Норвегія закликає Росію виконати свою частину мінських домовленостей і продемонструвати волю в мирному врегулюванні ситуації на Донбасі. Цей заклик оприлюднила Прем’єр-міністр Королівства Норвегія Ерна Сульберг під час спільної прес-конференції з Президентом України Петром Порошенком, який перебуває в Норвегії з офіційним візитом. За її словами, норвезька сторона стурбована відсутністю безпеки на Донбасі і вважає, що дотримання мінських домовленостей усіма сторонами вирішальне. «Ми закликаємо особливо Росію виконувати свою частку домовленостей і продемонструвати волю у сприянні політичному та мирному врегулюванню», — наголосила Прем’єр-міністр Норвегії.

Петро Порошенко зауважив, що Україна, Німеччина та Франція виступають за погодження дорожньої карти виконання мінських угод, повідомляє УНІАН. За словами Президента, дорожня карта має передбачати чітку послідовність кроків, які слід зробити: безпека, припинення вогню, припинення вбивств українських військових і мирних жителів, виведення військ, і лише потім — реалізація політичного пакета мінських угод.

Прем’єр-міністр Норвегії Ерна Сульберг підтримує українські реформи. Фото Миколи ЛAЗAРЕНКA

Проте Петро Порошенко визнав, що не має особливого оптимізму щодо зустрічі в нормандському форматі, яку заплановано на середу в Берліні за участю лідерів Німеччини, Франції, України та РФ. «Якщо Росія буде готова не тільки підписати дорожню карту виконання мінських угод, а й виконати та імплементувати її, це буде дуже позитивно», — сказав Президент. Проте доки на Донбасі перебувають російські війська, Україна не може проводити там місцеві вибори — така принципова позиція офіційного Києва. За його словами, вільні та чесні місцеві вибори мають відповідати всім міжнародним критеріям.

«Ми вже мали так звані вибори в анексованому Криму, коли там перебували десятки тисяч російських військових, і вони назвали це референдумом, а потім сказали, що це в їхньому розумінні демократичне волевиявлення», — нагадав Президент. Він наголосив, що в жодній країні вибори не відбуваються за присутності іноземних окупаційних військ.

Для бізнесу Норвегії може бути вигідною участь у масштабній приватизації, яка відбуватиметься в Україні в 2016—2017 роках. «Я запросив норвезькі компанії до участі в приватизації в Україні, і ми отримали запевнення всебічної підтримки норвезького уряду цих процесів», — повідомив під час прес-конференції Петро Порошенко. За його словами, він обговорив з Ерною Сульберг перебіг внутрішніх реформ в Україні.

Сторони визначили напрями, за якими Київ та Осло можуть співпрацювати, а також домовилися щодо інституціоналізації вивчення досвіду Норвегії (країни, яка не входить до складу ЄС) у співпраці з Євросоюзом. «Ми впевнені, що це допоможе Україні розвивати реформи», — зауважив Президент.

Під час офіційного візиту Петро Порошенко провів зустріч і з Президентом Стортингу — парламенту Норвегії Олеміком Томмессеном, повідомляє прес-служба АП. Співрозмовники обговорили безпекову ситуацію на Донбасі, імплементацію мінських домовленостей та деокупацію Криму. Петро Порошенко подякував за послідовну політику Норвегії з невизнання окупації Криму та підтримки позиції щодо збереження санкцій проти Росії до повного відновлення суверенітету й територіальної цілісності України.

Глава держави привернув увагу лідера норвезького парламенту до кричущих порушень прав людини на тимчасово не підконтрольних Україні територіях. «Ми звертаємося до Норвегії як держави, яка є взірцем у дотриманні прав людини, допомогти Україні припинити свавілля агресора проти прав людини на Донбасі та в Криму», — заявив Петро Порошенко.

Під час зустрічі Петра Порошенка із членами комітету в закордонних справах та з питань оборони Стортингу обговорювали надання Норвегією фінансової допомоги Україні, зокрема для зміцнення оборони та модернізації української армії.