Донеччина. Силові структури розпочали антитерористичну операцію

Павло КУЩ,
«Урядовий кур’єр»

У Вербну неділю у Слов’янську розпочалася антитерористична операція — силовики спробували звільнити міськвідділ міліції від проросійських озброєних екстремістів. Під час протистояння поблизу міста били короткими й довгими чергами з автоматів. Причому це вже були не попереджувальні постріли.

У Горлівці диверсанти розгулюють забарикадованим проспектом Леніна. Фото з сайту image.tsn.ua

Атакують «плямисті чоловічки»

Незвані гості стрімко «намалювалися» біля приміщення міськвідділу міліції Слов’янська у суботу рано-вранці. Група озброєних чоловіків у плямистій уніформі під’їхала на двох мікроавтобусах і далі діяла дуже професійно. Зчинивши стрілянину, невідомі підчепили тросом ∂рати на вікні будинку, вирвали їх, закинули всередину димові шашки. Троє міліціонерів отримали легке отруєння газом, а ще кілька їхніх колег на певний час опинилися в заручниках у загарбників, які згодом назвали себе «донецькими ополченцями». «Навіть пересічним громадянам абсолютно зрозуміло, що діяли професійні й добре вишколені вояки спецпідрозділу, — каже житель Слов’янська Олександр, кадровий військовий у відставці. — Це підтверджує екіпіровка, зброя, блискавичність і злагодженість їхніх дій».

Метою нападу на режимний об’єкт, безперечно, була зброя. «Плямисті чоловічки» захопили у міськвідділі 20 автоматів, понад 400 пістолетів та набої до них. «Це наші люди! — почала переконувати земляків, які зібралися тут, міський голова Неля Штепа. — Вони висунули вимогу про проведення референдуму, і ми згодні з ними… Ці люди прийшли до нас із миром, у них немає агресії до нас». «Мирні» невідомі у масках та балаклавах тим часом почали роздавати вогнепальну зброю жителям міста — тим, які взялися гарячково зводити барикади і готуватися до оборони.

За схожим сценарієм розгорталися події і у Красному Лимані. «Плямисті чоловічки», діючи як професійні диверсанти, також захопили міськвідділ міліції, а зброю віддали тамтешнім «самооборонцям». А в Краматорську місцеві правоохоронці, «афганці» спробували пояснити, що вони «свої», і міліція в надійних руках. Утім, штурмовики з чітким російським акцентом таки вчинили стрілянину, зайшли до приміщення. А вже потім покликали місцевих «захисників», яким передали під контроль режимний об’єкт.

А далі наступ на міліцейські відділення та будинки державної влади продовжувався у Горлівці, Єнакієвому, Донецьку. В обласному центрі озброєні активісти так званої Донецької народної республіки вранці побували в обласній прокуратурі, яку згодом звільнили. А потім збуджений натовп пікетував приміщення обласного управління МВС України і навіть змусив написати заяву про відставку його керівника Костянтина Пожидаєва. Тут же «засвітилися» й кілька десятків правоохоронців у формі вже розформованого підрозділу «Беркут». А ось начальник обласного управління СБУ Валерій Іванов цього ж дня позбувся посади після відповідного указу в. о. Президента Олександра Турчинова.

В обласному центрі посеред білого дня група озброєних людей також зробила спробу захопити Донецький хімічний завод, де зловмисники планували «поживитися» вибухонебезпечними речовинами, які тут зберігаються. Проте це не вдалося — бійці Національної гвардії, які охороняють об’єкт, дали гідну відсіч радикалам, і ті ретирувалися.

Про референдум уже майже забули?

Головна вимога «плямистих чоловічків» — це проведення референдуму. Принаймні саме цим вони пояснюють свої дії. Проте дуже помітно, що з логікою та здоровим глуздом ці персони не дружать. Адже захоплення органів державної влади у містах Донеччини розпочалося саме після того, як центральна влада вже зробила крок назустріч східним регіонам. «Ми вже знайшли взаєморозуміння, адже Донецьк відвідала урядова делегація на чолі з Прем’єр-міністром Арсенієм Яценюком, — нагадує у своїй заяві голова Донецької обласної державної адміністрації Сергій Тарута. — Було накреслено конкретні кроки, спрямовані на вирішення політичної кризи. Наш голос почули. Але деструктивні сили розпочали роботу для посилення кризи та перешкоджанню громадянському діалогу».

У неділю, у день жалоби, коли Донецьк прощався із загиблими шахтарями — жертвами викиду метану на шахті ім. О. Скочинського, на жаль, не обійшлося без потерпілих внаслідок збройного протистояння під час антитерористичної операції. Як повідомили опівдні у департаменті охорони здоров’я Донецької ОДА, один із силовиків — офіцер СБУ — загинув під час перестрілки біля блокпоста на автотрасі між Слов’янськом і Артемівськом. Ще четверо осіб отримали поранення. П’ятьох потерпілих від кульових поранень госпіталізували і безпосередньо після збройного протистояння у Слов’янську.

Навіть перша пролита кров не зупинила проросійських радикалів: на мітингу біля захопленого будинку Донецької облради та облдержадміністрації у гучномовець продовжували закликати: «Донбас, до зброї!», аби дати відсіч «озвірілим бандерівцям» та «заокеанським найманцям»… Групу добровольців з кийками та битками у шахтарських касках відправили на допомогу в інші міста області, де у будинках влади продовжували бити вікна й руйнувати двері. Невдовзі «взяли» міськраду в Харцизьку. У Макіївці після захоплення приміщення міської ради відразу ж обрали «народного мера». У Маріуполі розпустили депутатів і визначили новий склад тамтешньої влади. А ще в приморському місті проросійські радикали влаштували побиття учасників мітингу за єдність України: 9 потерпілих, із яких 6 — у реанімації.

