На льоду Палацу спорту «Айсберг» сенсацій не відбулося. Фаворит номер один російський дует Тетяна Волосожар і Максим Траньков встиг відзначитися ще до початку турніру спортивних пар. У складі збірної Росії вони стали олімпійськими чемпіонами в новому виді олімпійської програми — командних змаганнях. Щоправда, на старті зимових Ігор підопічні тренера Ніни Мозер виступили лише з короткою програмою.

Бездоганний прокат зайвий раз переконав арбітрів, що російська пара підійшла до головного старту сезону в найкращій формі. У фіналі серії Гран-прі, який наприкінці минулого року проходив у Японії, Таня і Максим за коротку програму отримали 82,65 бала. На січневій європейській першості в Будапешті встановили неофіційний світовий рекорд: на суддівських моніторах висвітилися дивовижні цифри: 83,98. На сочинському льоду господарі арени примудрилися причарувати представників Феміди ще більше: 84,17 бала.

Наступного дня чинним чемпіонам світу залишилося лише підтвердити свій рівень. Тетяні Волосожар і Максимові Транькову не було рівних і в довільній програмі. Другими після першого дня змагань ішли німецькі фігуристи Олена Савченко і Робін Шолкови. Однак два падіння під час виконання довільної композиції відкинули пару на третє місце. Так, підопічні Інго Штойєра лише повторили своє досягнення Ванкувера-2010, завоювавши бронзові медалі. А на другу сходинку п’єдесталу піднявся ще один російський дует Ксенія Столбова — Федір Климов. Українська пара Юлія Лаврентьєва і Юрій Рудик завершили змагання після короткої програми.

Залишається тільки шкодувати про те, що вітчизняна Федерація фігурного катання, яку тривалий час очолювала Людмила Супрун, свого часу не зробила нічого, щоб зберегти для нашої збірної справжні спортивні діаманти. Адже і новоспечена дворазова олімпійська чемпіонка Тетяна Волосожар, і двічі бронзова призерка зимових Ігор Олена Савченко починали свою спортивну кар’єру в Дніпропетровську й Києві. А нині, коли вони стоять на олімпійському п’єдесталі, у сочинське небо піднімаються прапори Росії й Німеччини…

ДОСЬЄ «УК»

Тетяна ВОЛОСОЖАР. Народилася 5 травня 1986 року в Дніпропетровську. У парі зі Станіславом Морозовим чотириразова чемпіонка України з фігурного катання (2005, 2007, 2008, 2010).

На зимовій Олімпіаді-2006 в Турині посіла 12 місце. На Іграх-2010 показала восьмий результат.

Після того, як Станіслав Морозов закінчив спортивну кар’єру, переїхала до Росії. Її новим партнером став Максим Траньков, який припинив виступати з Марією Мухортовою.

Із сезону 2010/2011 представляє Росію. Чемпіонка світу, триразова чемпіонка Європи. Олімпійська чемпіонка у змаганні спортивних пар, а також у новому виді фігурного катання — командних змаганнях.

Тренери — Ніна Мозер і Станіслав Морозов.

Олена САВЧЕНКО. Народилася 19 січня 1984 року в Обухові на Київщині. У парі зі Станіславо вигравала чемпіонат світу з фігурного катання серед юніорів (2001), двічі — чемпіонат України з фігурного катання України (2000, 2001).

29 грудня 2005 року Олені Савченко надали німецьке громадянство, що дало змогу їй у парі з німецьким спортсменом Робіном Шолкови виступити на зимових Іграх-2006 (6 місце). 

Бронзова призерка зимової Олімпіади-2010 і 2014, чотириразова чемпіонка Європи (2007, 2008, 2009, 2011), дворазова чемпіонка світу з фігурного катання (2008, 2009), шестиразова переможниця національної першості Німеччини.

Тренер — Інго Штойєр.