На останніх хвилинах стартового матчу сезону донецький «Шахтар» забив два м’ячі у ворота київського «Динамо» і  вчетверте поспіль та всьоме у своїй історії здобув наймолодший трофей вітчизняного футболу. Донеччани раділи як діти, хоча й кияни не дуже засмутилися. Та найбільше раділа Одеса, яку тривалий час з об’єктивних і надуманих причин відлучили від великого футболу. Повернення гри номер один на стадіон у парку Шевченка — це і є головна перемога вівторка.

Як зазначає офіційний сайт ФФУ, порівняно з червневим фінальним матчем Кубка України, і «Динамо», і «Шахтар» зазнали кадрових втрат. Більше постраждали «помаранчево-чорні», відпустивши Дугласа Косту до «Баварії», Луїса Адріано до «Мілана» та Фернандо до «Сампдорії». «Динамо», здавалося б, мало перебувати у вигідніших умовах, посилившись гравцями донецького «Металурга» Морозюком та Мораєсом, а також сербом Петровичем.  Однак  до заявки на матч не потрапив Ленс, який найімовірніше перебереться до англійського «Сандерленда». Сергій Ребров не вніс до заявки  ще одного  легіонера — Беланду, а Мбокані відправили лікуватися в Бельгію.

ПРЯМА МОВА 

Сергій РЕБРОВ, 
головний тренер «Динамо»:

— Команда до останнього грала, а не намагалася тягнути час заради серії пенальті. Будь-яке протистояння з «Шахтарем» цікаве, адже зустрічаються кращі команди чемпіонату. Не має значення, це товариська гра чи офіційна. Гра була абсолютно рівна, «Шахтар» забив на останніх хвилинах, з чим  їх вітаю. Прикро, звісно,  програвати принциповому суперникові. Та ми йдемо далі, нам важливо вдало розпочати чемпіонат та готуватися до Ліги чемпіонів.    

Мірча ЛEЧЕСКУ,
головний тренер «Шахтаря»:  

 

— Ми також не проти частіше зустрічатися з  принциповими суперниками. І кубковий поєдинок, і матч за суперкубок — це найвищий рівень, який може бути в українському футболі. Для нас це дуже хороша зустріч у сенсі підготовки до початку чемпіонату і кваліфікаційного раунду Ліги чемпіонів. Задоволений, що виграли і нас нарешті після великої перерви підтримувала публіка.


Перший матч сезону нечасто радує вболівальників високими швидкостями та змістовною грою, тому стартові хвилини цього поєдинку не стали винятком із загальної тенденції. Та якщо «Динамо» протягом перших 45 хвилин майже не було видно на полі, то «Шахтар» досить швидко налаштувався на одеську атмосферу. На 7-й хвилині обрізка  Велозу в центрі поля ледве не  коштувала киянам пропущеного м’яча:  Гладкий після навісу Марлоса не зумів переграти Шовковського. Найкращий шанс відкрити рахунок у матчі «Шахтар» втратив після удару Марлоса на 18-й хвилині — бразилець не влучив у порожній кут воріт. У динамівців можна згадати хіба що спробу удару зі штрафного у виконанні Велозу на 43-й хвилині.

У другій половині зустрічі гра вирівнялася. «Шахтар» продовжував грати у своєму улюбленому стилі, використовуючи короткі передачі та підключення до атак флангових гравців. Однак ближчими до того, аби відкрити рахунок на табло, були київські футболісти. Чемпіон України врешті зумів налагодити контратакувальну гру та швидкий перехід із захисту до атаки. Результатом  розмови тренерів «Динамо» з гравцями у перерві стали два влучання у каркас воріт «Шахтаря». На 51-й хвилині м’яч після прострілу Ярмоленка та рикошету від Ісмаїлі перелетів воротаря і влучив у стійку. На 76-й хвилині старанний Мораєс відгукнувся на флангову подачу Віди і ударом у стрибку перевірив на міцність поперечину воріт номінальних гостей.

А коли вболівальники вже налаштувалися на післяматчеву серію пенальті, надійшов кульмінаційний момент зустрічі. Захист киян припустився спершу однієї фатальної помилки, внаслідок якої Шовковський сфолив на останньому рубежі, а згодом і другої. Отож, обпікшись на  Тейшейрі, Шовковський поступився місцем у воротах захисникові Драговичу, який не вгадав, куди полетить м’яч після одинадцятиметрового у виконанні Срни. А за дві хвилини Бернард скористався передачею Коваленка і розстріляв ближній кут воріт «Динамо» — 2:0.

З динамівських гравців після поразки поспілкуватися з пресою вирішив тільки Андрій Ярмоленко: «Шахтареві» краще вдався перший тайм, а нам — другий. Тому загалом матч вийшов рівним. Команди грали до гола: хто перший заб’є, той і переможе. На жаль, це були не ми. Звісно, залишився неприємний осад, адже завжди неприємно програвати, тим паче на останніх хвилинах. Однак я пишаюся своєю командою, тому що ми були гідні перемоги, нічим не поступалися «Шахтарю» і десь навіть перевершували».

Капітан донеччан Даріо Срна також не приховував емоцій: «Цей день дуже важливий для всіх уболівальників «Шахтаря». Після переходу в інші клуби  Кости, Адріано, Ілсіньо, Фернандо дехто сумнівався, чи залишиться «Шахтар» «Шахтарем». Не треба сумніватися!».

Справді, вперше за останні п’ять років динамівцям не потрібно форсувати підготовку до сезону, адже команда стартуватиме в груповому турнірі Ліги чемпіонів. Тож і команду  слід виводити на пік форми ближче до вересня. А ось у «Шахтаря» вже за два тижні має відбутися старт у кваліфікації Ліги чемпіонів — команду чекають баталії в двох раундах.

Ганна РОМАШКО
для «Урядового кур’єра»