Анна КУЩ
для «Урядового кур’єра»

Усі ми добре пам’ятаємо, що з грудня минулого року набув чинності закон, який забороняє куріння у закладах громадського харчування. Крім звичайних тютюнових виробів, під заборону також потрапили електронні сигарети і кальян.

Для українських кафе і ресторанів настали важкі часи. Боротьба з курінням негативно вплинула на кількість клієнтів, курці більше не влаштовують вечірніх аншлагів у барах. Адже багато людей, які відвідували такі заклади, звикли до того, що, приміром, разом з чашечкою доброї кави вони могли викурити свою улюблену сигарету.

Опинившись у цій складній ситуації, деякі заклади, щоб повернути клієнтів, почали утеплювати літні майданчики. Але багатьом це зробити просто ніде. Якщо хочеться «диму», відвідувач, звичайно ж, може вийти на вулицю. Та й тут з настанням літа виникне проблема. Уявіть, яка кількість курців там стоятиме?

Які ж шляхи знаходять власники ресторанів, кафе та барів, щоб обійти правила і не втратити клієнтів? Приміром, у пабі на Шулявці — дим коромислом, а офіціантка разом із меню приносить блюдечко чи пачку вологих серветок, куди можна струшувати попіл. Ще в одному популярному київському закладі — теж палять, але біля барної стійки. Мовляв, там випивають, тому змусити їх не курити не виходить. Та ж ситуація майже у всіх нічних клубах, де є бари.

Додам, що за куріння у таких випадках мають право штрафувати міліція і управління із захисту прав споживачів. Та якщо рейди антитютюнових інспекторів будуть проходити так само, як колись санепідемстанції (про них знали наперед), можна буде спокійно працювати, забороняючи клієнтам палити тільки в дні перевірок.

До речі, щоб довести факт куріння, потрібні як мінімум три свідки, інакше винуватця не оштрафують. А люди часто відмовляються свідчити. За період чинності закону оштрафували лише одиниці закладів. Переважно за попільнички та таблички «зал для курців», котрих вчасно не прибрали. Українців, які порушують правила, чекає штраф розміром  50–170 гривень, а заклад — до 10 тисяч гривень.

Новий закон став справді важким випробуванням для любителів подиміти, проте бачимо, що шляхи, які дають змогу обійти правила, таки існують.

У кожної людини має бути свобода вибору. Тому боротьба з курінням — це добре, але не тоді, коли впадають у крайнощі. Я — за створення місць для курців, а не за заборону куріння взагалі! Чи знайдуться компромісні рішення для цієї ситуації? Поживемо — побачимо.