ПРОЕКТ

Якщо препарат буде дорожчий,  доведеться доплачувати з власної кишені

Роман КИРЕЙ
для «Урядового кур’єра»

Від гіпертонії страждає кожен четвертий українець, адже кількість хворих у країні становить майже дванадцять мільйонів. Лише в Черкаській області їх близько триста тисяч. Щомісяця кожен із них витрачає на медикаменти понад сотню гривень. З 1 червня і до кінця року в Україні здійснюється пілотний проект з державного регулювання цін на ліки для людей з гіпертонічною хворобою. Він передбачає встановлення граничного рівня оптово-відпускних цін, відпрацювання протоколів лікування, роз’яснювальну роботу з лікарями, які виписують рецепти, а також відпрацювання механізму часткового відшкодування вартості лікарських засобів.

Медпрепарати для гіпертоніків стали доступнішими. Фото УКРІНФОРМУ

Стань  пацієнтом

Держава компенсуватиме аптекам частку вартості ліків, а самим пацієнтам потрібно раз на місяць відвідати лікаря, проконтролювати стан здоров’я і, відповідно, отримати рецепт на наступний період лікування.

Однак для отримання статусу хворого на гіпертонію недостатньо просто записатися на прийом до лікаря. Потрібно мати історію хвороби, пройти комплексне обстеження, мати результати аналізів. За прогнозами фахівців, під час реєстрації буде виявлено значно більше хворих з гіпертонічною хворобою, ніж сьогодні декларує статистика.

— Ми впроваджуємо європейські підходи до регулювання цін, — заявив на зустрічі з журналістами заступник міністра охорони здоров’я Роман Богачев. — Метою проекту є як підтримка соціально незахищених верств населення, так і стимулювання людей перетворюватися з хворих на пацієнтів, адже пацієнтом людина з хворобою стає саме тоді, коли звертається до лікаря.

Про підвищений тиск знають лише 60  відсотків хворих

Ситуація з гіпертонічною хворобою в Україні вкрай складна. Із 12 мільйонів зареєстрованих хворих тільки 14% проходять систематичне лікування, періодично вживають препарати — 35%. Решта п’є ліки лише тоді, коли виникає біль і його треба вгамувати.

Експеримент повністю перекриває протокол лікування цієї хвороби, куди входять 7 міжнародних непатентованих назв лікарських засобів у формі таблеток та капсул, а саме: еналаприл, лізиноприл, бісопролол, метопролол, небіволол, амлодипін, ніфедипін. Ці лікарські засоби містяться в більш ніж 240 торговельних назвах. Основний лікарський засіб — еналаприл, яким лікуються майже 6 млн осіб з гіпертонічною хворобою. Це недорогий вітчизняний препарат.

Лікар уже позбавлений права писати торговельну назву препарату, а лише діючу речовину. Таким чином пацієнт, завітавши до аптеки, сам обиратиме той препарат, який йому потрібен. Якщо хворий обере, наприклад, дорожчий препарат закордонного виробництва, то доплачуватиме за нього з власної кишені.

Нових хворих з інсультами в країні щороку реєструється 105—110 тисяч. Це величезна проблема, зазначають представники МОЗ. Люди не знають про свій підвищений тиск, у них просто розриваються судини або атеросклеротична бляшка в судинах починає рости і перекриває потік крові. До цих хворих треба додати ще 50 тисяч людей, в яких щороку стається інфаркт. Зазвичай ці люди дуже давно були в лікаря.

Якщо вдасться охопити програмою зниження тиску більшість із тих, хто звертається до лікаря зі скаргами на гіпертонію, то кількість інсультів можна знизити на 50—70 тисяч, впевнений головний терапевт Міністерства охорони здоров’я професор Василь Нетяженко. Тому роз’яснювальна робота надзвичайно важлива.

— Приблизно в половини людей спостерігається підвищений артеріальний тиск, і більшість із нас про це не знає, тому що вимірювали його вже й не знати коли, — розповідає він. — Про свій підвищений тиск знають тільки 60 відсотків людей, які мають таку проблему. Із них лікуються лише 40 відсотків, причому триває воно не більш як місяць. Потім їм стає краще, і вони припиняють приймати ліки — ніхто не пояснив, що це треба робити довічно. І ще одне: коли пацієнт витрачає по 150 гривень на коштовні медпрепарати, то він кілька разів подумає, чи потрібно це йому і чи в змозі він продовжувати лікування. А якщо він сплачує за ліки тільки 15 гривень, це зовсім інша справа.

До речі. На Черкащині, за словами заступника генерального директора Черкаського обласного комунального підприємства «Фармація» Тетяни Нестеренко, мережа аптек уже працює за новими стандартами. Нині на всі ліки від гіпертонії згідно з умовами проекту встановлені відповідні ціни, у всіх торгових залах наявні інформаційні стенди для пацієнтів.

В ІНШИХ РЕГІОНАХ

Обстеження… на базарі

Наталія БІЛОВИЦЬКА,
«Урядовий кур’єр»

На Дніпропетровщині медики активно взялися за виявлення і профілактику гіпертонічної хвороби. В області триває реєстрація пацієнтів, які мають серцево-судинні захворювання, в рамках всеукраїнського пілотного проекту із впровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для громадян із гіпертонічною хворобою.

Для цього в усіх амбулаторіях загальної практики — сімейної медицини складають реєстр таких пацієнтів. Крім того, у місцях найбільшого скупчення людей — на ринках, у супермаркетах, приміщеннях сільських і селищних рад, поштових відділеннях тощо організовані понад 360 пунктів щоденного вимірювання артеріального тиску. В них уже пройшли обстеження понад 42,7 тисячі жителів області. «Реалізація пілотного проекту з регулювання цін на лікарські засоби для осіб із гіпертонічною хворобою сприятиме ефективнішому лікуванню серцево-судинних захворювань, адже саме доступність медпрепаратів важлива складова цього процесу», — наголосила начальник головного управління охорони здоров’я Дніпропетровської облдержадміністрації Валентина Гінзбург.

Нині лікарські засоби для лікування гіпертонічної хвороби стали доступнішими для більш ніж 92 тисяч жителів області, яким лікарі виписали рецепти на препарати за зниженими цінами.