АКТУАЛЬНО

Сергій Тігіпко запевняє, що соціальні виплати в найближчі роки лише зростатимуть

Віце-прем’єр-міністр — міністр соціальної політики Сергій Тігіпко на брифінгу в Будинку уряду спростував інформацію про те, що Мінсоцполітики готує новий законопроект про зменшення допомоги одиноким матерям, які мають певну величину доходів. «Зараз ніяких нових законів ми не готуємо. Таке рішення прийматиметься лише після публічного обговорення та консультацій з громадськими організаціями та групою жінок-депутатів Верховної Ради», — заявив Сергій Тігіпко.

Матерям-одиначкам хвилюватися не треба: ніяких законів щодо зменшення соцдопомоги не готується. Фото Олександра ЛЕПЕТУХИ

Випереджаючи інфляцію

26 січня Конституційний Суд прийняв рішення про те, що рівень соціальних виплат може встановлюватися урядом відповідно до фінансових можливостей держави. Коментуючи це рішення, віце-прем’єр зазначив: у рішенні чітко прописано, що жодну реальну соціальну виплату не буде скорочено. «Ніяких обмежень по соціальних виплатах, які сплачуються на сьогоднішній день, не буде. Також Конституційний Суд не відміняв жодного закону, який гарантує виплати тих чи інших соціальних виплат. Можу гарантувати, що соціальні виплати в найближчі роки лише зростатимуть», — наголосив урядовець.

Як приклад Сергій Тігіпко повідомив, що цього року зростання зарплатні в державному секторі передбачено на рівні 12,5%. При цьому рівень інфляції в бюджеті — 7,9%. Проте зростання заробітної плати та інших соціальних видатків може збільшитися. «Перший місяць для нас оптимістичний: надходження до бюджету більші за прогнозовані. Якщо буде ще 1-2 таких місяці, то ми звертатимемося  до Верховної Ради з пропозицією про внесення змін до бюджету. В першу чергу нас цікавитимуть збільшення зарплатні та пенсій», — наголосив віце-прем’єр. 

Одним з головних аспектів рішення КС Сергій Тігіпко назвав те, що рівень соціальних виплат чітко пов’язується з розміром бюджету. «Не можуть виплачуватися соціальні виплати, які не передбачені бюджетом України. Однак після цього рішення не буде можливості судам призначати той чи інший розмір соціальної підтримки. Це визначатимуть закони. У першу чергу, це закон про бюджет», — підкреслив урядовець. За його словами, такий підхід гарантуватиме, що країна матиме збалансований бюджет, а соціальні виплати, зарплати, пенсії постійно зростатимуть, випереджаючи темпи інфляції.   

Також віце-прем’єр вважає: рішення КС спрямоване на покращення соціальної справедливості в країні. Урядовець звернув увагу на те, що у вересні 2011-го в Україні налічувалося 132 особи, які через рішення судів отримали разову допомогу понад 200 тис. грн. Ще понад 500 осіб отримали разову допомогу від 100 тис. до 200 тис. грн. Крім того,  тисячі осіб відсудили собі пенсії розміром понад 10 тис. грн (середня пенсія по країні — 1300 грн).

Сергій Тігіпко також повідомив, що до судів звернулося лише 20 тис. інвалідів-ліквідаторів аварії на ЧАЕС із 66,5 тис. осіб. «Рішення судів — 6,1 млрд грн, які не передбачалися в бюджеті. Добре, що 2011 року ми мали певний профіцит і могли закрити ці витрати. В іншому випадку повинні були б різати реальну зарплатню та реальні пенсії конкретним людям», — зазначив віце-прем’єр. Він також повідомив, що уряд і надалі вирішуватиме з чорнобильцями та афганцями спірні питання через переговори та осучаснення пенсій. У цьому контексті Сергій Тігіпко поінформував, що в певних областях чорнобильські виплати вже значно зросли, в одній області — майже вдвічі. 

Якщо надходження до бюджету перевищуватимуть план, Кабмін звернеться до парламенту з пропозицією збільшити видатки на зарплати і пенсії.      

Тарифи не зростуть

Відповідаючи на запитання журналістів про дефіцит Пенсійного фонду, віце-прем’єр повідомив, що в 2011 році він становив приблизно 19,5 млрд грн замість запланованих 17,8 млрд. При цьому він наголосив: до дефіциту ПФ не відносяться виплати за судовими рішеннями. Цього року дефіцит фонду заплановано на рівні 9,5 млрд грн. Проте, за словами Сергія Тігіпка, він може значно скоротитися. Урядовець зазначив: зменшення дефіциту стане можливим, якщо наберуть чинності норми стягування податків на багатство, на офшорні капітали та чотири закони про легалізацію заробітних плат і пенсій.      

Він також розповів про хід переговорів з Міжнародним валютним фондом, черговий раунд яких пройшов нещодавно. «Якихось остаточних рішень немає, але переговори тривають. Не робитиму таємниці: нам залишилося вирішити практично одне питання — підняття тарифів для населення. Чітко можу сказати: в тому форматі, який закладено в меморандумі, підняття тарифів не буде», — наголосив віце-прем’єр.