Михайло ВИШИВАНЮК, 
голова Івано-Франківської облдержадміністрації  

Посада голови облдержадміністрації - це не преференції і не доступ до бюджетних коштів, а робота, за яку треба відповідати. Від чого залежить розуміння цього?

-  Михайле Васильовичу, що знову покликало вас у крісло очільника виконавчої влади області?

- Для мене важливо, що я знову маю можливість працювати там, де робота приносить мені велику моральну сатисфакцію. Це моя стихія. Приваблює мета Президента вивести Україну в двадцятку найпотужніших держав світу.

На цій посаді дрібниць немає. У нас на Прикарпатті є кадровий потенціал, надра, прекрасне географічне розташування. Необхідний особистий приклад і контроль.

- На червневій колегії облдержадміністрації, яка, до речі, транслювалася в прямому ефірі обласного телебачення, ви неодноразово повторили: не виплачувати людям зароблене - один з найбільших смертних гріхів. Він у області дорівнює близько 14 млн гривень.

- Прем'єр-міністр Микола Азаров критикував нас за борги у комунальній сфері. На їх покриття вже передбачено 1 млн гривень. Дано відповідні доручення прокуророві області, розроблений і строго контролюється графік погашення проплат за виконані роботи, вносяться зміни до фінансових планів комунальних підприємств, триває скорочення невиробничих та адміністративно-господарських витрат, чисельності адмінапарату. Управління економіки облдержадміністрації удосконалює тарифну політику в комунальній сфері області. З двома керівниками розірвано контракти, 105 осіб притягнуто до адмінвідповідальності, подано судові позови на тих, хто слова не розуміє.

- За 19 років незалежності у нас не зведено жодної спортивної будівлі. Знамениті колись Ворохтянські трампліни, які були єдиною в країні тренувальною базою, занепадають. Водночас ви з оптимізмом дивитесь на можливість проведення саме на Прикарпатті, в Буковелі зимової Олімпіади 2022 року. А також ініціюєте спорудження двох льодових палаців на 15 тисяч місць кожен і транскордонної дороги через область "Чорне море - Балтійське море". Ци є для цього фінансові підстави? Не боїтеся втратити довіру земляків та репутацію людини слова?

- Ні. Щодо транскордонної дороги, то це не містечковий і не обласний, а проект Євросоюзу. В ньому зацікавлені Румунія, Молдова, сусіднє Закарпаття. Нам було важливо не прогавити свій інтерес і відповідно заявити про себе і свої ініціативи.

Маємо певну плутанину з Ворохтянськими трамплінами. Все, однак, поставимо на свої місця. Потрібен час і нові люди.

До нас уже приїжджали очільники національного Олімпійського комітету. Є розуміння проблем і сприяння. Розберемося, трампліни працюватимуть на вітчизняний спорт і державу.

Зголошуються інвестори і на будівництво льодових палаців. Звідки гроші? Не скажу. Великі гроші люблять тишу.

А щодо Буковеля, то його щорічно відвідують 850 тисяч туристів, з яких дев'ять відсотків - іноземці. Минулого сезону курорт досяг 1 млн 200 тисяч лижникоднів. Цьогоріч прогнозується півтора мільйона. Ми догнали Крим і змагатимемося за право стати столицею зимової Олімпіади 2022 року.

Нещодавно одержали дозвіл на відкриття на Буковелі казино, облаштовуємо два паркінги, спорудили транспортну розв'язку за рахунок двох нових доріг, які розвантажили існуючу трасу. Будуються п'ятизіркові готелі, ресторани і кафе, які мають покращити рівень громадського харчування за умов конкурентного середовища.

Хто побував у французькому Куршавелі, не нахвалиться Буковелем за його простір, свободу і відсутність черг.

Облаштуємо свій міжнародний аеропорт, плануємо з Укрзалізницею пустити невдовзі комфортабельну електричку Львів - Івано-Франківськ.

Буковель-2 розташовуватиметься на 9800 га. Вже маємо претендентів на забудову 400 гектарів за нашими бізнес-проектами. Пропонуємо чіткі і прозорі умови. З ними можна ознайомитися на інтернет-сайті.

- Чому в області, де ще донедавна будівництво розвивалося з динамікою, яка дорівнює столичній, серед чотирьох китів розвитку економіки і наповнення бюджету ставка робиться на туризм?

- Чому робиться ставка на туризм, я вже частково відповів. Маємо для цього все Богом дане. Іспанія отримує з туризму 32 відсотки доходів до державної казни. Ми маємо основу для будівництва санаторіїв, зокрема розвитку медичного туризму. Нині, щоправда, будівництво пригальмували світові кризові процеси, та є головний інвестор - жителі області. Протягом останніх трьох років ті, хто виїхав на заробітки, переказали додому 900 млн гривень.

Відновлюємо і роботу підприємств. З липня запрацює бюджетоутворююче підприємство "Нафтохімік Прикарпаття". З Державним комітетом лісового господарства вдалось здійснити певну переорієнтацію цієї провідної галузі області на якісно нову технологію - глибоку переробку деревини. Новим перспективним для туристичної області має стати будівництво автоелектрозаправок.

- І про хліб насущний. Як підтримуватимете місцевого товаровиробника, вертикально інтегровані агропідприємства і невеликі сільгоспкооперативи?

- Створили асоціацію "Цукор", об'єднавши більш як десять агропідприємств, які сіють, вирощують і переробляють буряк та реалізовують цукор, щоб гроші диспропорційно не переливалися з виробництва в інші сфери. Наступний крок - об'єднати виробників і переробників м'яса. Програма на 2010-2019 роки передбачає збереження та інтенсивне нарощування поголів'я ВРХ в Тисменицькому, Городенківському, Тлумацькому, Коломийському, Рогатинському районах.

Перспектива в низинних районах - за великими агропромисловими господарствами, де можна застосувати техніку і технології, вирощувати конкурентоздатну продукцію. Про це я казав своїм землякам давно, ще коли у 1989 році розпайовували свій колгосп на Коломийщині. Просив не поспішати розтягати паї і землю, бо вона у перспективі коштуватиме 50 тис. доларів за гектар, і має бути соціальною гарантією їх старості.

А от у горах краще почуватимуться дрібні сільгоспвиробники.

- Як бореться з корупцією голова, який одразу після призначення прибрав при вході турнікети, підкресливши цим відкритість влади?

- Корупцію випалюємо розпеченим залізом, бо вона не дає державі жити і розвиватися. Вся обласна громада чула виступ на колегії керівника обласного управління внутрішніх справ генерал-майора Василя Варцаби. Чесна, принципова людина і голова СБУ в області Михайло Курник. Є з ким працювати. Відкрито сказано і про такий факт, що в червні п'ятеро чиновників були спіймані на хабарі. Все ще не вірять, що почалася серйозна робота, після якої довіра повернеться до людей.