ДИВИНА

До мешканців Куйбишевського району Донецька прийшов "здаватися" справжній степовий сіроманець

Вперше, розповідають очевидці, вовка помітили поблизу посадки, де він вирішив ближче познайомитися з козами на вигоні. Тих, зрозуміло, відразу звідси, немов вітром здуло. Залишився тільки припнутий козел, який теж не виявляв захвату від зустрічі. Хоча вовцюган не поспішав нападати на налякану жертву (пізніше фахівці припускали, що звір хотів лише "погратися" з домашньою твариною). Помітивши сірого хижака поблизу дворів, куди він підійшов, хтось із тутешніх жителів зателефонував до міліції. Там у свою чергу порадили звернутися до комунального підприємства "Тварини в місті". Як перегодя розповів його директор Євген Гринчук, фахівці спершу сприйняли повідомлення за жарт. Бо з якого б це дива сіроманець забрів у гамірливе місто, яке мусив би оббігати десятою дорогою. Та потім представники "Тварин у місті" таки виїхали за викликом. Однак попередньо "посушили" голови над тим, як вести себе з вовком: присипляти його чи застрелити на місці? Втім, ні шприцемет, ні рушниця не знадобилися. Вовцюган хоча й не махав хвостом, радіючи зустрічі, однак і опір не чинив - його "взяли" звичайною петлею і привезли до питомника.

У КП утримуються більше 400 карантинних бездоглядних псів і вони, певна річ, з'яву тут свого одвічного ворога зустріли відповідно: гарчали й гавкали так, що мало не охрипли. А вовк, якого розташували в окремому вольєрі, хоча й відчував себе зацькованим, не дуже й огризався у відповідь: тільки завивав у перші ночі. А потім навіть "породичався" з цуценям, яке потрапило на його територію. Мале собача тут мешкало майже тиждень і не тільки сьорбало з миски хижака, а й спало, притулившись до густої шерсті дикого звіра.

Вовцюгану, що важить до 60 кілограмів, за висновками спеціалістів, вже "стукнуло" більше двох років. І ні в кого немає сумніву, що виховувався він не в степу чи в лісі, а серед людей. Зважаючи, що "ручний" звір абсолютно не пристосований до життя на волі, його не поспішають відпускати, намагаючись прилаштувати в зоопарку.

... Поки матеріал готувався до друку, стало відомо, що вовкові вдалося втекти з вольєра і зникнути у невідомому напрямку. А за кілька годин до притулку навідався донеччанин, у сім'ї якого з двомісячного віку виховувався той самий сіроманець. Бува й таке...