ЗАСІДАННЯ КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ

Уже сьогодні всі школи, ПТУ та виші мають бути готові  до нового навчального року

Залишитися вдома 1 вересня школярам навряд чи вдасться. Уряд рекомендує цього недільного дня належно відзначити свято побачення зі школою, а вже з понеділка заходитися гризти граніт науки. Таку позицію влади озвучив учора Прем’єр-міністр Микола Азаров, окресливши широке коло завдань, які слід вирішити за два з половиною тижня до початку нового навчального року.

Насамперед це стосується членів уряду, від яких Прем’єр вимагає особистої присутності у закріплених за ними регіонах і участі у святкових заходах. Причому у звичайних школах, де можна буде дізнатися про реальний стан справ у системі освіти, адже незаангажована інформація про реформування цієї сфери конче потрібна суспільству.

Сьогоднішня дата — остання точка підготовки всіх навчальних закладів. «Усі приміщення вже має бути приведено до належного технічного й санітарного стану. Штати укомплектовано. Навчальну базу підготовлено до повноцінного викладання предметів. Спортзали і спортивні майданчики, — на цьому Микола Азаров наголосив окремо, — готові до фізичного виховання дітей». 

Для освітян настав час ЧПрофільне міністерство й регіональні адміністрації звітують про практичне завершення ремонтів, а відповідні комісії востаннє перевіряють технічний, протипожежний і санітарний стан шкіл та прилеглих територій. Прем’єр вимагає принципової оцінки ситуації та оперативного виправлення виявлених недоліків, які в жодному разі не можна приховувати.

Уперше за парти цього року сядуть 450 тисяч школярів, що на 17 тисяч більше, ніж торік, що не може не тішити главу уряду. Відчинять двері 11 шкіл-новобудов, 58 шкіл зазнали реконструкції та капітальних ремонтів, тож дітлахам буде де здобувати знання.

Спортзали мають бути готові так само, як і навчальні класи. Фото з сайту school.torezl

Книжковий рекорд

Окреме доручення Прем’єра стосується й підготовки до зими. «До 15 жовтня треба відремонтувати та модернізувати понад 1600 систем опалення. На сьогодні їх відремонтовано 76%. На 69% завершено ремонти котелень і відремонтовано 72% покрівель, — навів статистику робіт глава уряду. — Вимагаю максимально прискорити роботи. Передусім із накриття й утеплення навчальних закладів». Він вимагає стовідсоткової готовності, бо за нинішніх кліматичних змін опалювальний сезон може розпочатися й раніше.

Своєю увагою Прем’єр не обійшов і обов’язкові медичні огляди школярів. Нині їх проводять як на базі самих шкіл, так і в поліклініках. На його думку, життя саме підкаже правильний варіант. «Головне, щоб усі медогляди було здійснено якісно. Не повинні у нас хронічні хвороби і ризики виникати раптово, коли дитині вже потрібна невідкладна допомога», — вважає Микола Азаров.

Ішлося про максимальне за всі роки незалежності фінансування програми видання підручників на загальну суму понад 243 мільйони гривень. Це стосується і загальноосвітніх, і спеціальних, і професійно-технічних закладів, зокрема шрифтом Брайля та серії «Шкільна бібліотека». «Сьогодні стовідсотково виконано державне замовлення на видання підручників для учнів 5 класу загальноосвітніх навчальних закладів: надруковано 103 назви підручників загальним накладом майже 6,5 мільйона примірників», — констатував глава уряду.

Він також запевнив, що цього року освітяни отримають 438 шкільних автобусів, закуплених коштом Державного бюджету. Ще на 204 спромоглися бюджети місцевого рівня. 248 одиниць техніки вже доправлено в регіони, до кінця тижня надійде ще 37, а до 25 серпня комплектування буде завершено. Тож у Прем’єра немає жодних сумнівів з приводу того, що 2015 рік стане завершальним для програми «Шкільний автобус».

