Для людини, народженої в рік Коня, характерно те, що вона завжди намагається розв’язувати проблеми, що виникають, а не просто уникати їх, як роблять багато наших знайомих. «Коні» володіють необхідним потенціалом, щоб бути гідними лідерами, що надихає тих, хто навколо.

Сказане повною мірою стосується фехтувальниці Ольги Харлан. У 2008 і 2009 роках експерти Національного олімпійського комітету України визнавали  вродливу миколаївську дівчину найкращою спортсменкою року.  Відзнака абсолютно заслужена: адже саме неймовірна жага до перемоги 18-річної красуні допомогла четвірці українських шаблісток здобути олімпійське «золото» на літніх Іграх-2008 у Пекіні. Рік, що минає, теж став тріумфальним   для учениці заслуженого тренера країни Артема Скорохода.

Шабля Харлан добряче рубала. Фото з сайту zimbio.com

У червні на континентальній першості в Загребі українська шаблістка  вчетверте за свою спортивну кар’єру стала чемпіонкою Європи в індивідуальних змаганнях. А згодом здійснилася ще одна мрія миколаївської спортсменки: Ольга здобула перше в кар’єрі індивідуальне «золото» чемпіонату світу.

У півфіналі лідерка синьо-жовтої дружини перемогла олімпійську чемпіонку лондонських Ігор-2012 Кім Джі Ен з Республіки Корея. А у вирішальному двобої довела свою перевагу над росіянкою  Катериною Дяченко.

Юлія Джима мчить до олімпійського подіуму.

За підсумками сезону Міжнародна федерація фехтування визнала  олімпійську чемпіонку Ольгу Харлан найкращою шаблісткою світу. Почесну відзнаку українка отримала 29 листопада в Парижі, де відбувся конгрес FIE, приурочений 100-річчю організації.

Ольга Харлан народилася 4 вересня 1990-го в Миколаєві, майбутня героїня біатлонних трас Юлія Джима — 19 вересня того самого року в Києві. Обидві спортивні зірки України вирішили не звертати особливої уваги на прогнози астрологів про те, що найсприятливішим для народжених у рік Коня буде саме 2014-й.

Місяць тому в австрійському Хохфільцені на етапі Кубка світу з біатлону феєричну перемогу здобула жіноча збірна України. До успіхів досвідчених лижниць, що стріляють, сестер Віти і Валі Семеренко із Сум та аспірантки Львівського державного університету фізичної культури тернополянки Олени Підгрушної вболівальники вже звикли. У новому сезоні на повний голос заявила про себе наймолодша з квартету — Юлія Джима.

Ярмоленко — кращий снайпер збірної України Євген. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

У складі нашої четвірки киянка блискуче впоралася з роллю забійниці, виступаючи на першому етапі. Далеко позаду залишилися законодавці біатлонної моди — Німеччина, Франція, Росія та Норвегія на чолі з чинним володарем Кубка світу — неперевершеною в минулому сезоні Турою Бергер. Після цієї яскравої перемоги збірна України очолила залік естафетних гонок, а в Кубку націй потіснила росіянок і піднялася на другу позицію.

Наступного дня Юлія Джима виборола срібну медаль у гонці переслідування.  Учорашня дебютантка змагань по-снайперському закрила всі двадцять мішеней і на фініші поступилася лише переможниці спринту — норвежці Сюнневе Сулемдаль. Для Джими це був перший індивідуальний подіум на етапах Кубка світу.  Триматимемо кулаки за наших дівчат 21 лютого 2014 року, коли на зимовій Олімпіаді в Сочі буде дано старт естафетній гонці.

Євген Коноплянка мріє про Євро-2016 у Франції. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

Вдалим виявився рік, що минає, і для двох кращих футболістів України, які народилися в рік Змії. Київський динамівець Андрій Ярмоленко забив вирішальний м’яч у ворота збірної Польщі, який дав змогу збірній країни вийти у плей-оф чемпіонату світу-2014. Ефектний постріл 24-річного гравця атакуючого плану у ворота швейцарського «Туну» було названо найкрасивішим м’ячем третього туру Ліги Європи. Нарешті саме Андрій встановив остаточний рахунок першого стикового матчу Україна — Франція, реалізувавши пенальті. Після цього вже нікого не здивувала поява Ярмоленка в символічній збірній групового етапу Ліги Європи.

— У великий футбол він прийшов як нападник, потім грав на позиції лівого вінгера, а в 2013 році Олег Блохін перевів його на протилежний фланг. Лідер київського «Динамо» — дуже витривалий гравець, здатний виконувати  величезний обсяг чорнової роботи. Восени він з 14 голами увійшов до трійки кращих снайперів в історії збірної України, —  зазначають експерти  УЄФА.

Скаути провідних клубів Старого Світу уважно стежать за грою партнера Ярмоленка по національній збірній України Євгена Коноплянки. Талановитий вихованець кіровоградського футболу, який 29 вересня відсвяткував 24-річчя, продовжує стрімко прогресувати. Офіційний сайт УЄФА назвав гравця «Дніпра» серед восьми найталановитіших молодих виконавців континенту. Нинішньої осені Коноплянка провів дев’ять матчів у Лізі Європи, в яких відзначився трьома забитими м’ячами та однією результативною передачею.