ТЕНДЕРИ

Нині розпочато процедури на 1 мільярд 799 мільйонів гривень

Як відомо, торік країною прокотилися численні акції протесту людей, які живуть зі смертельно небезпечними хворобами і потребують ліків, що закуповуються за рахунок держави. Вони вимагали наведення порядку в проведенні тендерів. Для них такі процедури, без перебільшення, вирішують питання життя і смерті. Чи є нині загроза повторення торішньої ситуації, коли через затягування тендерів не було закуплено життєво необхідних ліків?

У Міністерстві охорони здоров’я запевняють, що процедури державних закупівель ліків активно тривають. Старт торгів відбувся 21 березня цього року.

— Централізовані закупівлі медикаментів за Державними цільовими програмами здійснюються в плановому режимі. За торгами, що розпочаті за повною процедурою 30 днів (відповідно до вимог Закону України «Про здійснення державних закупівель») та оголошені в березні, передбачається укладання договорів протягом червня. Головні критерії цьогорічних тендерів — висока якість препаратів і  участь максимальної кількості учасників. Жодних корупційних дій з боку представників МОЗ немає, прозорість закупівель забезпечується в повному обсязі, — запевняє заступник міністра охорони здоров’я Роман Богачов.

— У нас усе проходить у плановому режимі. Уже відбулось розкриття пропозицій учасників на закупівлю ліків для хворих на гемофілію. Найближчими днями очікується кілька процедур розкриття, зокрема на закупівлю лікарських препаратів за програмами дорослої і дитячої онкології та онкогематології. 24 травня планується розкриття пропозицій на закупівлю тест-систем для скринінгу на фенілкетонурію і спеціального харчування для дітей, які страждають від цієї хвороби, — повідомила начальник Управління планування, фінансування, моніторингу централізованих заходів та конкурсних закупівель Департаменту фінансово-ресурсного забезпечення МОЗ України Галина Довганчин.

Чиновники запевнили, що ситуація із забезпеченістю регіонів медикаментами і виробами медичного призначення є контрольованою.

— За всіма головними, соціально важливими програмами закупівель (СНІД, туберкульоз, онкологія і онкогематологія, гемофілія, розсіяний склероз, цукровий діабет, серцево-судинні захворювання) залишків препаратів має вистачити до моменту здійснення поставок 2012 року. Для забезпечення безперервної вакцинації дітей пролонговано дію договорів минулого року. За результатами проведення процедур конкурсних закупівель укладено договори на поставку імунобіологічних препаратів. Найближчим часом вакцина надійде до регіонів, — зазначив також Роман Богачов.

Цього року, обіцяють чиновники, проблем з ліками від гемофілії не очікується. Більш того, фактори крові Україна нині вже закупила за цінами набагато нижчими, ніж у Європі.