Голова Полтавської
облдержадміністрації
Олександр УДОВІЧЕНКО

Минуло два тижні нового 2013 року, а в нашій пам’яті ще свіжі події року минулого. Про те, яким він був для полтавців, та про плани на поточний кореспондентові «УК» розповідає голова Полтавської обласної державної адміністрації Олександр Удовіченко.

Буде в людей,  не бідуватиме  і влада

—  Олександре Васильовичу, подивімося на ретроспективу та перспективу крізь призму економічну.

— З цього погляду минулий рік був для нас складним. Адже світова фінансово-економічна кри­за триває. Протягом усього року обласна влада допомагала нашим основним бюджетоутворюючим підприємствам: ПАТ «Крюківський вагонобудівний завод», кременчуцьким автомобільному, колісному заводам, «Татнафті», щоб вони мали портфелі замовлень, підтримку держави і місцевої влади. Разом ми досягли того, що Полтавщина не зменшила обсягів промислового виробництва.

У сільському господарстві — через несприятливі погодні умови — результати маємо скромніші, ніж у рекордному 2011-му. Але все одно за деякими показниками залишилися на лідерських позиціях у країні. Зокрема за кількістю намолоченого зерна — 3644,1 тисячі тонн, посіяних і зібраних цукрових буряків, сої, соняшнику, продукції тваринництва.  За рік у сільгосппідприємствах області від умовної корови надоїли 5431 кілограм молока, що на 716 кілограмів більше, ніж у 2011 році. Це третя позиція в Україні. І підвищення молочної продуктивності корів на Полтавщині відбувається шостий рік поспіль.

Торік ми розпочали реконструкцію і будівництво 39 тваринницьких комплексів та ферм загальною проектною вартістю понад 1,5 мільярда гривень, які треба завершити за наступні два роки. На сьогодні п’ять із цих інвестиційних проектів уже реалізували. До ладу стали комплекси на 900 голів корів та на 55 тисяч свиней і комбікормовий завод у Глобиному, молочний блок і літній доїльний зал у Котелевському районі. За кошти іноземних інвесторів будуємо свинокомплекс майже на 5 тисяч голів і проектною вартістю 250 мільйонів гривень у Кобеляцькому районі. Потужні комплекси —з виробництва свинини у Полтавському районі та індичатини — у Карлівському.

Капітально відремонтували і ввели в дію одинадцять тваринницьких об’єктів вартістю понад 200 мільйонів гривень. На реконструкцію решти тринадцяти спрямуємо ще майже 157 мільйонів гривень.

За рахунок упровадження інвестиційних проектів у тваринництві  торік додатково створено 218 робочих місць. Цього року плануємо забезпечити роботою вдвічі більше людей.

Повністю виконали ми торік і завдання з реалізації соціальних ініціатив Президента, з перерахунку прожиткового мінімуму, підвищення соціальних виплат і допомог, поліпшення освіти і охорони здоров’я.

 

При обласному перинатальному центрі в Полтаві відкрито також навчально-тренінговий, який поки що єдиний в Україні. Фото надане автором

 

Найпевнішу  гарантію дає  щоденна праця

— До 10 січня регіональним органам влади потрібно було ухвалити всі місцеві бюджети.

— У нас їх було ухвалено до 1 січня. Зрозуміло, бюджети непрості. Адже щоб збільшувати соціальні виплати, на це потрібно мати кошти. Тобто дохідна частина повинна зростати серйозно. Якщо говорити про обласний бюджет, то він більш збалансований на 2013 рік, ніж навіть на 2012-й.

Ми повністю виплатили до нового року всі заробітні плати   бюджетникам. На останньому етапі не потребували від держави додаткових субвенцій  на залатування «дірок» із заробітної плати. Це ми зробили самотужки, перерозподіливши певні вільні кошти з обласного та місцевих бюджетів. Наприклад, підставили плече Лохвицькому, Лубенському й Диканському районам, які мали проблеми із закриттям боргів із зарплат та розрахунків за енергоносії. Водночас працюємо над тим, щоб у 2013 році вони могли робити це за рахунок власних доходів.

Бюджети всі ухвалено. Так, у деяких районах вони проблемні. Але краще мати бюджет, ніж його не мати. Бо можна ж потім за І квартал, за півріччя коригувати ці цифри і бюджетні статті.

— Згідно з останньою оцінкою результатів діяльності областей України, Полтавська область поліпшила свої позиції та зайняла четверте місце за загальним рейтингом. Чи є гарантія того, що ця тенденція збережеться і у 2013 році?

— Справді, наша область поліпшила свої позиції відразу за кількома напрямами соціально-економічного розвитку. Ми стали більше реалізовувати промислової та сільськогосподарської продукції в розрахунку на душу населення. В області позитивне сальдо зовнішньої торгівлі товарами, про що свідчить один із найвищих (після Донецької області) коефіцієнт покриття експортом імпорту, який становив 2,75 (по Україні — 0,82). Розвиваємо інвестиційну діяльність. Ми лідери за рівнем виконання доходів та обсягом податкових надходжень до місцевих бюджетів.

