Російський суд міста Ростов-на-Дону визнав причетними до організації терористичних актів у Криму українського режисера Олега Сенцова та активіста Олександра Кольченка, винісши їм вирок відповідно 20 і 10 років позбавлення волі. Весь цивілізований світ з обуренням відреагував на цю новину.

Не суд, а фарс

У Єврокомісії справу проти Сенцова та Кольченка назвали порушенням міжнародного права й закликали російську владу звільнити українців і повернути їх на Батьківщину. У своїй офіційній заяві Верховний представник ЄС з питань зовнішньої політики та політики безпеки Федеріка Могеріні наголосила, що Євросоюз розглядає цю справу як порушення елементарних норм правосуддя. «ЄС, як і раніше, закликає РФ негайно звільнити Сенцова і Кольченка, гарантувавши їхнє безпечне повернення в Україну», — йдеться у заяві. Федеріка Могеріні наголосила, що російські суди не мають повноважень засуджувати дії, вчинені за межами міжнародно визнаної території Росії.

Вирок російського суду — це пряме порушення резолюції 2063 (2015) Парламентської Асамблеї Ради Європи. Про це заявила президент ПАРЄ Анн Брассер. «У своїй резолюції асамблея закликала російську владу припинити незаконну анексію Криму, звільнити всіх ув’язнених на території Російської Федерації», — йдеться у заяві Анн Брассер. Вона закликала керівництво Росії дотримуватися своїх зобов’язань країни-члена Ради Європи. Голова ПАРЄ також зауважила, що вироки Олегу Сенцову та Олександру Кольченку «викликають стурбованість щодо дотримання стандартів Європейської конвенції з прав людини в Росії, особливо беручи до уваги стрімке погіршення ситуації з правами людини в Криму після його незаконної анексії Росією».

Міжнародна правозахисна організація Amnesty International заявляє, що вироки, винесені двом українським активістам, стали результатом несправедливого судового розгляду, повідомляє Радіо «Свобода». «Весь цей процес влаштували з метою надіслати сигнал, який використано у російській пропагандистській війні проти України. Він схожий на показові процеси над дисидентами сталінської епохи», — заявив прес-секретар Amnesty International Ukraine Богдан Овчарук. За його словами, російський суд проігнорував достовірні свідчення про застосування тортур та інших видів жорстокого поводження проти підсудних.

Політично вмотивоване рішення

Речник Державного департаменту США Джон Кірбі вирок російського суду назвав помилкою правосуддя. «Сенцова і Кольченка захопили на території України, перевезли в Росію і там ув’язнили; російська влада надала їм громадянство проти їхньої волі та порушує їхні права; їм обмежували доступ до адвокатів та спілкування з родиною впродовж року перебування у в’язниці; вони просто стали мішенню російської влади через свою опозиційну думку», — переконаний Кірбі. Він закликав Кремль негайно звільнити всіх ув’язнених українських громадян, зокрема Олега Сенцова, Олександра Кольченка та льотчицю Надію Савченко.

Заступник міністра закордонних справ Великої Британії з питань Європи Девід Лідінгтон заявив, що Лондон глибоко занепокоєний вироком двом українцям, і назвав його «непропорційним і політично вмотивованим», передає Бі-Бі-Сі. А Уповноважений уряду Німеччини з прав людини Крістоф Штрессер зауважив: «Мене глибоко вразили суворість покарання Олега Сенцова і Олександра Кольченка, а також повідомлення про те, що свідчення у цьому процесі здобували тортурами та жорстоким поводженням».

Глава МЗС Литви Лінас Лінкявічюс у листі своєму українському колезі Павлу Клімкіну наголосив, що Вільнюс підтримує позицію України, яка полягає в тому, що дії правоохоронних органів Росії щодо громадян України — Сенцова, Кольченка, льотчиці Надії Савченко та інших — під час затримання незаконні. А обмеження їхніх прав на захист порушують основні принципи міжнародного права і основні свободи людини, повідомляє УНІАН. Литва закликає Москву і російські правоохоронні органи поважати права людини, виконувати свої міжнародні зобов’язання в цій сфері й об’єктивно розслідувати обставини незаконного затримання і тримання під вартою українських громадян.

Тим часом захист Олега Сенцова та Олександра Кольченка заявляє про намір звертатися до Європейського суду з прав людини у разі, якщо Верховний суд РФ відхилить апеляцію на винесений їм вирок.