації   розрахований на десять років. І якщо буде політична  воля вищого керівництва держави й ми нарешті почнемо будувати систему охорони здоров’я  європейського зразка, люди відчують це як мінімум за три роки, а через  п’ять будуть істотні зміни», — сказав Олег Мусій, пояснивши, що завершити процес трансформації  «такої складної  міжсекторальної системи, як охорона здоров’я, де задіяний і Мінфін, і  податкова, й Мінекономіки, й інші міністерства й відомства», можна буде за десять років. Скільки грошей потрібно на втілення нової концепції, стане зрозуміло до кінця року,  коли експерти розроблять план дій.

ТЕЗОВО

♦ Заплановано створити бюджетно-страхову  модель із запровадженням загальнообов’язкового соціально-медичного страхування.

♦ В основі концепції — громадсько-адміністративна модель управління. Разом із міністерством системою керуватимуть професіонали через професійне самоврядування та громадськість через опікунські, наглядові  ради. 

♦ Істотна зміна  підготовки кадрів:  перехід до  практичної підготовки на додипломному етапі; можливе запровадження резидентури та трирівневої  підготовки фахівців на післядипломному етапі.