А від місцевої влади він вимагає чіткого проведення шкільних ярмарків: «Завдяки безкоштовним місцям ціни на товари для школярів повинні бути нижчими, ніж у роздрібній торговельній мережі. Прийнятна ціна і доступність товарів — головний сенс організації ярмарків. Звертаю увагу на те, що для них має бути створено найсприятливіші умови».

Вектори інтеграції

Тут влада не робить жодної таємниці, проводить прозору й відповідальну політику. Ще в понеділок на Урядовому порталі опубліковано погоджений проект Угоди про асоціацію з ЄС. Нині завершується юридично-лінгвістична перевірка перекладів документа українською мовою та мовами ЄС. Вносяться технічні зміни у зв’язку зі вступом до ЄС Хорватії.

«Ми хочемо, щоб не лише органи влади, а й промисловці, бізнес, експертне співтовариство, наукові установи і громадські організації, тобто все суспільство мало змогу взяти участь у реалізації цієї угоди», — наполягає Прем’єр. Адже попереду очікує наймасштабніша робота в новітній історії України. Особливо в частині створення зони вільної торгівлі з Євросоюзом і переведення української економіки на європейські рейки.

Відповідно до домовленостей з ЄС Україна має адаптувати своє законодавство до понад 200 директив і близько 150 регламентів ЄС та приєднається до міжнародних конвенцій, врахувавши все це в своєму законодавстві. «Певну частину роботи вже виконано. Підготовлено проект програми імплементації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, який буде розглянуто на засіданні уряду», — повідомив Микола Азаров. А стан підготовки всіх згаданих та інших документів також буде розглянуто на наступному тижні у ході засіданні Групи високого рівня під головуванням Прем’єра.

Водночас Україна прагне не допустити послаблення євразійського вектора зовнішньої політики, втрати ринків у країнах Митного союзу. «Підписання Угоди про асоціацію між Україною і ЄС не перешкоджає поглибленню відносин з Митним союзом у рамках розширення зони вільної торгівлі СНД, яка існує», — підкреслив глава уряду.

Тож він доручив Мінекономрозвитку та МЗС прискорити підготовку конкретних пропозицій для приєднання до окремих угод і технічних регламентів Митного союзу. А також запропонував розглянути питання про можливість і доцільність участі України в діяльності Євразійського банку розвитку. Адже для розвитку економіки України треба використовувати всі наявні можливості.

Навіщо ці дорожні війни?

Про це Микола Азаров говорив з особливою стурбованістю. 1051 ДТП за участю нетверезих водіїв, 138 смертей і 1399 травм, понад 100 тисяч виявлених фактів кермування у стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння. Навівши цю сумну статистику, Прем’єр-міністр відрізав: «П’яний за кермом — завжди злочинець. А коли він має владні повноваження — це взагалі за межею добра і зла. Такі випадки є викликом суспільству й державі».

Тверде переконання глави уряду полягає в тому, що настав час істотно посилити відповідальність як за керування авто у нетверезому стані, так і за приховування або фальсифікацію виправдальних матеріалів щодо таких злочинів. У випадках, коли йдеться про державних службовців, слід негайно відстороняти їх від виконання обов’язків, а коли є абсолютні підстави — звільняти з роботи. Бо справедливій правовій оцінці діянь не повинні заважати жодні чини і зв’язки.

ЩО РОЗГЛЯНУТО НА ЗАСIДАННI УРЯДУ

♦ Про внесення зміни до статті 7 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» щодо зарахування до страхового стажу періоду відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку (проект Закону);

♦ Про реалізацію пілотного проекту щодо запровадження державного регулювання цін на препарати інсуліну (постанова Кабінету Міністрів);

♦ Про затвердження Порядку проведення інвентаризації обладнання в державних та комунальних закладах охорони здоров’я, що надають вторинну (спеціалізовану) і третинну (високоспеціалізовану) медичну допомогу (постанова Кабінету Міністрів);

♦ Про схвалення Концепції розвитку державно-приватного партнерства в Україні на 2013—2018 роки (розпорядження уряду).