Щоб закріпити й поглибити позитивні тенденції розвитку, затвердили Програму економічного і соціального розвитку Полтавської області на 2013 рік. Сюди включили 58 найпотужніших інвестиційних проектів у галузях промисловості та сільського господарства вартістю понад 23 мільярди гривень, термін впровадження яких — кілька років. Тільки у 2013-му таких проектів заплановано реалізувати на 3,3 мільярда гривень. Це дасть нам змогу забезпечити приріст валової доданої вартості на рівні 5,5 відсотка (по Україні ВВП — 3,4 відсотка), обсягів промислового виробництва — на 3 відсотки.

Розраховуємо на приріст валової продукції сільського господарства на 5,8 відсотка, продукції харчової промисловості — не менш як 3,5 відсотка. Обсяги капітальних інвестицій зростуть на 10 відсотків, до 10 мільярдів гривень, а накопичений обсяг прямих іноземних інвестицій — майже на 9 відсотків, до 980 мільйонів доларів США.

Цього року розраховуємо на трохи вищі темпи зростання соціальних показників, ніж у середньому по Україні. Зокрема очікується зростання середньомісячної зарплати на 17 відсотків (по Україні — на 16,5 відсотка), а реальної заробітної плати — на 10 відсотків (по Україні — на 9 відсотків). Стабільний розвиток економіки надасть можливість створити в усіх сферах господарської діяльності області 26,5 тисячі нових робочих місць.

До нової школи  —  безплатним  автобусом

— Ми говорили про підтримку обласною владою основних бюджетоутворюючих підприємств. А чи допомагаєте ви тим виробникам, які хочуть працювати на російських ринках?

— Так, ось і сьогодні порушували питання про вихід на російський ринок м’яса нашого Глобинського м’ясокомбінату. Чому? Тому, що це нині одне з найбільших підприємств цієї галузі в Україні. Воно нарощує потужності і йому вже затісно на нашому внутрішньому ринку. Поки що питання не узгоджене, але цей процес ми проходимо. Із підрозділами і департаментами Мінагрополітики з  цього питання працює мій профільний заступник Володимир Замикула.

Щодо полтавських сироробів, то тут є нюанси. З одного боку, ми повинні лобіювати їхні інтереси, а з іншого — зважати на якість їхньої продукції, яку вони виготовляють. І на якість тієї сировини, з якої вони роблять сири. А вона, м’яко кажучи, не завжди ідеальна.

— Чи вчасно в області здійснюються розрахунки за паї, оренду земель сільгосппризначення?

— Приблизно мільярд гривень станом на 1 січня виплатили суб’єкти господарювання в агропромисловому комплексі власникам земельних часток (паїв), повністю виконавши свої договірні зобов’язання. Орендна плата за користування земельними частками (паями) в 2012 році становила 4,2 відсотка вартості землі, визначеної відповідно до законодавства, що є одним із найвищих показників в Україні.

Середня орендна плата за один земельний пай становить 3,5 тисячі гривень. В останні роки такого поняття, як заборгованість у системі орендних відносин за землю, в області немає. І приємно, що більшість наших орендарів розраховуються грошима.

— Які напрями роботи вважаєте для себе основними у 2013 році?

— В аграрній сфері продовжуватимемо магістральну лінію для підняття виробництва через розвиток тваринництва. У соціальній — пріоритетною для нас залишається медицина. Тому що об’єкти, які ми ввели в експлуатацію торік, наприклад обласний перинатальний центр, що почав служити людям на рік раніше, ніж планували, і те сучасне дороге діагностичне обладнання, яке область закупила (рентген-комплекси, комплекси МРТ, УЗД тощо), — це тільки початок.

Продовжуватимемо будівництво протитуберкульозного диспансеру, реконструкцію й оновлення нашого обласного кардіодиспансеру.

Виконуватимемо також програму оптимізації сільської школи через створення базових шкіл і підвезення учнів за рахунок закупівлі автобусів і завершення програми «Шкільний автобус». Для того, щоб можна було цивілізовано дітей доставляти до школи. А школа повинна забезпечувати надання серйозного рівня базових знань дітям. Тож роботи для обласної влади у 2013 році буде багато!

 Олександр ДАНИЛЕЦЬ,
«Урядовий кур’єр»

ДОВІДКА УК»

Полтавську область утворено  22 вересня 1937 року. Розташована у середній частині Лівобережної України. Більша частина лежить у межах Придніпровської низовини та Полтавської рівнини. На півночі межує з Чернігівською та Сумською, на сході — з Харківською, на півдні — із Дніпропетровською та Кіровоградською, на заході — з Київською та Черкаською областями. Територія — 28 748 кілометрів. Населення — 1472 541 особа. Поділена на 25 районів. П’ять міст обласного і десять — районного значення.

ДОСЬЄ «УК»

Олександр УДОВІЧЕНКО. Народився 1957 року в селі Орілька на Харківщині. Закінчив Харківський політехнічний інститут, Українсько-фінський інститут менеджменту і бізнесу. Трудову діяльність розпочав інженером-технологом. Працював головою комітету у справах молоді облвиконкому, директором головного регіонального управління «ПриватБанку», головою Полтавської обласної державної адміністрації. Його обрали головою Полтавської облради. З березня 2010 року — голова Полтавської облдержадміністрації.