Передвиборчий казус стався в селі Мирне Жовтневого району Миколаївської області. Тоді, коли в окремих населених пунктах шикуються черги з кандидатів на посаду міських та сільських голів, тут не знайшлося жодної людини, яка погодилася б очолити місцеву громаду. До призначеної дати ніхто не подав заяви про реєстрацію кандидатом на посаду сільського голови. Лише одна людина висунула свою кандидатуру в депутати сільради. Таку пасивність у виборчому процесі жителів Мирного мало хто може пояснити. Хоч місцеві вважають, що причини є.

У Мирному 720 жителів, з яких півтисячі виборців. Колись тут працював радгосп «Мирний», нині господарюють фермери й одноосібники. Життя в селі відповідає його назві: тихе, безконфліктне. У цьому зокрема заслуга чинного сільського голови Віри Савчук, яка пропрацювала на виборній посаді десять років. Утім, каже, програмумаксимум виконала. За ці роки в Мирному прокладено водогін, вирішено питання з вуличним освітленням, відбудовано дитячий садочок. Тепер Віра Петрівна має інші плани на життя, ладна передати справи наступникові, проте його немає. Рішення не було спонтанним. Віра Савчук давно всіх попередила, що не балотуватиметься, закликала охочих подавати документи і реєструватися. Зібрала депутатів сільської ради, повідомила їх. Але жоден не подав кандидатури.

Умовляли Віру Савчук залишитися на посаді й односельці, й чиновники з району. Поки що вона не погоджується. Звісно ж, право кожного — здійснити свій вибір. Може, просто втомилася, можливо, стурбована долею села після децентралізації чи є житейські проблеми. Та селяни не бачать нікого іншого на цій посаді. Кажуть, умовляємо її, без неї села не буде.

«Не хоче вона, — каже місцева жителька Ірина Трибух. — Усім не догодиш. Коли робила добрі справи для села, завжди знаходились якісь критикани. А як дійшло до справи, ніхто не подає своєї кандидатури».

Голова Мирнівської сільської виборчої комісії Тетяна Самойлова повідомила, що вибори вже визнано такими, що не відбулися. І сільського голови, і депутатів. Повторне голосування призначено на 29 листопада. Незважаючи на те що нині в селі активно агітують висувати кандидатури, гарантії, що вибори відбудуться через місяць, немає. Ситуація у Мирному, можливо, і не характерна для інших населених пунктів. Проте загальна тенденція, безумовно, є. Часто на чинних голів ллється шквал критики та звинувачень. Зрозуміло, нині небагато людей, задоволених життям. А коли доводиться брати на себе відповідальність, займатися розв’язанням нагальних проблем, усі поховалися. Охочих немає.