РЕФОРМУВАННЯ

Непросто вирішується доля державних вишів Закарпаття

У час канікул і відпусток  студентів і більшості викладачів закарпатських вишів громом серед ясного неба пролунало повідомлення про наступне об’єднання (злиття) всіх чотирьох вищих навчальних закладів, які є державними. Про ймовірність цього говорили давно, однак аналітики схилялися до думки, що процес охопить усього два — Ужгородський національний і Закарпатський державний університети. Обидва розташовані в Ужгороді, а по-друге, частина спеціальностей у них ідентичні. Про інші два вузи — Мукачівський державний університет і Закарпатський художній інститут — у цьому контексті майже не говорили. Та ось 10 серпня цього року на засіданні уряду  прийнято рішення, в якому йдеться про ліквідацію вищезгаданих вишів і створення нового — Закарпатського національного університету.

Поки розпорядження уряду не підписане Президентом України, воно не вступило в силу. Ймовірність об’єднання викликала таку хвилю емоцій, що якби її енергію перетворити в кіловати й кілокалорії, то, мабуть, можна було б який?сь? час забезпечувати дармовою енергією усі чотири заклади.

У ході дискусії, що заповнила собою сторінки друкованих видань і мережу Інтернет, найбільшу активність виявили ректори двох  ужгородських університетів. У тому з них, який має звання національного, дійшло й до бурхливих зборів трудового колективу. На них прийняли звернення до Президента та керівників усіх гілок влади в Україні. З одного боку, професорсько-викладацький склад, студенти «з розумінням ставляться до процесу зменшення чисельності вищих навчальних закладів неналежного рівня, оскільки вони не сприяють поліпшенню якості освіти в Україні». З другого — «цей процес повинен бути виважений, публічний, обов’язково добровільний, на чому неодноразово акцентувало і саме Міністерство освіти і науки, молоді та спорту».

Колектив УжНУ наголосив, що заснування їхнього закладу було знаковою подією в історії краю після приєднання Закарпаття до України 1945 року. Тривалий час Ужгородський університет був одним із 9 класичних університетів у колишньому СРСР. «Спробу ліквідації нашого закладу розцінюємо як намагання перекреслити, знищити частину історії Закарпаття», — вказується у зверненні.

У разі злиття УжНУ втратить високе 8-ме місце серед вищих закладів України, яке він виборов за показниками наукометричної бази даних Scopus. Натомість Закарпатський державний університет, Мукачівський державний університет і Закарпатський художній інститут, мовляв, через низький рівень фундаментальних науково-технічних результатів не входять до оприлюдненого рейтингового списку у системі бази даних Scopus.

Головний висновок — злиття цього університету зі значно меншими за нього, «без історії», вишами було б несправедливістю щодо УжНУ. Опонентом у цій суперечці виступаєт ректор ЗакДУ Федір Ващук. Його виш хоч більш ніж утричі менший за сусіда, проте має добру матеріально-технічну базу, знаний у європейських освітніх структурах. Федір Григорович бачить позитив у рішенні уряду.

За його словами,  чи?сель?ність студентів у об’єднаному виші може сягнути майже 20 тис., а це вже світовий рівень. «З таким університетом не рахуватися неможливо, — сказав Федір Григорович. — Це і вигідно, бо завдяки оптимізації управлінського персоналу в одному закладі було б чотири проректори, а не 16, як сьогодні, один факультет замість двох-трьох зі схожими назвами». При цьому ректор ЗакДУ не допускає можливості звільнень керівників, викладачів: усім знайдеться місце в оновленому виші. Ректор Мукачівського технологічного університету Юрій Мигалина бажає зберегти самостійність свого закладу, посилаючись на унікальність більшості спеціальностей, а також інтереси 6,5 тис. студентів, які навчаються в Мукачевому.

Приєднуватися до УжНУ решті трьом чи об’єднуватися всім чотирьом закладам у єдиний — питання, яке досі остаточно не вирішене. Однак крок до того, щоб примирити всіх, на цьому тижні зробив уряд. Кабінет Міністрів на своєму засіданні 17 серпня вніс зміни в попереднє розпорядження. Його стержневим моментом є не просто злиття, а приєднання трьох закарпатських ви?шів до найстарішого і найавторитетнішого — Ужгородського національного.