Напади на відділення міліції у Слов’янську, Краматорську, Красному Лимані, Єнакієвому та інші режимні об’єкти, як повідомили в обласній прокуратурі, кваліфіковано як тероризм. Досудове розслідування за ст. 258 КК України (тероризм) проводить слідчий відділ управління СБУ України в Донецькій області. Як відреагували озброєні сепаратисти на черговий ультиматум від влади скласти зброю, звільнити приміщення, а також на широкомасштабну антитерористичну операцію? «Відступати» вони не збираються. А тим часом, зважаючи на ситуацію, у понеділок «звільнили» від занять учнів усіх шкіл Слов’янська…

Луганщина. Створено загін самооборони

Олена ОСОБОВА,
«Урядовий кур’єр»

В обласному центрі нарешті починає діяти «Луганська самооборона». Загалом місто останніми днями живе очікуванням штурму будівлі обласного управління СБУ, де щоразу зручніше облаштовуються її загарбники. Уже побільшало кабінетів, які ними «оглянуто».

Поки тривають переговори, табір повстанців виріс до 50 наметів, розбудовують і барикади. Хтось підвозить вантажівками дрова та будівельні матеріли, повні машини продуктів і напоїв. Чому ці автівки безперешкодно проїжджають до протестантів? Чи можна взагалі про щось домовитися з терористами? Ці питання хвилюють прогресивну громадськість Луганська.

«У наших супротивників — автомати, а у нас немає навіть міліції», — такими словами починається звернення, яке учасники суботнього мітингу Громадського сектору Луганська передали представникам місцевої влади та керівництву країни. Цю ж тему порушили й учасники мітингу «За єдність України», який відбувся в неділю біля пам’ятника Шевченку — на традиційному місці збору євромайданівців. Тут присутні ухвалили резолюцію, в якій, зокрема, йдеться про створення загону «Луганська самооборона» для охорони громадського порядку та координації дій з міліцією.

Після мітингу частина його учасників попрямувала до начальника обласного управління міліції, аби перевірити наскільки вона готова відбивати напади, подібні до тих, що сталися днями в Донецькій області. Відбулася зустріч, за результатами якої генерал Володимир Гуславський заявив, що «вдячний усім громадянам, які підтримують правоохоронців». За його словами, «до відділків міліції приходять місцеві жителі, пенсіонери й ветерани органів внутрішніх справ та пропонують свою допомогу. Вони готові пліч-о-пліч стояти разом із міліціонерами та захищати наших громадян і адміністративні будівлі від тих, хто намагатиметься здійснювати захоплення». Начальник ГУ МВС у Луганській області вважає, що тільки разом, спільно можна вирішувати всі проблеми, аби зберегти цілісність та єдність України.

Запоріжжя. Сепаратисти зазнали фіаско

Наталя ЗВОРИГІНА,
«Урядовий кур’єр»

Бруківку — зброю пролетаріату — запорізькі патріоти замінили борошном, молоком і яйцями і ними закидали організаторів проросійського мітингу, які під триколорами вивели близько 300 осіб на Алею бойової слави. Місцева самооборона на неділю оголосила мобілізацію всіх патріотичних сил, аби протистояти прибулим проросійськи налаштованим громадянам, у планах яких — збройні захоплення адмінбудівель. На заклик відгукнулося чимало громадян. Опівдні зібралося понад три тисячі місцевих жителів.

Запорізькі патріоти закидали борошном, молоком та яйцями учасників проросійського мітингу. Фото з сайту 061.ua

Тієї самої пори на свій традиційний мітинг у річковому порту ім. Леніна прийшли і близько 300 осіб під прапорами КПУ, георгіївськими стягами та російськими триколорами. Ними вдало скористалися провокатори. Їхній рух до Алеї бойової слави блокували патріотично налаштовані запоріжці. Вони співали гімн України і скандували на адресу сепаратистів: «Чемодан! Вокзал! Росія!». Затим на них почали кидати дрібні гроші. Ситуація загострювалася — у слід полетіли борошно, молоко, яйця.

Запорізькі правоохоронці стали кордоном, щоб розділити протидіючі сторони. Обласний прокурор Олександр Шацький поговорив із лідером сепаратистів і запропонував їм розійтися. Міліція організувала коридор, щоб оточені з усіх боків проросійські активісти змогли піти. А ті висунули умову, щоб розійшлися активісти Майдану. Тож упродовж наступних двох годин ситуацію не вдалося владнати. Почастішали сутички, з’явилися постраждалі, одному з яких розбили голову. Під прикриттям міліції його вивели, щоб надати допомогу.

Через кілька годин напруженого протистояння майданівці почали вимагати від сепаратистів стати на коліна і продовжили закидали їх борошном, молоком і яйцями. Дехто використав і зеленку. Протистояння тривало до пізнього вечора. О 21.00 представники «Правого сектору» разом із міліцією побудували коридор, через який евакуювали учасників проросійського мітингу до обласного УБОЗу. Майданівці кричали їм услід: «Ганьба!»

Запоріжці налаштовані не допустити масового проникнення провокаторів у місто. На в’їздах до обласного центру вже звели шість блокпостів для захисту від провокаторів і зовнішніх агресорів. Передбачається, що на кожному з блокпостів чергуватимуть озброєні співробітники міліції, бійці внутрішніх військ, а також по 6 осіб від громадськості. Облаштовують блокпости з підручних засобів: бетонних блоків, металевих «їжаків», мішків із піском.

— Ситуація в Запорізькій області контрольована. Ми налаштовані мирно, але нікому не дозволимо втручатися в наше життя, — підкреслив голова ОДА Валерій Баранов.