Дуже насиченим на події видався для Президента Петра Порошенка День Незалежності. Після участі в усіх урочистостях він полетів у Німеччину задля зустрічі з тамтешнім Федеральним канцлером Ангелою Меркель і своїм французьким колегою Франсуа Олландом, яку було спричинено помітною активізацією проросійських бойовиків на українському Донбасі.

Переговори тривали досить довго, по закінченні яких перші особи держав нормандського формату (у ньому не знайшлося місця очільнику РФ) висловили свою точку зору на останні події та  спробували вкотре відшукати рецепти замирення.

Петро Порошенко переконаний, що альтернативи мінському процесу не існує, бо він — абсолютно універсальний інструмент. Україна неухильно виконує взяті на себе зобов’язання щодо режиму припинення вогню, співпраці з ОБСЄ, відведення важкої техніки і виконання гуманітарних питань. Зокрема зі створення трьох гуманітарно-логістичних центрів.

«Ми чітко декларуємо, що на сьогодні, на жаль, саме Російська Федерація і підтримувані нею бойовики становлять єдину загрозу для відновлення миру і стабільності в регіоні», — відверто заявив Президент Порошенко.

Лідери Німеччини, Франції та України, сподіваємося, рухаються у правильному напрямку. Фото Михайла ПАЛІНЧАКА

Вибори за нашими законами

Обговорено й необхідність гарантування безпеки міжнародним спостерігачам Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ й домовлено про забезпечення їм безперешкодного доступу до всіх територій, включно з неконтрольованою ділянкою українсько-російського кордону, щоб припинити доступ на окуповану територію підрозділів російської армії, завезення зброї та амуніції.

З небезпекою проведення фейкових виборів 18 жовтня та 1 листопада не за українським законодавством погодилися всі сторони. Адже саме цей фарс становить серйозну загрозу всьому мінському процесу.

Особливу увагу приділили звільненню заручників. Особливо тих, які перебувають на території РФ, зокрема Олега Сенцова, Надію Савченко та інших.

Глава Української держави подякував лідерам Німеччини та Франції за допомогу в імплементації Угоди про асоціацію з ЄС і в питанні виконання технічних вимог з Угоди по безвізовому режиму. «Впевнений, що співпраця в економічній площині надзвичайно важлива для проведення реформ і відновлення економіки України, враженої війною», — цитує слова нашого Президента його прес-служба.

Нормандський формат, на думку Петра Порошенка, має особливе значення для всіх наших країн. У межах міжнародних заходів домовлено донести ці сигнали до Москви. «Сподіваюся, основним результатом нинішнього заходу стане деескалація подій на Донбасі, припинення кровопролиття, сприяння початку обговорення модальності проведення місцевих виборів за українським законодавством, які чітко відповідатимуть стандартам ODIHR ОБСЄ», — заявив Президент України.

У своїх заявах Ангела Меркель і Франсуа Олланд також наголосили на необхідності повного виконання мінських домовленостей. Канцлер Німеччини зазначила, що цю зустріч спрямовано на зміцнення нормандського формату та виконання мінських домовленостей.

На думку лідерів, не виконуються пункти мінських угод щодо припинення вогню, відведення важкої артилерії, а спостерігачі ОБСЄ не мають доступу та не можуть моніторити режим припинення вогню.

Водночас Ангела Меркель назвала великим досягненням в Україні те, що внесення змін до Конституції відбулося так, як це й було домовлено в Мінську. Канцлер також звернула увагу, що з Росією немає згоди щодо оцінки виконання Києвом мінських домовленостей. А це означає, що ця оцінка буде не на користь Москви.

Франсуа Олланд наголосив, що відповідальність за виконання мінських домовленостей несуть всі сторони-підписанти. «Головне нині — повне виконання всього пакета заходів мінських угод. Президент Порошенко може підтвердити, що Україна справді доклала багато зусиль, щоб провести всі необхідні реформи: і щодо конституційних реформ, і щодо виборчого законодавства», — сказав французький лідер.

Говорячи про ратифікацію Угоди про асоціацію України з ЄС, він визнав: «Це справді довгий процес. Залишилися останні місяці до набуття чинності. Треба, щоб Франція і Німеччина підтримували цей процес, аби нарешті угода набула чинності й підтвердила європейську перспективу, яку обрала Україна».

Він також однозначно висловився за проведення виборів на Донбасі виключно на основі українського законодавства. Лише тоді можна буде говорити про легітимність їх результатів.

Воїни лікуються успішно

Окрім переговорів у нормандському форматі, у Берліні Петро Порошенко зустрівся з Федеральним президентом Німеччини Йоахимом ¢ауком, якому подякував за чітку і тверду позицію Берліна щодо відновлення суверенітету і територіальної цілісності України та провідну роль Німеччини у консолідації міжнародної підтримки для України.

Пан ¢аук привітав українського колегу та український народ із Днем Незалежності, зауваживши, що через агресію не всі українці мають змогу відзначати це свято. І європейці мають допомогти Україні, стоячи з ними пліч-о-пліч у нелегкий час.

Підтвердженням цьому стало відвідання Петром Порошенком берлінського військового госпіталю, де лікуються п’ятеро наших військових. Він запевнив, що Німеччина має намір продовжити надавати таку допомогу.

Загалом з березня 2014 року Німеччина організувала чотири хвилі лікування та реабілітації для 69 наших воїнів. Нині в цій країні відновлюють свої сили 13 військовослужбовців.