Представники громадських організацій вважають, що кошти на ліки у держави є, навіть попри дефіцит бюджету і девальвацію гривні, потрібно лише бажання і політична воля їх знайти. Близько 6 мільярдів гривень відшукали в бюджеті на лікування українців під час проведення круглого столу «Аварійний вихід із медичної кризи в Україні».

За словами голови Благодійного фонду «Пацієнти України» Дмитра Шерембея, особливо важким тягарем економічна криза лягає на українців із хронічними захворюваннями.

Водночас міністр охорони здоров’я Олег Мусій наголосив, що бюджет МОЗ ще жодного разу не покривав потреб усіх державних програм на 100%. Адже більшість препаратів, що закуповують за цими програмами, імпортні, на їхню вартість вплинула економічно-фінансова криза. За словами міністра, через стрімке підвищення курсу валют ліки подорожчали на 40%, а введення ставки ПДВ 7% на лікарські засоби підвищує їхню ціну ще на 10%. Таким чином прогнозоване підвищення цін становить не менш ніж 50%.

У рамках секвестру Державного бюджету-2014 видатки МОЗ урізали на 1,7 млрд грн, а місцевих бюджетів, які також закуповують препарати за окремими програмами, — на 3,4 млрд. Загалом видатки на охорону здоров’я у цьому році зменшено з 55 млрд грн до 50 млрд грн.

— Тотальний дефіцит фінансування лікувальних програм призведе до підвищення захворюваності, інвалідизації та зростання показника смертності населення. Фактично цього року 60% людей, які мали б отримати лікування, можуть втратити шанс на життя. Йдеться про тих, хто страждає на гепатит, ниркову недостатність, котрі не зможуть прожити і тижня без процедури гемодіалізу, — вважає Дмитро Шерембей.

Виконавчий директор Благодійного фонду «Пацієнти України» Ольга Стефанишина зазначила, що до березня цього року лише 40% пацієнтів отримували лікування за державними програмами, а вже з квітня через девальвацію гривні та введення ПДВ на ліки реально отримають допомогу від держави менше половини осіб, що живуть з ВІЛ/СНІД, менше ніж 10% дорослих онкохворих та 20% онкохворих дітей та лише 5% дітей з дитячим церебральним паралічем.

Громадські організації шукають вихід із такої ситуації. Першочергово ці гроші пропонували взяти з підняття акцизів на тютюнові та алкогольні вироби. На підтримку зазначених законопроектів об’єднали зусилля 40 організацій з усієї України, провівши під стінами Верховної Ради масову акцію «Акцизи рятують життя!» Акциз на зазначені товари підняли, але додатково отримані гроші не спрямували на закупівлю ліків, що викликало обурення пацієнтів.

Пацієнти із хронічними захворюваннями потребують негайної підтримки. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

Нині на закупівлю ліків не вистачає 4,2 млрд грн. Експерти проаналізували Держбюджет-2014 та знайшли 65 програм, у межах яких можна скоротити видатки. Це дасть змогу допомогти тяжкохворим пацієнтам. Наприклад, було запропоновано зменшити видатки загального фонду Міністерства доходів і зборів на 1 млрд грн за рахунок скорочення коштів на придбання обладнання, інвентаря та оплату послуг. Громадські активісти заявили, що варто урізати видатки на чиновників, зокрема ліквідувати державні структури, які дублюють свої функції.

— Економія коштів загального фонду може додатково становити майже 3,5 млрд грн та спеціального фонду —

2,5 млрд грн, що повною мірою вирішить дефіцит державних коштів. Навіть в умовах жорсткої економії можливо перерозподілити фінанси із запропонованих статей на лікування тяжкохворих українців без завдання шкоди іншим бюджетним програмам, — стверджує заступник голови Комітету ВР з питань бюджету Валерій Дубіль.

За словами голови координаційної ради Всеукраїнської мережі людей, що живуть з ВІЛ/СНІД, Володимира Жовтяка, такий перерозподіл фінансів має відбутися негайно, адже тендери на закупівлю препаратів розпочнуться вже найближчим часом. Якщо не розв’язати проблему з дефіцитом грошей на закупівлю ліків, то вже в кінці року в країні буде перервано курси антиретровірусної терапії, а це не лише смертельний вирок для тисяч українців, які живуть із ВІЛ, а й загроза поширення інфекції серед здорових.

Координатор програм з питань мультирезистентного туберкульозу Бюро ВООЗ в Україні Андрій Славуцький запропонував звернути увагу не лише на вирішення питання, де взяти гроші, а й на те, як оптимально перерозподілити ресурси, які вже виділені. За його словами, МОЗ має змінювати моделі надання медичної допомоги. Наприклад, утримувати протитуберкульозні диспансери на 500–700 ліжок — надзвичайно дорого. Чи є від них користь, якщо рівня інфекційного контролю практично немає? Хворі, які там перебувають, дуже ризикують інфікуватися іншими штамами. Слід розглянути можливість запровадження амбулаторної моделі лікування хворих на туберкульоз в умовах, які їм зручні, а також застосування механізму психологічної та соціальної підтримки, наголосив координатор Бюро ВООЗ.

За результатами засідання ухвалено рішення від імені спільноти пацієнтів: звернутися до Прем’єр-міністра з пропозицією розглянути запропоновані експертами джерела покриття дефіциту коштів на закупівлю ліків та створити робочу групу з представників Мінфіну, МОЗ, народних депутатів, експертів та представників організацій, які захищають права пацієнтів щодо пошуку шляхів розв’язання проблеми.

Під листом до Кабінету Міністрів вже підписалися 38 організацій пацієнтів України.