У Парижі всі хочуть бути акторами. 
Участь глядача нікого не вла ш товує.

Жан Кокто

Такого сузір’я  найяскравіших футбольних зірок Старого Світу українська столиця не бачила з часів Євро-2012. Косцельни з лондонського «Арсенала»  і Евра з «Манчестер Юнайтед», Матюйді з ПСЖ і Погба з «Ювентуса», Насрі з «Манчестер Сіті» і Рібері з «Баварії». За оцінками авторитетного Інтернет-видання transfermarkt.de, ціна стартового складу нинішньої збірної Франції становить 237 мільйонів євро. Не випадково саме підопічні Дідьє Дешама стали першою командою, яка за останні вісім років зуміла в офіційному матчі відібрати очки у чинних чемпіонів світу та Європи іспанців.

Минулої п’ятниці на поле  «Олімпійського» проти лідерів провідних клубів світу вийшла команда, всі одинадцять футболістів якої грають в українській Прем’єр-лізі. По чотири гравці представляли «Шахтар»  і «Дніпро», двоє — київське «Динамо», один — «Металіст». Можливо, зважаючи саме на це, букмекери майже не сумнівалися, хто стане переможцем двоматчевої дуелі й отримає право влітку наступного року зіграти на чемпіонаті світу в Бразилії.

— Це кращий жереб для нашої команди, — сказав відразу після розсіювання в  Цюріху екс-захисник триколірних Біксант Лізаразю. — Ми обіграли українців на Євро-2012 — господарі поля здалися мені тактично слабкими і дуже нестабільними.

Колишній оборонець «Баварії» не звернув уваги на зміни, які на початку цього року відбулися на тренерському містку українців. Коли 15 листопада пізно ввечері турецький арбітр Джюнейт Чакир нарешті дав свисток про закінчення першої зустрічі плей-оф, на табло світилися фантастичні для фахівців цифри — 2:0. Ще за годину до початку гри мільйони наших уболівальників про таке могли тільки мріяти. А близько опівночі вони вже жалкували, що Роман Безус не довів справу до розгрому...

По закінченні поєдинку до роздягальні української збірної зайшов Президент України Віктор Янукович й особисто привітав команду з успішною грою. Разом з ним футболістів і тренерів вітав президент Федерації футболу Анатолій Коньков.

«У напруженій боротьбі ви продемонстрували високий професіоналізм, довели свою майстерність і виправдали надії мільйонів уболівальників», — сказав глава держави.

Віктор Янукович побажав футболістам і тренерам міцного здоров’я, невичерпної енергії, нових вагомих звершень і висловив сподівання, що національна команда й надалі здобуватиме перемоги та утверджуватиме позитивний імідж українського футболу в світі.

Починаючи з 1997 року, у стикових поєдинках за вихід до чемпіонатів світу та Європи синьо-жовті жодного разу не використали перевагу рідних стін. Із Хорватією, Словенією та Німеччиною ми розійшлися миром 1:1, грекам примудрилися програти 0:1. Михайло Фоменко зламав це зачароване коло. Його команда не тільки зберегла свої ворота на замку, що стратегічно важливо для двоматчевих дуелей. Андрій Ярмоленко і партнери у складній тактичній боротьбі повністю переграли чемпіонів світу-1998.

До заповітної мрії залишилося зробити один крок. Сьогодні у передмісті Парижа на «Стад де Франс» треба зіграти так само розсудливо, максимально викладаючись у кожному ігровому епізоді. Свій шанс у контратаці у Ярмоленка і Коноплянки обов’язково з’явиться. Ще й тому, що гру пропускатиме стовп оборони господарів — центральний захисник Косцельни, вилучений з поля у Києві. Важливо розпорядитися своїми моментами з холоднокровністю професійного вбивці.

Що стосується наших кадрових втрат. Вірогідно, Олександра Кучера замінить його одноклубник Ярослав Ракицький, а на правому фланзі оборони замість Артема Федецького зіграє киянин Олег Гусєв.

17 листопада Романові Зозулі (праворуч) виповнилося 24 роки

ПРЯМА МОВА

Михайло ФОМЕНКО,
головний тренер збірної України:

— Якби ми не вірили, що  зможемо перемогти французів, то, напевно, відмовилися б виходити на поле. Хіба потрібно налаштовувати футболістів на матчі такого рівня? Важливо було переконати хлопців, що тепер усе залежить тільки від них самих. Визначальним моментом у цьому протистоянні була психологія. Що стосується лідера суперників Франка Рібері, ми знайшли правильне рішення, щоб його нейтралізувати.

Дідьє ДЕШАМ,
головний тренер збірної Франції:

— Українці продемонстрували дуже агресивну гру і не дали можливості нашим лідерам проявити свої найкращі якості. Передовсім це стосується Франка Рібері, в якого не виявилось оперативного простору.

