МІСЦЕВА ВЛАДА

Коли складати звіт неважко

Одеський міський голова вважає, що після перших 10 місяців своєї каденції може чесно дивитися у вічі виборцям. Найбільш очевидним для одеситів досягненням Олексій Костусєв вважає житлово-комунальні здобутки: «Моя адміністрація, щойно прийшовши до влади, на 100 відсотків звільнила від квартплати мешканців 936 старих і аварійних будинків. Ми вирішили, що люди, котрі мешкають у аварійному житлі, й так дискриміновані, тож брати з них ще й квартплату — це вже не по-людськи». В конкретні цифри була втілена і передвиборна обіцянка зробити комунальні тарифи у місті економічно обгрунтованими і справедливими. У справедливому варіанті, за підрахунками мерії, вони виявилися в середньому на 25% нижчими, ніж раніше. Нинішній показник середньої квартплати 1,32 грн за кв. метр хоч і не найнижчий в Україні, але цілком унікальний факт, що за сучасних економічних умов, коли в багатьох наших великих містах муніципалітети змушені анонсувати або вже й запроваджувати вищі комунальні тарифи, Одеса спромоглася забезпечити їхнє помітне зниження.

Олексій Костусєв згадує, що вийти на цей результат було нелегко. Доводилося ставити складні завдання і жорстко питати за їхнє виконання.

Олексій Костюсєв. Фото надано прес-службою Одеської міськради

Наслідок такого підходу можна побачити на одеських вулицях і пляжах, де наведення ладу зовсім не зводилося до самого прибирання сміття. В районі пляжів Ланжерон, Лузанівка, Аркадія та інших знесено 16 «нахалбудів».  Ліквідовано об’єкти незаконного будівництва і на розі проспекту Шевченка та вулиці Гагаріна, на розі вулиць Космонавтів та Філатова, в інших знакових для Одеси місцях.

Не менш вагомі здобутки, чиї позитивні наслідки стануть відчутними для широкого загалу лише згодом. Маємо на увазі принципово новий підхід до формування міської скарбниці. «У листопаді я прийняв присягу мера, — згадує Олексій Костусєв, — а в кінці грудня місто вже мало віддати величезний борг у десять млн швейцарських франків (понад 100 млн грн — Ред). Команда пропонує мені два шляхи — або ж випустити міські облігації під 17%, або ж зробити реструктуризацію боргу на кілька років». Мер був просто здивований, чому не пролунало жодного голосу, що треба напружитися, віддати борг і не брати нового: «Я кажу: ви не розумієте, що це МММ треба закінчувати? З 1994 року місто щорічно бере новий великий борг, щоб віддати старий і частково розікрасти». Мер жорстко поставив завдання і вже у грудні 2010 р. місто повернуло гроші банку BNP PARIBAS.

Частково були погашені й інші кредити, що їх брала попередня міська адміністрація, зокрема на ремонт доріг. Одеса й справді гостро потребувала цих робіт, але Костусєв вважає за потрібне зауважити, що за дороги, збудовані і відремонтовані у 2000-му, одесити мають бути вдячні не стільки тим, хто замовляв музику, а тим, хто за неї платив. А за векселями попередників розраховуватися довелося нинішньому керівництву. Успішно справлятися з такою нелегкою проблемою допомагали й конструктивні стосунки із центром. Так, у грудні 2010-го Одеса отримала з держбюджету субвенцію на соціально-економічний розвиток в обсязі 50 млн грн. За роки незалежності така субвенція була виділена місту вперше.

Втім, у своїх фінансових потугах місто не покладається тільки на підтримку із столиці. Використовується чи не кожна можливість безболісно для міста затягти пасок. Цього року на 20% було скорочено апарат міської ради. Сьогодні, порівнюючи з іншими великими містами України, Одеса має найменшу кількість чиновників з розрахунку на 10 тис. жителів — 14. В Харкові і Львові, приміром, цей показник сягає 18.

Але навіть з меншим апаратом мерії вдалося за 10 місяців зробити те, що їхні попередники не змогли за 10 років: нещодавно був прийнятий Статут міста. За словами спеціалістів, «одеська міська конституція» — одна з найдемократичніших в Україні. До того ж в місті прийнята й активно виконується міська програма збереження й розвитку російської мови, завдяки якій батьки можуть самостійно обирати мову навчання для дітей.   

«Міські свята стали організованішими, більш інтелігентними, — підкреслює Олексій Костусєв. — Адже в останні роки корінні одесити ховалися по домівках під час «Гуморини».

Неформальною «святковою» інновацією мера стала заборона гучних бенкетів у приміщенні муніципалітету. Натомість традиційними стали святкові візити із подарунками до одеських будинків-інтернатів. «Жодних прийомів, — каже Костусєв. — Люди, котрі раніше приходили на цей бенкет, і так небідні — пригостяться й самі. Для мене головне, щоб на День міста ніхто не залишився голодним, тому я і члени моєї команди цього дня поїхали до тих, кому найважче, — до одиноких стареньких, до сиріт, до тих, хто найбільше потребує уваги і допомоги».

Олексій Костусєв охоче спілкується з одеситами і гостями міста. Його бачать з ветеранами і дітьми або ж у компанії з улюбленими акторами Володимиром Машковим і Юрієм Стояновим. Міський голова читає лекції в університетах та особисто проводить уроки у середніх школах. Зустріти мера можна і на Привозі, де він часом купує продукти.

Таке широке і розмаїте коло спілкування дає змогу отримувати дедалі більше інформації про вузькі місця у житті славної Одеси та про справжні сподівання її мешканців. А це дозволяє розраховувати, що Олексій Костусєв з повним розумінням ситуації даватиме своїй команді дедалі нові жорсткі  доручення. Доручення, які не виконати неможливо.