ПАЛЬНЕ

Уряд не бачить підстав для підвищення цін на бензин і дизель

Повернення з першого вересня до вищих  ставок акцизу на нафтопродукти вплине на ціноутворення на ринку пального, але не дуже відчутно: у липні-серпні на ринку сформовано запаси нафтопродуктів, які дадуть можливість розтягнути перехідний період приблизно на місяць. Тому руху цін на бензин раніше 20 вересня навряд чи варто очікувати.

«Ціна на бензин та дизельне пальне протягом вересня має зберігатися в існуючих межах. Незважаючи на те, що рішення щодо пролонгації зниженої ставки акцизу не прийнято Верховною Радою, гравці ринку накопичили достатній запас нафтопродуктів для запобігання різким коливанням ціни. Навіть враховуючи той факт, що на сьогодні на ринку превалюють імпортні вуглеводні, світова кон’юнктура цін на нафту та нафтопродукти демонструє стабільність з прогнозом щодо подальшого зниження», — таку думку в коментарі для «УК» висловив незалежний енергетичний експерт Валентин Землянський.

«В абсолютних величинах збільшення акцизів на бензин становить 50 коп./л, на дизпальне — у межах 20 коп./л. Для цін на ДП акцизні зміни взагалі можуть бути непомітними. Залежно від ситуації на зовнішньому ринку до кінця вересня підвищені акцизи можуть бути компенсовані за рахунок маржі АЗС. У свою чергу, бензинам поглинути збільшену на 50 коп./л податкову складову буде не так просто. Швидше за все у вересні власники АЗС розділять зростаючі податкові вимоги зі споживачем у пропорції, близькій до паритету, тож зростання цін може обмежитись 20—30 коп./л.», — стверджують у своїх коментарях експерти UPECO.

Отже, ціни на дизпальне до кінця вересня, ймовірно, перебуватимуть на рівні, близькому до нинішнього (9,60—9,80 грн/л), а на марку А-95 — у діапазоні 10,40—10,70 грн/л.

Уважно за ситуацією слідкуватиме і уряд. Так, у коментарі для ЗМІ Прем’єр-міністр Микола Азаров повідомив,  що він не бачить підстав для підвищення вартості пального. Прем’єр зазначив, що певний час на ринку спостерігалася цінова стабільність. «За цей час ціна нафти і піднімалася, і падала, тим часом наші продавці бензину пропорційно не зменшили його вартість. І тому зараз ми говоримо: ось ви створили запас міцності, тож давайте, шановні, тримайтеся на цих запасах», — сказав М. Азаров.

Він нагадав, що прийнято рішення про завезення в Україну значної кількості нафтопродуктів, що в сукупності не повинно вплинути на цінову ситуацію на ринку, і пообіцяв, що найближчими 2-3 тижнями уряд уважно відслідковуватиме розвиток ситуації на ринку нафти і, за потреби, вживе відповідних заходів.