АПЧХИ!

Цього року очікуються спалахи нових штамів вірусу, до яких в українців немає імунітету

Нині в Україні, як і загалом у Європі, епідемічна ситуація досить спокійна. За перший тиждень січня захворіло на ГРВІ 101 000 українців. За даними епідеміологів, це нижче за епідемічний поріг, і навіть на 80 тисяч менше, ніж за останній тиждень грудня. За словами лікарів, на статистику вплинули свята й канікули. По-перше, українці багато часу проводили вдома, менше контактували один з одним на вулиці і в транспорті. По-друге, не зверталися до лікарів — лікарняний їм не був потрібний. Та вже через тиждень статистика зміниться — почнеться зростання кількості хворих.

Вірусологи повідомляють, що «свинячий» грип, випадки якого в цьому році вже були зафіксовані в Києві, не такий небезпечний, як раніше. У нинішньому сезоні він, як і всі інші штами неприємної недуги, супроводжуватиметься високою температурою, а нерідко й ускладненнями, але фатальних наслідків лікарі не прогнозують.

Грип починається з різкого підвищення температури. Фото з сайту kievskaya.com.ua

Цього року не варто боятися «свинячого» грипу (H1N1), оскільки за два роки, що він гостює в Україні, в більшості з нас уже є до нього імунітет. Утім, заспокоюватися не варто. У новому епідемічному сезоні прогнозується одночасна циркуляція нового штаму вірусу грипу А під назвою «Вікторія», який ще не проявив в Україні своїх епідеміологічних характеристик, і штаму В «(Вісконсін»). Поки що епідемпоріг не перевищено в жодному регіоні країни, але скоро ситуація зміниться, повідомила заввідділом респіраторних та інших вірусних інфекцій Інституту епідеміології та інфекційних хвороб імені Громашевського Алла Мироненко.

За прогнозами медиків, епідемія нового штаму грипу «Вікторія» (А/H3N2) очікується в Україні в середині січня і триватиме 8—9 тижнів. Фахівці підкреслюють, що підготовка до епідемічного сезону передбачає своєчасну вакцинацію і діагностування хвороби, ізолювання хворих та їх ефективне лікування.

Особливо обережними потрібно бути тим, хто входить до груп ризику. Зокрема, це люди з хронічними захворюваннями (дихальної та серцево-судинної систем, нирок, обміну речовин), люди, старші за 60 років, які перебувають в інтернатах чи будинках для престарілих, вагітні жінки, а також усі, хто контактує з великою кількістю людей.

— Грип починається раптово з різкого підвищення температури. На відміну від ГРВІ, спочатку немає нежитю, зате присутні біль у горлі, кашель, біль за грудиною, м’язовий біль. За таких симптомів потрібно терміново викликати лікаря. Самолікування може призвести до серйозних ускладнень і навіть летального випадку. Перше, що потрібно зробити людині, —  вжити противірусний препарат і звернутися до лікаря, — радить Алла Мироненко. — Часто пацієнт звертається за професійною допомогою з великим запізненням, коли вже розвинулася вірусна пневмонія. У таких випадках наслідки можуть бути дуже важкими.

Під час епідемії грипу медики рекомендують уникати багатолюдних місць, часто провітрювати приміщення, мити руки. Але найдієвішим засобом профілактики захворювання є вакцинація, завдяки якій в організмі формуються антитіла проти вірусу. Вакцинація починає діяти через 2—3 тижні після щеплення.

МОЗ ПОПЕРЕДЖАЄ!  

Засоби, якими лікуватися  від грипу не можна

Антибіотики. Ці препарати не шкодять вірусам, що викликають грип та ГРВІ, оскільки призначені тільки для лікування бактеріальних інфекцій. Самолікування антибіотиками заборонено!

Гомеопатичні препарати. Ефективність цих препаратів проти вірусів грипу науково не доведена.

Імуностимулятори та імуномодулятори. Ефективність проти вірусів грипу не доведена, при цьому їхня дія під час хвороби може виявитися небезпечною.

Народні засоби. Вони доповнюють симптоматичне лікування грипу та застуди, але не можуть повністю замінити його.

КОРИСНО ЗНАТИ

Додатковим чинником ризику може стати переохолодження. Щоб цього уникнути, лікарі радять:

♦ одягайтеся багатошарово. Тобто одягніть на себе кілька легких кофт замість однієї теплої;

♦ захищайте відкриті ділянки шкіри. Не забувайте вдягати рукавички, а ніс та вуха захищати шапкою, шарфом, піднятим коміром;

♦ вiзьмiть запасний одяг, якщо плануєте провести цілий день на морозі. Іноді достатньо змінити мокрий одяг на сухий, щоб уникнути переохолодження;

♦ не виходьте на мороз голодними. Обов’язково поїжте щось висококалорійне. Замерзли — також з’їжте що-небудь;

♦ заходьте щопівгодини-годину у тепле приміщення, якщо ви проводите цілий день на вулиці.

А ще для профілактики грипу мойжа приймати сироп Імунофлазід. Більше інформації про нього можна знайти на офіційному сайті immunoflazid.com.ua