«Ми зганьбили всю країну», — не приховував розпачу по закінченні побиття навіть не хлопчиків, а немовлят  капітан  пентакампеонів,  за відсутності дискваліфікованого Тьяго Сілви, Давид Луїс.

Насправді матч, який  побив кілька рекордів світового футболу, засвідчив: можна п’ять разів стати чемпіоном, а потім програти 1:7 на підступах до фіналу і про минулі заслуги ніхто не згадає.

Сучасний футбол вже давно з елементами шоу. Самі собі сценаристи бразильці чомусь були переконані, що на домашній першості  мають знову зійти на вершину. Від самого початку тональність коментарів була саме така. Хоча навіть стартова  перемога п’ятиразових чемпіонів світу над хорватами вийшла не надто переконливою, а в наступному матчі підтвердилося правило: Неймар не забиває, Бразилія не виграє. У півфіналі ж бо взагалі довелося грати без нього.

Майкон — Луїсові Густаво: «Сльозами горю не поможеш»

Уже на тридцятій хвилині поєдинку з «німецькою машиною» вся Бразилія не плакала — ридма ридала.  Психолог знадобився не лише  футболістам, а й уболівальникам.  Насправді ж німці були краще готові до гри, Йоахім Льов виступив гнучким стратегом, а Луїс Феліпе Сколарі ще з початку турніру незрозуміло підійшов до вибору складу команди.

У вівторок німці трохи не дотягнули до свого рекорду результативності — 8:0 — у грі із Саудівською Ара?вією на ЧС-2002. Ну а бразильці навіть перевершили свій до того найганебніший антирекорд — 0:6 від Уругваю в 1920 році.

Цього разу вже на перерву підопічні Сколарі йшли за рахунку 0:5, не створивши, врешті-решт, жодного небезпечного моменту біля воріт Нойєра. Чи міг наставник знайти слова для підопічних на другий тайм? Мабуть, але не того вечора і не з тим суперником.

Я вовком би вигриз отой результат. Фото з сайту livesport.com

Утім, ніби зберігаючи сили на фінал, на старті другої половини німці віддали супернику ініціативу, й у бразильців почало дещо спочатку виходити. Проте майстерна гра німецького голкіпера нівелювала всі огріхи оборони його збірної. Чого не скажеш про оборону південноамериканців.

Шостий м’яч у ворота бразильців залетів на 70-й хвилині  після чергового провалу в обороні. Шюррле, вийшовши на заміну, вирішив внести свою лепту. А згодом ще й подвоїти її своїм дальнім ударом із серії тих, що не беруться. Бразильська мрія була похована.

Пентакампеонам вдалося відіграти один гол, але про престиж тут не може бути й мови. Без Неймара і допомоги суддів, які на цьому ЧС відверто симпатизували господарям, команда Сколарі в атаці продемонструвала повну беззубість, а в обороні — абсолютний хаос. Востаннє на чемпіонатах світу бразильці та німці грали у фіналі 2002 року в Японії. Тоді перемогли бразильці з рахунком 2:0, а наставником переможців був той самий Луїс Феліпе Сколарі.

Для німців це четвертий півфінал поспіль, але з 2002 року обидві команди не потрапляли до фіналу чемпіонатів світу. На сьогодні у підопічних Льова істотна перевага — додатковий день відпочинку, а мотивація  на перемогу фантастична. Тому, без перебільшення,  13 липня ми станемо свідками захопливого фіналу. Нині вже відомо — буде він європейським чи змішаним, як того хотіли любителі футбольних шоу. Однак він точно не буде латиноамериканським.

А Бразилія ще може сподіватися на «бронзу», за яку доведеться поборотися зі слабшою командою іншого півфіналу. Хоча з такою грою, як у вівторок  розраховувати на успіх може лише невиправний оптиміст.

Ганна РОМАШКО
для «Урядового кур’єра»

ТАБЛО «УК»

Чемпіонат світу-2014

1/2 фіналу

Бразилія — Німеччина — 1:7

Голи: Оскар (90) — Мюллер (12), Клозе (24), Кроос (25, 26), Хедіра (29), Шюррле (71, 79)