Звістка про те, що дніпропетровці вже на початку серпня опинилися за бортом чемпіонської Ліги, вразила не тільки численну армію вітчизняних уболівальників. Напевне, минула середа стала чорною і для Хуанде Рамоса. Чотири роки цей іспанський спеціаліст, під керівництвом якого свого часу «Севілья» двічі вигравала Лігу Європи, будував «Дніпро». Минулого сезону Руслан Ротань і партнери виглядали командою міжнародного класу: з власним почерком і великою групою виконавців відповідного рівня.

У національній першості підопічні Рамоса вперше за останнє десятиліття  випередили своїх вічних конкурентів — харківський «Металіст» і київське «Динамо» та здобули право зіграти в Лізі чемпіонів. На жаль, продовжити роботу з Євгеном Коноплянкою та його партнерами досвідчений іспанський тренер не погодився. А Мирон Маркевич дебют на тренерській лаві дніпропетровців відверто провалив.

Він прекрасно розумів, яким непростим є головне завдання — подолати на старті сезону два відбірні етапи на шляху до групового турніру Ліги чемпіонів. Але те, що український віце-чемпіон майже без опору поступився  другій команді чемпіонату Данії, не міг ніхто й уявити.

Важко пояснити, чим займався новий керманич на літніх тренувальних зборах. Показовими виглядають безуспішні спроби Мирона Богдановича та його помічників налагодити гру в центрі поля. Рік тому ідеальний трикутник у півзахисті становили Руслан Ротань, Джаба Канкава і Джуліано. Грузинський легіонер відповідав за руйнування чужих атак, бразилець вправно диригував діями партнерів в атаці, а Руслан виконував практично всі штрафні та кутові удари.

У двох матчах проти «Копенгагена» ми побачили на стратегічно важливому плацдармі Євгена Селезньова, Сергія Кравченка, Сергія Політила і навіть новачка — Младена Бартуловича. З трибуни все це нагадувало гадання на кавовій гущині. Беззаперечний лідер нинішнього «Дніпра» Євген Коноплянка намагався брати гру на себе, але без підтримки партнерів теж загубився на полі.

Євген Коноплянка (ліворуч) з партнерами в Лізі чемпіонів не затримався. Фото з сайту ФК «Дніпро»

— У дебюті зустрічі ми намагалися діяти на контратаках, — пояснив свій план на гру головний тренер після фінального свистка. — Але пропущений у середині першого тайму м’яч зламав усі наші плани. Єдиний форвард господарів поля Корнеліус забив гол, який наші гравці не мають пропускати навіть на тренуваннях. Коли травму дістав швидкий та винахідливий Матеус, гра остаточно розлагодилася. На мою думку, перш за все кадрового підсилення потребує лінія півзахисту. Якщо в середині поля нас перегравала команда рівня «Копенгагена», це приклад дуже показовий.

Попрощавшись з найпрестижнішим турніром Старого Світу, дніпропетровці тепер продовжать боротьбу в плей-оф раунді Ліги Європи. Але з такою грою, як нині, уболівальникам варто бути готовими до будь-яких неприємних несподіванок.

ТАБЛО «УК»

Ліга чемпіонів.        

Третій кваліфікаційний раунд

 Матчі-відповіді

Копенгаген (Данія) — Дніпро (Україна) — 2:0      

Голи: Корнеліус, 36, Кадрі, 53      

Перший матч — 0:0

БАТЕ (Білорусь) — Дебрецен (Угорщина) — 3:1          

Голи: Володьков (39), Родіонов (66), Крівєц (90)  — Сідібе (20, пенальті)    

Перший матч: 0:1

Панатінаїкос (Греція) — Стандард (Бельгія) — 1:2       

Голи: Арсланагич (17, автогол) — Мбомбо (36), Мпоку (41)  

Перший матч: 0:0

Маккабі (Тель-Авів, Ізраїль) — Марибор (Словенія) —  2:2    

Голи: Бен-Хаім (45), Бен Басат (53) — Ібраімі (35, 54)  

Перший матч: 0:1

Мальме  (Швеція) — Спарта (Прага, Чехія) — 2:0         

Голи: Розенберг (35, 55).

Перший матч — 2:4.

Бешикташ (Туреччина) — Фейєнорд (Нідерланди) — 3:1

Голи: Ба (28, 80, 86) — Ману (74).

Перший матч — 2:1.

Селтік (Шотландія) — Легія (Польща) — 0:2

Голи: Жиро (36), Кухарчик (61).

Перший матч — 1:4.

Динамо (Хорватія) — Ольборг (Данія) — 0:2

Голи: Якобсен (36, 85).

Перший матч — 1:0.