Чотири роки тому канадський Ванкувер виявився для наших спортсменів не надто гостинним. Із столиці зимової Олімпіади збірна України повернулася з порожніми руками, не здобувши жодної нагороди. Нагадаю, що на дебютних для молодої держави Іграх-1994 в Ліллехаммері і в Турині-2006 українські спортсмени по два рази піднімалися на п’єдестал. У японському Нагано синьо-жовта дружина виборола одну медаль.

Різко змінити ситуацію на краще спробують наші найсильніші майстри зимових видів спорту на Олімпіаді-2014, яку вперше в історії прийматиме Росія. Одинадцять комплектів нагород розігруватимуть на трасах лижно-біатлонного комплексу «Лаура» у передмісті Сочі. У п’яти видах програми, де виступатимуть представниці так званої слабкої статі, а також у змішаній естафеті шанси наших стріляючих лижниць піднятися на подіум досить переконливі.

Згадаймо головний передолімпійський старт — торішню світову першість у чеському Нове Место. Три медалі різного гатунку здобула капітан нашої дружини Олена Підгрушна. Валя Семеренко уперше в кар’єрі отримала «бронзу» в індивідуальній гонці на 15 кілометрів з чотирма вогневими рубежами. Нарешті срібний фініш нашої блискучої четвірки в естафеті дав змогу уперше піднятися на подіум чемпіонату світу наймолодшому учасникові квартету — 23-річній киянці Юлії Джимі.

Так само впевнено наші дівчата почали й олімпійський сезон. Майже на кожному з етапів Кубка світу підопічні Надії Бєлової та Григорія Шамрая фінішували серед лідерів: сім подіумів, з яких дві відзнаки найвищого гатунку — «золото» в естафеті та переможний фініш Валентини Семеренко в гонці переслідування у французькому Аннесі.

Невипадково світовий лідер у царині спортивної статистики й інформаційних технологій — агенція Infostrada Sport — прогнозує для України на Іграх-2014 дві нагороди, обидві в біатлоні. На думку аналітиків, серед призерів опиниться наша жіноча естафетна команда. Також на подіум у спринті має зійти капітан нашої збірної Олена Підгрушна.

ДО РЕЧІ. В естафеті від кожної команди змагаються чотири біатлоністки, кожна з яких пробігає три кола загальною довжиною 6 км, виконуючи дві стрільби з положення лежачи й стоячи. На кожній стрільбі біатлоністка повинна влучити в п'ять мішеней. Для цього вона має 8 патронів, але спочатку в магазині тільки п'ять. За кожну нерозбиту мішень біатлоністка повинна пробігти штрафне коло — 150 метрів. Гонка проводиться із загальним стартом.

ДОСЬЄ «УК»

Фото з сайту www.sumdu.edu.uaВалентина СЕМЕРЕНКО. Народилася 18 січня 1986 року в Краснопіллі Сумської області. Зріст — 160 см, вага — 55 кг. Триразова призерка чемпіонатів світу, шестиразова чемпіонка Європи. На XXIII Всесвітній зимовій універсіаді виборола 4 медалі (3 срібні й одну бронзову). Учасниця Олімпійських ігор 2006 року в Турині та 2010 року у Ванкувері. Свій перший подіум — третє місце — на етапах Кубка світу Валя здобула 4 лютого 2011 року в спринтерській гонці в Преск-Айлі (штат Мен, США). Перша особиста перемога — 15 грудня 2013 року в гонці переслідування на етапі Кубка світу в Аннесі, Франція. Студентка Сумського державного педагогічного університету імені Антона Макаренка.

Віта СЕМЕРЕНКО. Народилася 18 січня 1986 року в Краснопіллі СумськоїФото з сайту sport-xl.org області. Зріст — 160 см, вага — 55 кг. П'ятиразова призерка чемпіонатів світу, переможниця й призерка етапів Кубка світу, п'ятиразова чемпіонка Європи з біатлону. Учасниця Олімпійських ігор 2010 року у Ванкувері. У квітні 2011 року Віта здобула перемогу в традиційних змаганнях з біатлону «Приз пам'яті Фатьянова», що відбувалися на Камчатці. Вона перемогла у спринті та гонці переслідування, отримавши головний приз турніру — автомобіль «Мерседес». У березні 2009, 2010, 2011 і 2012 років рішенням експертної комісії НОКу визнавалася найкращою спортсменкою місяця в Україні. Студентка Сумського державного педагогічного університету імені Антона Макаренка.

Фото з сайту www.zimbio.comОлена ПІДГРУШНА. Народилася 9 січня 1987 року в Легниці (Польща). Зріст — 175 см, вага — 64 кг. Переможниця етапу Кубка світу 2009 року в Рупольдингу (естафета), бронзова призерка чемпіонату світу серед юніорів та юнаків, золота медалістка у складі естафетної команди чемпіонату Європи 2009 року (Уфа, Росія). Закінчила Тернопільський національний педагогічний університет (викладач фізичної культури і спорту).

