ФУТБОЛ

У лютому наступного року в Лізі Європи ми побачимо оновлене «Динамо»

Валерій РЕКУНОВ,
«Урядовий кур’єр»,
Загреб — Київ

Рік, який добігає кінця, залишив у прихильників киян подвійні почуття.

З надією уболівальники сприйняли те, що після російських спеціалістів Валерія Газзаєва і Юрія Сьоміна найпопулярніший клуб країни очолив його знаний вихованець, який свого часу віддав біло-блакитним чверть віку. Однак спадок, який дістався тренерському тандему Олег Блохін — Олексій Михайличенко, у серйозних спеціалістів викликає співчуття.

Ярмоленко (в центрі) забив останній гол цього року. Фото з сайту ФК Динамо

Мілош Нінкович і Айілла Юссуф, Алмейда і Бадр Каддурі, Станіслав Богуш і Рафаел. Із гравців, які вже не відповідають рівню київського «Динамо», можна скласти цілу команду. Особисто для мене найяскравішим показником рішучості нового тренерського штабу до змін є постать Артема Мілевського. Талановитий форвард, якого свого часу визнавали кращим футболістом України, на наших очах перетворився на бліду тінь самого себе. Юрій Сьомін, приміром, ще довго дискутував би із гравцем, за спиною якого півсотні матчів у національній збірній країни.

Новий керманич, схоже, 27-річного гравця, схильного до порушень спортивного режиму, серед своїх підопічних більше не бачить. Це й не дивно. У новому сезоні вихованець білоруського футболу зіграв у десяти поєдинках національної першості з 18. І лише тричі виходив на поле у стартовому складі. Його доробок не вражає: 2 гольові передачі, жодного забитого м’яча. Тому немає нічого дивного, що рішення Олега Володимировича підтримав і президент клубу.

— Артемові Мілевському, як і всім, хто сьогодні  не тягне, шукатимемо нову команду. Якби була моя воля, ми розлучилися б не з чотирма-п’ятьма футболістами, а й з десятьма, — зізнався Ігор Суркіс після одного з останніх матчів осінньої частини сезону.

За  цих умов третє місце у груповому турнірі Ліги чемпіонів можна вважати виконанням програми-мінімум. 20 грудня кияни дізнаються про свого суперника в 1/16 фіналу Ліги Європи. Під час жеребкування підопічні Блохіна опиняться серед несіяних клубів.

Олексій МИХАЙЛИЧЕНКО,
тренер київського «Динамо»:

— Коментувати, за великим рахунком, нічого. Хочу подякувати команді за характер і самовіддачу. Можливо, деякі наші гравці бачили сніг уперше, але зуміли пристосуватися. Шкода, що не вдалося втримати перемогу. Це було протистояння характерів, футбол у нашому уявленні ми не зуміли показати. Вважаю, що безглузде рішення судді дало змогу суперникам зрівняти рахунок. Хоч повинен визнати, що в першому таймі загребці діяли швидше. Це зрозуміло: вони грали вдома і хотіли поміняти нулі у графі забитих м’ячів і перемог. Одне їм вдалося, інше — ні.

Ігор СУРКІС,
президент київського «Динамо»:

— Це було водне поло або гандбол — що завгодно, тільки не футбол. Команда билася, старалася, усі розуміють, що на такому полі складно щось зробити. Сьогодні одним з найкращих на полі був бразилець Дуду — він завзято боровся із суперниками. Аруна, на якому поставив хрест минулий тренерський штаб, також виявився на висоті. Вони хороші футболісти, можуть прогресувати і приносити користь команді. Найголовніше: ми  вишли в Лігу Європи. Хоч  завдання на сезон провалене.

ТАБЛО УК

Ліга чемпіонів

Група A

Динамо З (Хорватія) —  Динамо К (Україна) — 1:1     

Голи: Крстановіч (90+3, з пенальті) — Ярмоленко (45)

ПСЖ (Франція) — Порту (Португалія) — 2:1      

Голи: Сілва (30), Лавессі (51) — Мартінез (33)

Група А

                     І     В     Н     П     М     О

ПСЖ            6     5     0     1     14-3    15

Порту           6     4     1     1     10-4    13

Динамо К     6     1     2     3     6-10     5

Динамо З     6     0     1     5     1-14      1