ДОБРА СПРАВА

Благодійні внески дають змогу лікувальним закладам для дітей покращувати матеріальну базу

Дитячий туберкульозний санаторій «Новостав»  притулився в лісовій мальовничій місцині неподалік Рівного: тут напрочуд легко дихається, і від того, здається, стає легше жити.

— Маємо 120 ліжок, і практично всі вони заповнені протягом року, — розповідає  директор Михайло Монастирський. — Щоправда, малих пацієнтів із відкритою формою туберкульозу в нас немає: тут зазвичай тубінфіковані або ж ті, кого потрібно відділити від вогнищ розповсюдження туберкульозу, тобто від хворих батьків. Тому, самі розумієте, це діти переважно із соціально неблагонадійних сімей. Тут вони інколи перебувають по півроку, тут навчаються в школі. Зрозуміло, що, крім чистого повітря, дуже важливе для них повноцінне харчування. Та й медичне обладнання потрібно поновлювати.

Хворому на туберкульоз допоможуть не тільки ін'єкції, а й повноцінне харчування. Фото з архіву редакції

Санаторій, як і інші подібні в Україні, фінансується з обласного бюджету. Фінансується начебто й непогано: принаймні щодня в меню апельсини чи мандарини, соки. Втім, жодна додаткова гривня для цих дітлахів зайвою не буває. Особливо якщо йде вона від щирого людського серця. Тому й стукають його керівники, як мовиться,  в усі двері. А хто стукає, тому й відчиняють.

Ось і нещодавно в рамках соціального проекту «Допомога дітям — внесок у майбутнє» Всеукраїнська організація здоров’я  провела благодійний вечір саме для діток із санаторію «Новостав». 17 українських естрадних гуртів присвятили їм свої хіти та музичні новинки. Організатори також провели благодійний аукціон, на якому охочі могли придбати особисті речі зірок: аксесуари Руслани, куртку Дмитра Монатіка, набір ікон Ірини Крєстініної. У такий спосіб для санаторію «Новостав» зібрали понад 9 тисяч гривень. Із цих коштів придбано бойлер та бактерицидні лампи, на решту закуплять  препарати.

 

КОМПЕТЕНТНО

 

Ростислав РОЖАНСЬКИЙ,
голова обласного медичного об’єднання «Фтизіатрія»:

— Відомо, що в Україні епідемія туберкульозу стала національною проблемою. Офіційно кількість хворих в Україні перевищила 1% населення, однак експерти вважають, що їх значно більше. Не виняток на цьому тлі й наша Рівненщина. Нещодавно ми зафіксували навіть випадок тубменінгіту — в дитини, яка народилася від матері-наркоманки, до того ж хворої на СНІД. Нині мої колеги з усіх сил  борються за це маленьке життя…

Втім, повертаюся до старої як світ істини: запобігти хворобі значно легше, ніж вилікувати її — особливо це стосується туберкульозу. Ми ж в окремих районах маємо проблеми навіть із туберкуліном, а туберкулінодіагностика, за законодавством, проводиться за кошти місцевих бюджетів. Все починається із сільських голів, які не завжди розуміють, що саме на них законодавець поклав відповідальність за здоров’я громади, і часто дивляться на цю масштабну проблему через рожеві окуляри. Впевнений: 20-25 тисяч гривень за рік на придбання туберкуліну для кожного району  незначна сума, тим часом  проблему можна істотно зменшити.