РЕЛІГІЙНИЙ СВІТ

Візит Франциска до Бразилії засвідчує,  що Ватикан змінює тактику і намагається вийти із кризи

В аеропорту столиці Італії 22 липня Папу Римського проводжали у перший закордонний візит. Із цього дня до наступного понеділка єпископ Рима Франциск перебуватиме у Бразилії на XXVII Всесвітніх днях католицької молоді. На відкритті днів, що відбулося у вівторок увечері на пляжі набережної Копакабани в Ріо-де-Жанейро, зібралося понад 400 тисяч людей. Відвідування главою Ватикану будь-якої країни завжди збирає безліч вірян, однак у Бразилії зібрались ще й супротивники візиту Папи.

Бразилія — найбільша в світі католицька країна, тому не дивно, що свій перший візит Папа вирішив здійснити саме сюди. Перший в історії Ватикану понтифік родом із Латинської Америки має можливість здійснити вкрай потрібні нині для церкви реформи. Не секрет, що сучасний католицький світ переживає кризу у зв’язку з наступом на його позиції протестантизму, ісламу та атеїзму. Згідно з дослідженням Фонду Foro Pew, кількість католиків у Бразилії з 1970 по 2010 рік зменшилася з 92% до 65%, тоді як кількість євангелістів зросла з 5% до 22%, атеїстів — з 1% до 8%.

Франциск, вступивши на престол, змінює тактику Ватикану. Він порушує протокол, традиції і стає ближчим до народу, зрікається  звичного «папамобіля» в обмін на автомобіль із відкритим верхом. «Він не боїться загинути, а це викликає особливе захоплення молоді», — пише про поведінку Папи Римського у Бразилії авторитетне іспанське видання «El Pais».

Відкритість Папи викликає захоплення у вірян. Фото з сайту g1.globo.com

Важливо зазначити, що Бразилія переживає нині не найкращі часи. Країну останніми місяцями трусить від протестів, викликаних соціально-економічними проблемами населення. Примха Франциска відкрито спілкуватися з народом лише створила додаткові проблеми бразильській владі, яка непокоїться за життя єпископа Рима.

Член командування військовим округом Ріо-де-Жанейро генерал Жозе Абреу повідомив, що безпеку понтифіка гарантують 14,3 тисячі військовослужбовців. За його словами, кораблі ВМС патрулюють берег біля Копакабани, де Папа Римський здійснить богослужіння, а вертольоти військово-повітряних сил прикриватимуть усі його пересування країною. Крім цього, під час публічних заходів для забезпечення правопорядку задіяно понад 6 тисяч поліцейських та працівників спецслужб.

За інформацією бразильських ЗМІ, візит Папи Римського коштуватиме бразильському бюджету близько 145 мільйонів доларів. Така величезна сума обурила багатьох людей, які першого ж дня візиту глави Ватикану організували мітинг проти місцевої влади. Коли маніфестанти почали кидатися камінням і пляшками з «коктейлем Молотова», поліція розігнала протест водометами і сльозогінним газом.

Ще одна неприємна звістка з’явилася за день до приїзду понтифіка у Бразилію: військові знайшли бомбу у ванній кімнаті базиліки Богоматері Апаресіди у штаті Сан-Паулу, яку через два дні збирався відвідати Папа. За інформацією Agence France-Presse, він навряд чи міг би потрапити саме в те приміщення, до того ж заряд був слабкий. Однак це яскраво показало рішучість недругів Папи.

Візит Франциска триватиме ще три дні. Бразильська влада робить усе можливе для заспокоєння громадян і уникнення небезпечних інцидентів. Традиційні дні молоді зробили значний внесок в укріплення католицької Церкви. А організаторам візиту, мабуть, слід більше дослухатися до простолюду, тим більше, якщо цього хоче сам Папа Римський.