Відвідини Харківського конструкторського бюро з машинобудування ім. О. Морозова дали підстави Президентові Петру Порошенко констатувати незворотне та серйозне відродження «Укроборонпрому». На цьому підприємстві глава держави побував у межах своєї робочої поїздки до області. Його керівництву та колективу Президент спрямував такі слова: «Ми продемонстрували, що Україна починає відроджуватись, і це відбувається не лише на підприємствах оборонпрому. Впевнений в тому, що зусилля, які зараз докладають представники Міноборони, Генерального штабу, представники оборонпрому, уряду, вже у 2016 році сприятимуть відчутному зростанню рівня обороноздатності держави».

Він також розповів, що 2016 року планують закупити новітнього озброєння на 11 мільярдів гривень. «Значна частина цієї суми має дуже специфічне джерело покриття — так званий спецконфіскат: конфіскація коштів злочинців колишньої влади, які награбували, і зараз вони перебувають під арештом. Чому вони лежатимуть, чому не працюватимуть на український народ і українську армію?» — зауважив Президент.

Саме тому він очікує від Верховної Ради ухвалення двох рішень щодо законопроектів, які дадуть змогу застосувати заочне правосуддя до злочинців, котрі втекли до Росії та переховуються там, і провести процедуру спецконфіскації, щоб спрямувати кошти на підприємства оборонпрому для виготовлення новітньої зброї. Це має відбутися найближчим часом.

Нова бойова техніка надходить у війська. Фото Миколи ЛAЗAРЕНКA

Ракета влучила в ціль

На думку Президента, доволі ефективний чинник — співпраця підприємств українського військово-промислового комплексу з іноземними партнерами. Саме тому він упевнений, що вітчизняна оборонна промисловість здатна забезпечити потреби вояків і виконати державне оборонне замовлення, затверджене рішенням Ради національної безпеки і оборони на 2016 рік.

Глава держави зазначив, що нині всі зусилля сконцентровано на тому, щоб до української армії надходила сучасна нова техніка, доопрацьована зокрема і в колективі Харківського конструкторського бюро з машинобудування. «Зараз перед вами красені БТР-4. За останні півтора року їх понад сотню разів модернізовували, враховуючи досвід застосування в боях», — передає слова Петра Порошенка департамент прес-служби АП.

Він також розповів присутнім про проведення днями перших успішних випробувань нової української ракети для систем залпового вогню. «Випробування пройшли на відмінно, ракета вразила ціль. Нині українські військові мають усі можливості для того, щоб боронити державу», — сказав він, додавши, що пріоритет держави — напрям оборони і безпеки, тож на цю галузь витрачають 5% ВВП.

Опісля Президент взяв участь у передачі військової техніки бойовим частинам і надав сертифікати відповідності на шістнадцять БТР-4 та кілька десятків мінометів «Молот» командирам бойових підрозділів. Він оглянув техніку й навіть випробував один із БТРів.

«Турбоатом» не виставлятимуть на продаж

А трудовому колективу Публічного акціонерного товариства «Турбоатом» Петро Порошенко згодом говорив про вплив їхньої якісної роботи на енергетичну, економічну та національну безпеку України. Саме тому це машинобудівне підприємство включено до переліку стратегічних.

«Нині «Турбоатом» — це флагман енергетичного машинобудування. 40% теплових, 65% атомних, 90% гідроакумулюючих електростанцій країни укомплектовано турбінами та обладнанням виробництва ПАТ», — наголосив він.

Підприємство зараз активно працює над новими замовленнями. Лише за останній місяць його керівництво уклало кілька важливих контрактів з компаніями США.

Президент зазначив, що завдяки таким підприємствам, як «Турбоатом», українська армія матиме нову бронетехніку. «Тепер ми маємо можливість, маємо чим і як захищати суверенітет України», — наголосив він опісля огляду виробничих потужностей паротурбінного цеху та його модернізованих верстатів і ознайомлення з виробничим процесом гідротурбінного та паротурбінного (лопаткового) цехів.

Про стан справ главі держави розповів генеральний директор ПАТ «Турбоатом» Віктор Суботін. Він також доповідав про показники фінансово-господарської діяльності. «Це підприємство — гідне поєднання якості та конкурентоспроможності. І якщо нині енергетика потребує нових турбін, то економіка зростатиме», — дійшов висновку Петро Порошенко.

До слова, разом із главою держави «Турбоатом» відвідав Надзвичайний і Повноважний посол США в Україні Джеффрі Пайєтт. «Ми активно працюємо над новими замовленнями для українських підприємств. І саме з «Турбоатомом» представники американських компаній Westinghouse Electric Company і Holtec International досягли важливих домовленостей, а це — робочі місця, надходження до державного бюджету, зростання внутрішнього валового продукту, це те, чого нині потребує Україна», — додав він.

І ще один важливий момент — влада не вважає за потрібне нині проводити приватизацію харківського «Турбоатому». Щодо цього питання Президент  висловив свою позицію: «Приватизація підприємства зараз неактуальна, але якщо вона відбудеться, то буде прозорою, чесною і відкритою». Водночас Петро Порошенко гарантував повну підтримку урядом вітчизняних замовлень.