ЛАУРЕАТ

Тернопільський професор медицини Віктор Шідловський разом зі співавторами отримав високу відзнаку за створення підручника

Двотомний підручник із загальної хірургії для студентів вищих медичних навчальних закладів  здобув нещодавно Державну премію України в галузі науки і техніки. Це спільна праця групи науковців Дніпропетровського, Запорізького та Тернопільського медуніверситетів Якова Березницького, Григорія Хапатька, Сергія Шаповала, Володимира Клименка та Віктора Шідловського.

Один з лауреатів Віктор Шідловський — професор Тернопільського державного медуніверситету ім. Івана Горбачевського, відомий у країні ендокринолог. А свою  першу операцію нинішньому лауреату довелося провести ще на шостому курсі медуніверситету. Як показав стан хворого, успішно. Продовжив займатися хірургією вже дипломованим фахівцем у Білогірській районній лікарні, що на Хмельниччині. Після двох років практичної діяльності вступив до аспірантури Київського інституту гематології та переливання крові за спеціальністю «хірургія». 1979-го захистив кандидатську дисертацію, а через 10 років – докторську.

В альма-матер Віктор Олександрович працював на посадах асистента, доцента, очолював кафедру загальної та оперативної хірургії з топографічною анатомією. Опанував широким діапазоном оперативного лікування різних хвороб. Але обрав ендокринну хірургію. Можливо, тому, що на Тернопільщині через нестачу йоду у воді, грунті, а отже й у вирощених продуктах ендокринні захворювання, зокрема щитовидної залози, досить поширені.

Нині у відділенні хірургії Тернопільської лікарні швидкої допомоги професор Шідловський успішно оперує не лише щитовидну, а й надниркові, прищитовидні залози, підшлункову. Щороку Віктор Олександрович проводить майже 150 оперативних втручань. Це зазвичай складні випадки. Працює в операційній, асистуючи і навчаючи молодих колег. Твердить, що  для нього велика радість бачити, як вони зростають професійно, стають добрими фахівцями.

Нещодавно Прем’єр-міністр Микола Азаров в урочистій обстановці вручив професору Вікторові Шідловському диплом лауреата Державної премії України в галузі науки і техніки. Звання лауреата він отримав разом зі своїми колегами з Дніпропетровська та Запоріжжя — співавторами підручника «Хірургія».

Професор Шідловський оперує найскладніші випадки. Фото Миколи ШОТА

Перший том «Хірургії» побачив світ 2006 року, другий — 2008-го. Працювати  над втіленням цього задуму науковці почали ще сім років тому. Як зазначає Віктор Олександрович, спершу треба було вирішити, якою має бути ця навчальна книжка і в чому полягатиме її відмінність від інших уже написаних і виданих. Потрібен був підручник, адаптований до програми навчання за кредитно-модульною системою, який відповідав би сучасним вимогам.

— Ми написали підручник з хірургії, де описова складова — мінімальна, зате подані чіткі алгоритми дій хірурга, прописано, що і як йому чинити в кожному конкретному випадку, — зауважує професор Шідловський. — Скажімо, в томі «Загальна хірургія» подається визначення кожного захворювання, завдання та основні етапи лікування, містяться алгоритми дій з профілактики та лікування гнійної інфекції, при переливанні крові, накладанні пов’язок. Тобто йдеться про базові вимоги й основні етапи дій та маніпуляцій, які повинен знати студент-медик. Деталі він пізнаватиме під час інтернатури, впроваджуючи здобуті знання в щоденну роботу та підвищуючи свою кваліфікацію.

Упродовж двох років підручник «обкатували» у вищих медичних навчальних закладах. Видання отримало схвальну оцінку провідних науковців, а також викладачів, студентів. До речі, для зручності спудеїв є намір видати також електронний варіант підручника. Більше того, написана й третя книжка  «Хірургії», але для інтернів.  Ця праця — у двох томах — уже надрукована.