Голова Запорізької 
облдержадміністрації
Олександр ПЕКЛУШЕНКО

Наприкінці минулого року в Запорізькій області змінено керівника виконавчої влади. Новим головою облдержадміністрації, відповідно до указу Президента України, призначено колишнього народного депутата України Олександра Пеклушенка. Спілкуючись із представниками ЗМІ, він назвав своїм першочерговим завданням реальне підвищення якості життя населення краю.

— Олександре Миколайовичу! У загальнодержавному рейтингу показників соціально-економічного розвитку наша область на 14-му місці. А були ж часи, коли ми впевнено займали лідерські позиції…

— Запорізька область з її потужним промисловим потенціалом, і 14-те місце в рейтингу — справді несумісні речі. Тож ми будемо змінювати цю ситуацію.

 Уряд визначив 2012 рік оптимальним терміном впровадження загальнодержавних реформ на регіональному рівні. Бо чим швидше ми їх втілимо у життя, тим скоріше нам вдасться реально покращити рівень життя людей. Наша команда вже визначила власні пріоритети — ефективний соціальний розвиток села та реформування медицини, підтримка сім’ї, молоді й дітей, забезпечення правопорядку, покращення екології та підвищення туристичного потенціалу краю.

Ми внесли відповідні корективи до Стратегії соціально-економічного розвитку області. Зокрема до пріоритетного напрямку «Запорізький край – приваблива для інвестицій територія з високорозвиненими індустріальним та аграрним комплексами» додамо Програму модернізації комунальної теплоенергетики області на 2011-2015 роки, створення обласної водної компанії і системи управління житловим фондом.

Реалізовуватимемо та?кож власну стратегію залучення інвестицій та концепцію розвитку промислового комплексу, що передбачає створення промислових зон. Підвищена увага — програмі забезпечення продовольчої безпеки області на 2011-2015 роки. Передбачаємо відродити будівельну галузь, реалізувати на нашій території загальнонаціональні соціальні проекти «Доступне житло», «Нове життя», «Відкритий світ».

 Особливої уваги влади потребують знакові об’єкти Запорізького краю: будівництво нових мостових переходів через Дніпро, запорізький аеропорт, реконструкція обласної філармонії та палацу спорту «Юність». Керівників районів також зобов’язали визначити, які проблеми передусім слід розв’язати в 2012 році і довкола яких пріоритетів треба концентрувати сили та бюджетні кошти.

Утім, досить декларувати – час діяти. Безвідкладно досягнуто домовленості щодо передачі аеропорту до комунальної власності громади обласного центру і отримання Палацом спорту фінансування за державною програмою «Хокей України». Віднедавна також активізувалися роботи на запорізьких мостах.

Серед промислового комплексу області і таке унікальне підприємство як державний авіаремонтний завод  «МІГремонт», де модернізують військові літаки.
На знімку: перед котрольним польотом.
Фото УНІАН

— Кому допомагатимете передусім?

— Підприємства державної форми власності нині здебільшого перебувають у стані стагнації і потребують ефективного інвестора. Ми розпочали серйозну роботу з Фондом державного майна щодо аналізу причин затягування їхньої приватизації. Йдеться, зокрема, про «Кремнійполімер», ЗТМК, Бердянський завод скловолокна.

 Разом з Укроборонпромом опрацювали питання подальшої долі заводів «Радіоприлад», «Іскра» та інших. До речі, саме ці підприємства — головні боржники із заробітної плати (станом на 1 грудня загальний борг із заробітної плати на підприємствах області становив 43,9 млн грн.). І без інвестора та ефективних власників ми не зможемо самостійно покращити тут ситуацію.

Металургійні підприємства, такі як «Запоріжсталь», особливої допомоги з боку влади не потребують, самотужки розв’язують свої проблеми. А от підприємства електрометалургійного комплексу з високоенергоємним виробництвом викликають стривоженість: без додаткової підтримки вони просто не виживуть. 

Щодо проблемної ситуації на Запорізькому феросплавному заводі, то нам вже вдалося практично вирішити питання передачі підстанції заводу. Зараз фахівці Мінекономпалива спільно із «Запоріжжяобленерго» оцінюють її.

Окремо слід сказати і про Запорізький алюмінієвий комбінат. Він займає понад 90 га землі в центральній частині міста, виробництво тут зупинене, тисячі працівників втратили робочі місця. Тож наша позиція однозначна: його вкрай необхідно відродити. Ми готові співпрацювати з його нинішнім власником, тож невдовзі я особисто зустрінуся з ним, щоб остаточно визначитися щодо цього. Якщо розуміння не буде знайдено, ініціюватиму перед Президентом і урядом питання про зміну власника комбінату.

— Як плануєте розвивати агропромисловий комплекс області, на чому зробите акценти?

— Головне — створити сприятливі умови для виробників сільськогосподарської продукції. Відкриття гуртового ринку — один з кроків для досягнення мети. Однак важливо не просто побудувати ринок, а й забезпечити ефективний механізм його роботи. Селян та фермерів слід зацікавити, щоб вони реалізовували продукцію саме на ньому.

 Одним з найпроблемніших напрямків розвитку АПК залишається тваринництво і передусім молочне скотарство. В 2011 році поголів’я великої рогатої худоби зменшилося на 4,9 тис., у тому числі корів — на 1,7 тис. голів, що вже казати про надої молока. Тож у наступному році активізуємо цю  роботу. Передбачаємо сконцентрувати кошти державного та обласного бюджетів, виділені у 2012 році на розвиток АПК, для підтримки молочного скотарства і розвитку соціальної сфери села.

Наталя ЗВОРИГІНА,
«Урядовий кур’єр»

 

ДОСЬЄ «УК»

 

Олександр ПЕКЛУШЕНКО. Народився 29 серпня 1954 року в Запоріжжі. Освіта вища, за фахом економіст та юрист. Працював на підприємствах  облспоживспілки,  очолював  правління Запорізької обласної спілки споживчих товариств. Був народним депутатом України ІV, V та VІ скликань. З листопада 2011 року — голова Запорізької облдержадміністрації.