Останніми роками здоровий спосіб життя та виховання фізично міцної та патріотично налаштованої молоді стали стратегічними пріоритетами державних інтересів країн цивілізованого світу. Україні, яка опинилася в складних геополітичних умовах, сьогодні вкрай важливо зробити все можливе для збереження життя та мінімізації жертв серед учасників АТО і призовників. Одним з ефективних кроків на шляху до зміцнення обороноздатності України може стати універсальний бій — самостійний вид спорту, що тісно пов’язаний із розвитком бойових єдиноборств. Ця спортивна дисципліна має увійти до навчальних програм Міністерства освіти та силових відомств держави. Ініціативу вже схвалили керівники Міністерства оборони, МВС та інші силовики. Цього тижня пропозиції щодо розвитку універсального бою в державі надіслано Президенту України Петру Порошенку. 

Що таке універсальний бій? Які кроки потрібно зробити державі під час урядових реформ? Про це ми поговорили з ініціатором ідеї президентом Європейської континентальної міжнародної та Української спортивної федерацій «Універсальний бій» Олександром Кондрашовим.

Президент Європейської континентальної міжнародної та Української спортивної федерацій «Універсальний бій» Олександр Кондрашов

— Олександре Миколайовичу, розкажіть, будь ласка, про особливості універсального бою. Чим він відрізняється від інших єдиноборств?

— На сьогодні універсальний бій є одним з видів єдиноборств, що найдинамічніше розвивається. Зазвичай програма змагань складається з двох частин. Перша — це подолання смуги перешкод, зокрема й метання ножа та стрільба з пневматичної зброї. Друга частина — безпосередньо бій на рингу, де спортсмен повинен провести два раунди. Під час бою спортсменам дозволено завдавати ударів ногами і руками, використовувати задушливі та больові прийоми.

Універсальний бій у світі не має альтернативи. Як самостійний вид спорту він тісно пов’язаний з розвитком бойових єдиноборств. Крім того, займатися цим видом спорту можуть всі — дорослі та діти, чоловіки та жінки.

У зв’язку з тим, що в цьому виді спорту основний акцент робиться на динаміці (постійні активні рухи як під час подолання смуги перешкод, так і під час бою на рингу), завдання універсального бою полягає в розвитку та вдосконаленні у спортсменів, звичайно ж, фізичної підготовки, тактики та стратегії ведення бою на рингу та в деякій мірі подолання смуги перешкод, розвитку активного та швидкого мислення, реакції, а також удосконалення навичок бойових єдиноборств.   

Крім того, останніми роками універсальний бій стає дедалі популярнішим серед молоді. Так, у жовтні 2014 року молодіжна збірна України стала чемпіоном світу під час міжнародних змагань з єдиноборств, що відбулися в Туреччині.

— Окрім Європейської федерації, ви очолюєте Українську спортивну федерацію універсального бою. Розкажіть про неї більш детально: чим займаєтесь, які здобутки?

— Українська спортивна федерація «Універсальний бій» була заснована 2000 року як всеукраїнська громадська організація.  Нині федерація має відокремлені підрозділи у більш ніж 18 областях України та місті Києві.

Українські спортсмени беруть участь у національних та міжнародних змаганнях з універсального бою практично з моменту заснування. Крім того, завдяки нашим зусиллям значна кількість чемпіонатів міжнародного рівня з універсального бою проходила в Україні.

Протягом 2014 року збірна команда України з універсального бою взяла участь у чотирьох чемпіонатах світу та чотирьох чемпіонатах Європи. За підсумком цих змагань здобули 151 медаль різного гатунку.

Обличчям федерації та її гордістю є збірна команда України з універсального бою серед дорослих, левова частка якої складається з працівників правоохоронних органів та військовослужбовців.

Протягом 10 років на базі навчальних центрів МВС України було проведено змагання з універсального бою в комплексі змагань підрозділів спеціального призначення МВС України «Крапові берети».

Вправний на ринзі — вмілий в бою. Фото з архiву редакцiї

На початку 2013 року в Білорусі відбулася «Міжнародна Динаміада» з універсального бою, участь в якій взяли збірні правоохоронців з 14 країн світу. Українська збірна посіла почесне друге місце. І ось ця перемога надихнула членів Української федерації долучити до занять універсальним боєм не лише представників МВС України, а й усіх силових відомств держави.