Юлія ДЖИМА. Народилася 19 вересня 1990 року в Києві. Зріст — 168 см, вага — 58 кг. Дворазова чемпіонка Європи в естафеті. Батько Юлії — Валентин Джима — учасник зимових Олімпійських ігор з біатлону в Ліллехаммері (Норвегія). В основному складі збірної України дебютувала в сезоні 2011/12 на етапі Кубка світу в німецькому Обергофі. Посівши 34-те місце в спринтерській гонці, зуміла набрати перші залікові очки. Торік 7 грудня здобула «золото» на етапі в Хохфільцені (Австрія) разом з подругами по команді — сестрами Валентиною і Вітою Семеренко й Оленою Підгрушною. Навчається на гуманітарному факультеті Сумського державного університету. Вважається однією з найперспективніших біатлоністок країни.

КОМПЕТЕНТНО

Равіль САФІУЛЛІН,
міністр молоді і спорту України:

— Наші спортсмени піднімалися на п’єдестал пошани зимових Ігор лише в двох видах спорту. У фігурному катанні ми втратили багатющі традиції і сьогодні на олімпійські медалі не претендуємо. Натомість перед нами відкриваються чудові перспективи в біатлоні. На торішньому чемпіонаті світу в Чехії Олена Підгрушна і її подруги по команді вибороли п’ять нагород. Прекрасно виступила наша жіноча збірна і на етапах цьогорічного Кубка світу. Нагадаю: за золоту медаль Сочі-2014 кожен український спортсмен отримає премію 125 тисяч доларів, за срібну — 80, бронзова оцінюватиметься в 50 тисяч.

Володимир БРИНЗАК,
президент Федерації біатлону України:

— Ми розпланували підготовку до Олімпіади-2014 до найменших дрібниць. Сподіваємося, що лідери нашої жіночої команди впораються. Головне, аби дівчата залишалися психологічно стійкими, а у фізичному плані потенціал є. Особливо в Олени Підгрушної і Віти Семеренко, які мають сказати своє вагоме слово. Щодо Валентини Семеренко, то вона на старті сезону показала приблизно 90% свого потенціалу. Приблизно стільки само і Юлія Джима. Валентина Семеренко перебуває у топ-десятці індивідуального заліку Кубка світу. Сьогодні ми не маємо підстав для хвилювань.

Надія БЄЛОВА,
тренер жіночої збірної з біатлону:

— Від самого початку сезону ми розглядали Кубок світу лише як етап підготовки до Олімпійських ігор. У шведському Естерсунді не ставили перед дівчатами мету — посісти перші п'ять-шість місць у протоколі. Те ж саме і з наступними етапами. Хоча було помітно, що дівчата набирають швидкість, упевненість і стають більш конкурентоспроможними. Кожна з них уже готова до високих результатів. Наше завдання — провести планомірну підготовку.

Нині доводиться чути: мовляв, дівчата стрімко прогресували, показали відмінні результати, куди ж вище?.. А вище можна! Саме на це ми націлюємо своїх підопічних під час головного старту чотириріччя. До першої гонки на сочинських трасах ще є час: будуть певні корегування в навантаженнях, швидкісній роботі.

Коли спортсмен налаштований тільки на результат, не все завжди виходить. Головне — налаштуватися на жорстку боротьбу і продемонструвати свої найкращі якості.

Загальний залік Кубка світу

     Спортсмен                     Країна      Очки

  1.  Тура Бергер                   Норвегія      461

  2.  Дарья Домрачова           Білорусь     455

  3.  Кайса Макарайнен         Фінляндія   444

  4.  Габріела Соукалова        Чехія          426

  5.  Валентина Семеренко    Україна      372

  6.  Ірина Старих                  Росія          359

  7.  Тиріл Екхоф                    Норвегія     349

  8.  Вероніка Віткова             Чехія          347

  9.  Андреа Хенкель             Німеччина  345

10.   Селіна Гаспарин   Швейцарія   328

Біатлон в Сочі (розклад)

(час — київський)

  8 лютого  16:30— спринт (чоловіки)

  9 лютого  16:30       — спринт (жінки)

10 лютого   17:00       — гонка переслідування (чоловіки)

11 лютого   17:00       — гонка переслідування (жінки)

13 лютого   16:00       — індивідуальна гонка (чоловіки)

14 лютого   16:00       — індивідуальна гонка (жінки)

16 лютого   17:00       — мас-старт (чоловіки)

17 лютого   17:00       — мас-старт (жінки)

19 лютого   16:30       — змішана естафета

21 лютого   16:30       — естафета (жінки)

22 лютого   16:30       — естафета (чоловіки)