ІННОВАЦІЇ

Втім, у школах не відмовляються й від класичних зошитів та підручників 

 У кушугумській гімназії «Інтелект», що в Запорізькій області, освітянську інновацію запровадили в рамках реалізації спеціальної програми «Відкритий світ» Міністерства освіти і науки, молоді та спорту.

— Серед перших класів — тільки один експериментальний. Тут діти опановують знання за допомогою нетбуків. Першокласникам  цікаво працювати з новими технологіями, — зазначає директор навчального закладу Тетяна Апостолова. — Але використання сучасних технологій у процесі навчання не означає повну відмову від класичних зошитів та підручників.

Батьки  підтримали — фінансово

Вчителька експериментального 1-А Анастасія Жмихова вперше набрала першокласників. Педагог ретельно готувалася до нововведень у роботі, відвідувала в столиці спеціальні підготовчі курси, щоб працювати з дітлахами за інноваційною навчальною програмою.

— Можливість опанувати Інтернет розширює обрії дитини, — переконана вчителька. — Більшість учнів з нетбуками вже на «ти». До речі, завдяки програмі «Скайп» ми можемо тримати зв’язок із дітьми й після закінчення уроків, коли вони повертаються додому. Особливо це важливо для тих, хто через хворобу не може відвідувати заняття у класі.

— Навчатися з комп’ютером набагато цікавіше, — підтверджує  маленький Сашко. — Зараз ми вже малюємо в ньому різні фігури, невдовзі будемо читати.

Для забезпечення вільного доступу до Інтернету першокласникам  встановили систему Wi-Fi. Витрати на освітянську інновацію взяли на себе батьки — це їм коштувало по 3,5 тис. грн. Та за грошима вони не шкодують. 

— Комп’ютерна грамотність — невід’ємна складова сучасного фахівця у будь-якій галузі, — вважає викладач інформатики гімназії Надія Малюк, яка розробила і впровадила експериментальну програму навчання першокласників. — Можливість упровадження такої програми ми узгодили з педколективом і батьками ще наприкінці минулого навчального року — після того, як побували на міжнародній конференції, де обговорювалися інноваційні технології в освіті і відповідна програма для молодшої школи. Батьки нинішніх першокласників нас підтримали.

У ногу з часом

Нині в гімназії «Інтелект» 63 першачки. А донедавна школярі масово залишали заклад через аварійний стан будівлі, в якому вона опинилася внаслідок недбалості і байдужості колишньої влади. Нагадаємо, що два роки тому єдиний у селищі  Кушугум загальноосвітній заклад  був майже зруйнований — стеля першого поверху загрожувала впасти на голови учнів, через що прохід на другий поверх взагалі заборонили. Місцеві жителі, вболіваючи за життя і здоров’я своїх дітей, змушені були переводити їх до шкіл у сусідніх селах.

Президент Віктор Янукович тоді дав особисте доручення  щойно призначеному голові облдержадміністрації Борису Петрову   убезпечити школярів і негайно відремонтувати школу. З того часу «Урядовий кур’єр» ретельно слідкує за перебігом подій у гімназії. Тепер, коли всі роботи з капітального ремонту будівлі виконані, класні кімнати оновлені, тут встановлені сучасні шкільні меблі, відремонтовані актова й спортивна зали, радісний дитячий гомін знову  наповнює школу.

Директор гімназії Тетяна Апостолова щиро радіє досягненням  підпорядкованого їй закладу. Зокрема, ставши переможцем міжнародного конкурсу, гімназія здобула грант на придбання  комп’ютерного класу. Сьогодні всі дітлахи успішно опановують інформатику, бо в арсеналі гімназії вже три (!) таких комплекси. В рамках реалізації міжнародного проекту «Сільська школа» програми з навчання дітлахів здоровому способу життя та учнівському самоврядуванню тут реалізує волонтер Корпусу миру зі США Джесіка Рут. А за сприяння очільника регіону Бориса Петрова вперше за останнє десятиліття вдалося оновити фонди шкільної бібліотеки: сучасної літератури придбали на 16 тис. грн.