КОСМІЧНІ ТАЄМНИЦІ. Науковці представили перші інфрачервоні знімки поглинання зірки чорною дірою. Досі це явище передбачили лише теоретично. На графічній анімації, яка відтворює явище, вони показали як велетенська чорна діра поглинає зірку у галактиці, яка віддалена від Землі на 3,9 мільярдів світлових років.

Відкриття зробили у Південній Кореї. Для цього фахівці використали потужну інфрачервону камеру. Південнокорейцям допомагали науковці з міжнародного проекту — 58 осіб з 6 країн. Неабияк допоміг японський прилад «Максі», встановлений на Міжнародній космічній станції. 

Ім М’янг-Шин, професор Сеульського національного університету:

«Науковців дуже цікавить, яким чином чорні діри ростуть і стають важчими. Із середини 1970 років постійно висловлювались припущення про те, що чорні діри поглинають зірки. Однак досі нікому не вдавалося зняти це явище. Нарешті ми змогли спостерігати за тим, що підтверджувалось лише теоретично. Ми отримали нові докази про існування велетенських чорних дір і це дуже важливо!»

ДОВІДКОВО

Чорні діри – це космічні тіла з дуже високою гравітацією, створені внаслідок краху планет, які не змогли більше витримувати величезну силу тяжіння. Знята науковцями чорна діра приблизно у 10 мільйонів разів більша від Сонця. Її маса більша за масу Сонця у кілька мільйонів разів.

Copyright © 2011 euronews