СПОДІВАННЯ

Цьогоріч виробництво круп'яних культур в Україні зросте на 220 000 тонн, порівняно з 2010 роком, передбачає Мінагропрод

В Україні суттєво скоротилось виробництво круп. Зокрема, у січні-березні 2011 року їх виготовили на 24% менше, ніж за відповідний період минулого року. При цьому найбільше постраждали любителі гречаної, вівсяної та пшоняної. Останніх виробили на 71, 52 і 24 % (відповідно) менше, ніж торік. Зрозуміло, ціни на більшість круп поповзли вгору. У Мінагропроді кажуть: усе це результат минулорічної посівної кампанії, коли аграрії посіяли менше круп'яних культур. Відповідно виник певний дисбаланс попиту і пропозиції. Аби не трапилось аналогічної ситуації у наступному маркетинговому році (МР), площі під круп'яними вирішили збільшити, провівши відповідну роботу на місцях із забезпечення аграріїв посівним матеріалом та агрохімією напередодні весняно-польових робіт та посівної. Як наслідок, майже всі області збільшили посіви під гречкою. А деякі, судячи з повідомлень наших власкорів, навіть у рази. Ситуація щодо проса і вівса дещо гірша, але наразі вона стабільна.

Виходячи з наявних даних про площі під посівами круп'яних культур у регіонах, Міністерство аграрної політики та продовольства склало прогнози щодо їх виробництва у 2011 році. Зокрема, за оптимістичним, якщо складуться сприятливі погодні умови, урожай проса, гречки та вівса становитиме 188, 258 та 602 тис. т відповідно, тобто виробництво круп'яних культур зросте на 338 тис. т. За песимістичного, якщо виникнуть форс-мажорні обставини, - на 103 тис. т. Більш реальним є так званий оптимальний прогноз, за яким аграрії вироблять на 220 тис. т круп'яних культур більше, ніж 2010 року, що цілком задовольнить внутрішній попит у 2011/2012 МР.

Так, щоб задовольнити споживчий попит, в Ізмаїльському районі Одеської області збільшено посіви круп'яних культур, повідомили Укрінформу в управлінні агропромислового розвитку райдержадміністрації. Варто сказати, що цього року ізмаїльські хлібороби почнуть сіяти гречку. Крупою, яка раптом стала у країні дорогою і дефіцитною, СК "Чапаєво" планує засіяти 90 га. Порівняно з минулим роком втричі - до 220 га - виростуть посіви рису. Ним займаються у СК "Наталка" і "Єніка" (Камишівка), господарства "Крокус" і "Дунай-агро" у Кислиці і Старій Некрасівці. Сорго займе у районі у 5 разів більшу площу, ніж у попередньому сільськогосподарському сезоні, - 1,36 тис. га. Цю культуру взяли на озброєння СК "Вікторія" (Утконосівка), фермерські господарства "Промінь" (Озерне) і "Дінекс-агро".