ФУТБОЛЬНІ ПРИСТРАСТІ

«Динамо» проти «Спартака»:  ностальгія за  минулим  чи  спроба зазирнути в завтра?

Героєм фінального матчу Кубка «Першого каналу» став Олександр Шовковський. Ні 90 хвилин основного часу, ні овертайм не визначили, хто з двох українських клубів сильніший — «Динамо» чи «Шахтар». Лише у серії післяматчевих одинадцятиметрових ударів майстерність екстра-класу продемонстрував воротар киян. Голкіпер «Динамо» та збірної України парирував три удари гірників. Величезну срібну чашу разом із призовим мільйоном доларів привезли в українську столицю підопічні Юрія Сьоміна.

Популярний турнір в Ізраїлі, перебіг подій якого висвітлював ваш кореспондент, відбувся 2008 року. Україну представляли чемпіон і срібний призер Прем’єр-ліги, Росію — найпопулярніші  на той час команди — «Спартак» і ЦСКА. До них приєдналися «Црвена Звезда» із Сербії та  місцевий «Бейтар» (Єрусалим).

Ідею цих змагань, яку фінансувала Національна академія футболу, її голова правління Сергій Капков сформулював так:

— Суперечка між Росією та  Україною — хто сильніший на футбольному полі — не припинялася і після розпаду  Радянського Союзу. Спочатку був Кубок Співдружності, а в 2006 році ми вперше організували майданчик для з’ясування стосунків найсильніших клубів двох країн на Землі Обітованій.

Ці  змагання журналісти назвали Кубком Абрамовича. Адже фонд Національної академії футболу, так само як і більш ніж солідну зарплату тодішнього головного тренера національної збірної Росії голландця Гуса Хіддінка, сплачував саме російський мільярдер — господар лондонського «Челсі».

Узимку 2006 року в Тель-Авіві був фурор: на столичному стадіоні «Блюмфілд» за грою «Спартак» — «Динамо» спостерігало  уболівальників більше, ніж за матчами лідерів чемпіонату Ізраїлю: 15 тисяч. Футбольні баталії наступного року, коли у фіналі зустрілися московські клуби «Спартак» і ЦСКА, теж пройшли на ура. А ось втретє інтерес до змагань різко зменшився. Можливо, саме через це широко анонсований наступний турнір уже не відбувся.

Ідею об’єднаної першості двох сусідніх країн підхопив екс-тренер збірної Росії і київського «Динамо» Валерій Газзаєв. 58-річний фахівець, останнім місцем роботи якого була «Аланія» із Владикавказа, очолив нову структуру: Оргкомітет об’єднаного чемпіонату Росії та України.

Поки що глобальний проект «Газпрому» існує тільки на папері. Щоб перевірити його життєздатність і визначити інтерес уболівальників, організатори вирішили запустити  «пробну кулю». Наприкінці червня відбудеться комерційний турнір за участю чотирьох команд. Його родзинка — побачення найпопулярніших клубів двох країн — київського «Динамо» і московського «Спартака». Не випадково організатори матч між непримиренними суперниками призначили на останній день змагань — 7 липня. Головний приз виборюватимуть також футболісти донецького «Шахтаря» і пітерського «Зеніта».

— Коли дізнався про передсезонний турнір найсильніших клубів України і Росії, одразу згадав свою молодість, — каже Олександр Заваров, тренер збірної України. — Майже щоліта, коли в чемпіонаті Радянського Союзу наставала перерва, київське «Динамо» вирушало за кордон. Ми перемагали в Амстердамі й у Мадриді на Кубку Сантьяго Бернабеу — згадати є що. Для тренерів це прекрасна можливість перевірити гравців в умовах, максимально наближених до бойових. А для клубів — заробити серйозні гроші. Підтримую подібні змагання.

На шляху до Кубка Першого каналу-2008 Юссуф (ліворуч) з партнерами обіграли «Спартак» — 3:0. Фото з сайту championat.com

ТАБЛО «УК»

Розклад турніру

27 червня

Спартак — Динамо  (Арена Хімки)

Зеніт — Шахтар (Стадіон  ім. Валерія Лобановського, Київ)

30 червня

Зеніт — Динамо (Олімпійський стадіон, Київ)

Шахтар — Спартак (Донбас Арена, Донецьк)

3 липня

Спартак — Шахтар (Арена Хімки)

Динамо — Зеніт (Олімпійський стадіон, Київ)

6 липня

Шахтар — Зеніт (Донбас Арена, Донецьк)

7 липня

Динамо — Спартак (Олімпійський стадіон, Київ)