Чи стала гра в Києві ударом для мене? Так, рахунок говорить сам за себе. Це погано для нас, але ще є матч-відповідь. Тепер потрібно зібрати всі сили і використати ту можливість, яка залишилася.

ШАНСИ

Букмекери  теж помиляються

Після впевненої перемоги з рахунком 2:0 у Києві збірна України з аутсайдера протистояння із французькою командою перетворилася на явного фаворита.

До першого матчу плей-оф відбору на ЧС-2014 котирування на прохід були 1.22 — 3.80 на користь Франції, тепер же вони стали фактично дзеркальними: 1.27 — 3.40 на користь України.

До першої зустрічі шанси команди Михайла Фоменка пробитися на чемпіонат світу становили всього 24%,  нині — 73%.

У сьогоднішньому матчі-відповіді в Парижі фаворитами будуть господарі. Коефіцієнт на перемогу команди Дешама — 1.40, на перемогу України — 6.50, на нічию — 4.25.

ТАБЛО «УК»

Чемпіонат світу-2014

Матчі плей-оф

Україна — Франція — 2:0
Голи: Зозуля (60), Ярмоленко (83, з пенальті)
Попередження: Шевчук (37), Федецький (71), Кучер (90), Жиру (45+1), Сіссоко (76)
Вилучення: Косцельни (90), Кучер (90+3),

Ісландія — Хорватія — 0:0 
Вилучення: Скуласон (50)
Португалія — Швеція — 1:0
Гол: Роналду (82)

Греція — Румунія — 3:1
Голи: Мітроглу (14, 66), Салпінгідіс (20) — Станку (19)

Жінки як і Париж — люблять переможців

СТАТИСТИКА

П’ятов побив  рекорд Шовковського

У першому стиковому матчі ЧС-2014 проти Франції голкіпер збірної України Андрій П’ятов 23-й раз у своїй кар’єрі залишив свої ворота на замку. Тепер «суха» серія вихованця полтавського футболу в збірній  становить 730 хвилин. Це новий рекордний показник в історії національної дружини.

Досягнення Олександра Шовковського — 728 хвилин (встановлено з 9 жовтня 2004 по 3 вересня 2005 року).

Востаннє П’ятов виймав м’яч із сітки власних воріт ще 26 березня цього року на 80-й хвилині відбірного матчу проти Молдови (2:1 на користь українців).

Наступні вісім матчів суперники жодного разу не змушували синьо-жовтих починати з центра поля: Україна — Камерун (0:0), Чорногорія — Україна (0:4), Україна — Ізраїль (2:0), Україна — Сан-Марино (9:0), Україна — Англія (0:0), Україна — Польща (1:0), Сан-Марино — Україна (0:8) і Україна — Франція (2:0).

РЕАКЦІЯ

Роман Зозуля  накував 2:0

«Київський кошмар для збірної Франції» — з таким заголовком вийшла минулої суботи провідна французька спортивна газета «Екіп».

Журналісти зазначили, що у синіх, як їх називають уболівальники, фактично був лише один гольовий момент, коли Самір Насрі без перешкод пробивав по воротах українського голкіпера Андрія П’ятова. Французи вважають: тепер щоб перемогти Україну в рідних стінах, потрібне диво.

Газета «Ле Монд» назвала українського нападника Романа Зозулю злим демоном. Саме він забив перший гол і змусив французьких захисників порушити правила у штрафному майданчику, що й призвело до пенальті.

Видання «Ле Фігаро» вважає, що чемпіонат світу в Бразилії віддалився від Франції. Одна з причин того, що сталося, — українські футболісти змогли нейтралізувати лідера французів Франка Рібері. А ще всі французькі журналісти солідарні в тому, що їхні футболісти не можуть зібратись у найвідповідальніший момент і не здатні подолати труднощі.

Тепер господарям поля в Сен-Дені доведеться робити те, чого нікому досі не вдавалося. На стадії плей-оф європейського відбору ще не було зафіксовано випадків, коли б збірна не виходила до фінального турніру після того, як у першій грі здобувала перевагу в два і більше м’ячів.

Цікаво також, що збірні Уругваю і Франції залишаються єдиними командами, які вигравали раніше чемпіонат світу, але досі не пробились на мундіаль у Бразилії. І якщо «селесте» фактично розв’язали цю задачу, розгромивши йорданців, то у «галльських півнів» шансів після київської дуелі з Україною стало менше. Після першої в історії нашої національної команди перемоги над французами команда Дідьє Дешама ризикує вперше з 1993 року не потрапити на світовий футбольний форум.

Двадцять років тому на шляху французів стала команда Болгарії, яка згодом  посіла четверте місце на світовій першості у США. 

Валерій РЕКУНОВ,
Oлександр ЛЕПЕТУХА
  (фото) «Урядовий кур’єр»