З цього приводу 20 березня 2013 року в Києві відбувся «круглий стіл», під час якого представники Міністерства оборони, СБУ, Податкової міліції та інших силових відомств погодили рішення про те, що турнір «Крапові берети» у 2014 році стане першим всеукраїнським змаганням серед військовослужбовців та правоохоронців.

Проте у зв’язку з ситуацією, що склалася в Україні у лютому 2014 року, зазначений турнір, на жаль, не відбувся.

— Сьогодні ви пропонуєте використати цей вид єдиноборства як основу для підготовки призовників та перепідготовки військовослужбовців, що проходять службу в зоні АТО. Федерація здатна забезпечити навчання на високому професійному рівні?

— Почну з того, що ми пропонуємо не лише навчати військовослужбовців, які захищають країну на сході. Ми пропонуємо Президентові зробити акцент на вихованні здорового покоління молоді. Україні потрібно підняти престиж здорового способу життя, гарної спортивної форми та заохочувати до позбавлення шкідливих звичок.

Безумовно, коли в країні палає війна, державі потрібно зробити все можливе, щоб мінімізувати кількість жертв. Перед тим як відправити бійця до зони АТО, він має обов’язково пройти курс з універсального бою, що дасть йому змогу якісно виконати бойовий наказ та одночасно зберегти своє життя та життя товаришів. Універсальний бій має стати своєрідним курсом молодого бійця. До речі, багато хто з наших спортсменів сьогодні служить на Донбасі. Багатьох із них нагороджено відзнаками та медалями за бойові заслуги. А нещодавно неодноразового чемпіона світу з універсального бою Олексія Зубача, який захищає країну на сході, Президент України нагородив орденом Данила Галицького.

Федерація готова сьогодні надати фахівців для підготовки інструкторів з універсального бою та повністю забезпечити організацію навчального процесу. І, до речі, нашу ініціативу вже підтримали керівники силових міністерств України.

— Як ви бачите організацію навчального процесу?

— Як я вже казав, нещодавно ми провели «круглий стіл» за участю представників Міноборони, МВД, СБУ та інших відомств, під час якого попередньо було схвалено ініціативу щодо внесення універсального бою до навчальних програм силових міністерств. Також було схвалено методичний посібник, який визначає механізми застосування елементів універсального бою в системах середньої та вищої освіти, бойової та фізичної підготовки військовослужбовців, а також бійців спеціальних підрозділів силових відомств країни.

Отже, в листі на ім’я Президента ми визначили кілька основних етапів із запровадження цих механізмів.

По-перше, сьогодні вкрай необхідно розробити державну цільову програму щодо внесення універсального бою як обов’язкового виду спорту до навчальних програм Міністерства освіти України, Міністерства молоді і спорту, Міністерства оборони, Міністерства внутрішніх справ та інших силових міністерств.

По-друге, для розроблення та впровадження державної цільової програми пропонуємо створити при Раді національної безпеки і оборони України робочу групу, до якої доцільно ввести представників федерацій, профільних заступників міністрів освіти, молоді і спорту, силових міністерств на чолі із заступником секретаря РНБО України.

Щодо практичних кроків, то на першому етапі реалізації програми ми пропонуємо внести універсальний бій до програми підготовки військовослужбовців, які проходитимуть службу в зоні АТО як обов’язковий заліковий предмет (курс молодого бійця). На наше переконання, це дасть змогу суттєво підняти професійну підготовку українських воїнів та скоротити кількість жертв під час бойових дій.

На другому етапі необхідно ввести універсальний бій до навчальних програм вищих навчальних закладів у межах військових кафедр. А в тих вишах, де немає військових кафедр, увести універсальний бій до програм фізичної підготовки студентів двох останніх курсів навчання з обов’язковим іспитом.

На третьому етапі пропонуємо внести універсальний бій у навчальні програми старших класів загальноосвітніх шкіл, побудувати мережу закладів з позашкільного фізкультурно-спортивного виховання за нормами універсального бою.

Я переконаний у тому, що багаторічний досвід та міжнародне визнання досягнень Української спортивної федерації «Універсальний бій» допоможуть нашій країні професійно стримувати зовнішніх та внутрішніх агресорів, сприятимуть вихованню здорового способу життя молодого покоління, що, повторюсь, повинно стати стратегічним завданням держави.

Cтаніслав ПРОКОПЧУК,
«Урядовий кур’єр»