Наталя ЛІЩИНСЬКА
для «Урядового кур’єра»

ПОРІВНЯЄМО? «Інтер» повідомив про завершення зйомок фільму за мотивами повісті Миколи Гоголя «Вій» у 3D-форматі, де телеканал виступив у ролі співпродюсера. Він має всі права на цю картину на території України, зокрема прокат, ТВ-показ, DVD тощо.

Як повідомили у прес-службі телеканалу, його творці взяли за основу для сюжету перший, невідредагований рукопис Миколи Гоголя. Продюсер картини Олександр Куликов зазначає, що знімальна група настільки перейнялася запропонованим матеріалом, що для неї сама атмосфера на знімальному майданчику нагадувала інший світ, таємничий і загадковий. «Ми хочемо, щоб 3D-формат допоміг глядачам відчути це і стати частиною цієї цікавої історії, пережити все, що доведеться пройти героям картини», — каже він.

Чи з таким самим захопленням сприйматимуть нову версію глядачі? Адже варто нагадати, що «Вій», знятий 1967 року, був одним з лідерів радянського кінопрокату. Перший і єдиний фільм жахів, створений в СРСР, подивилися понад 30 млн чоловік.

Щоправда, вистачатиме містики і в новій версії, а тримати нинішніх глядачів у напрузі авторам картини допомагатимуть надсучасні  спецефекти, до створення яких залучили справжніх майстрів цієї справи. Це, на їхню думку, привабить до перегляду «Вія» молодь. А як зазвичай буває, коли екранізація художнього твору зачіпає за живе, певна частина глядачів починає загалом цікавитися творчістю того чи того письменника. Сподіваються на це й «інтерівці». Тож на моє запитання про мету продюсування фільму в прес-службі каналу відповіли: вкотре привернути увагу молоді до творів нашого великого співвітчизника Миколи Гоголя...

Нова історія, нові актори... Фото надане автором

Отже, нам пропонують повернутися у початок XVIII століття. Саме тоді  картограф Джонатан Грін запланував собі мандрівку з Європи на Схід. Трапилося так, що, перетинаючи Трансильванію, він заблукав у густому тумані й вийшов на невелике козацьке поселення. Для його жителів не існує навколишнього світу. Чому? Ось про це ми й дізнаємося, подивившись фільм.

Головну роль — мандрівника і картографа Джонатана Гріна — виконує англійський актор Джейсон Флемінг, якого глядачі знають за картинами «Карти, гроші, два стволи», «Великий  куш», «Загадкова історія Бенджаміна Баттона», «Люди Х: Перший клас», «Битва титанів». Також у фільмі знялися відомі російські актори Валерій Золотухін, Ніна Русланова, Олексій Чадов, Андрій Смоляков. Зйомки картини проходили в Чехії, а побачити його можна буде на початку 2013 року.