Консультує
Наталія ПІДДУБНА,

керівник Центру безоплатної правової допомоги
Чернігівського громадського комітету захисту прав людини

Підвищена стипендія для дітей-«чорнобильців»

Мій син ще з народження отримав посвідчення постраждалого від аварії на ЧАЕС четвертої категорії. Цього року він вступатиме до технікуму. Діти моїх знайомих, які вчилися у вишах і коледжах у попередні роки, отримували підвищену стипендію за «чорнобильським» посвідченням до 18 років. Але нам у технікумі сказали, що ця норма вже не діє. Чи справді мій син уже не має права на підвищену стипендію? І які пільги в навчальних закладах для «чорнобильських» дітей ще залишилися?

Марина ЛІЩЕНКО,
Вишгородський район, Київська область

— Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», гарантовані пільги під час призначення стипендії, використовуючи кошти, передбачені в державному бюджеті на здійснення заходів із ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, а тому потерпілим 4-ї категорії (на підставі посвідчення категорії 4 та довідки про постійне проживання на час вступу в навчальний заклад на території зони посиленого радіоекологічного контролю, виданої місцевими органами виконавчої влади за місцем проживання) виплачується підвищена стипендія під час навчання на денній формі навчання в професійно-технічних навчальних закладах.

У разі навчання потерпілих дітей у професійно-технічних закладах освіти виплата підвищеної стипендії (на підставі відповідних документів) провадиться до досягнення ними 18 років.

Постраждалим особам, які навчаються на платних відділеннях навчальних закладів, у тому числі і на контрактній основі, де не передбачена виплата стипендії взагалі, та в аспірантурі, підвищена стипендія не виплачується.

Ця норма закону діє разом із постановою Кабінету Міністрів №882 від 12.07.2004 року «Питання стипендіального забезпечення», якими передбачено виплату підвищеної стипендії для потерпілих від аварії на ЧАЕС дітей, тому законних підстав для непроведення таких виплат на сьогодні немає, однак для надання повної консультації необхідно більше інформації.

Що стосується інших пільг, то, окрім підвищеної стипендії для учнів професійно-технічних навчальних закладів, які перебувають у зоні посиленого радіоекологічного контролю, передбачена й компенсація на харчування, якщо учень не отримував харчування з поважних причин.

Не пускають у відпустку!

У нашій фірмі на початку року складають графік відпусток. Торік я мала йти у відпустку у листопаді, але через виробничу необхідність мене не відпустили. Пообіцяли, що відгуляю її у цьому році. Але тепер кажуть, що мені належить лише грошова компенсація, а самої відпустки не нададуть. Чи це законно?

Діана КУЩЕНКО,
м. Черкаси

— Відпустки — це найбільший за обсягом час відпочинку. Державні гарантії та відносини, пов’язані з відпусткою як одним із видів відпочинку, регулюються Конституцією України, Законом України «Про відпустки», Кодексом законів про працю України, іншими законами та підзаконними нормативно-правовими актами.

Щорічна відпустка за ініціативою власника або уповноваженого ним органу як виняток може бути перенесена на інший період тільки за письмовою згодою працівника та за погодженням з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником) у разі, коли надання щорічної відпустки в раніше обумовлений період може несприятливо відбитися на нормальному ході роботи підприємства, установи, організації, та за умови, що частина відпустки тривалістю не менше 24 календарних днів буде використана в поточному робочому році.

У разі перенесення щорічної відпустки новий термін її надання встановлюється за згодою між працівником і власником або уповноваженим ним органом. Згідно з ч. 5 ст. 11 Закону України «Про відпустки» забороняється ненадання щорічних відпусток повної тривалості протягом двох років підряд.

Ч. 2 ст. 12 Закону України «Про відпустки» передбачено, що невикористану частину щорічної відпустки має бути надано працівнику, як правило, до кінця робочого року, але не пізніше 12 місяців після закінчення робочого року, за який надають відпустку.

Таким чином, законодавством не передбачено терміну давності, після якого втрачається працівником право на щорічні відпустки, воно не містить заборони надавати щорічні відпустки у разі їх невикористання, а тому, якщо працівник з якихось причин не скористався своїм правом на таку відпустку за кілька попередніх років, в тому числі і за 5 чи 10 років, то він має право їх використати, а в разі звільнення йому повинна бути виплачена компенсація за всі невикористані дні щорічних відпусток (стаття 24 Закону України «Про відпустки»). Тому ви маєте законне право на відпустку за два роки, однак термін її надання встановлюється за згодою між працівником і власником або уповноваженим ним органом.

Як же мені хочеться у відпустку! Фото Володимира ЗАЇКИ

Робота за кордоном — пенсія в Україні

Хочу поїхати працювати за кордон, легально. Уже знайшла місце роботи. Чи можливо, щоб за цю роботу мені в Україні нараховували трудовий стаж для пенсії? Що для цього потрібно?

Валентина СТРАХОВА, м. Херсон

— 9 травня 2013 року набув чинності Закон «Про внесення змін до деяких законів України про добровільну сплату єдиного внеску», яким врегульовано питання визначення розміру внеску під час добровільної сплати страхових внесків до Пенсійного фонду України; питання сплати єдиного внеску до Пенсійного фонду України в іноземній валюті розташованими за межами України підприємствами, установами, організаціями (зокрема міжнародними) за її працівників, які є громадянами України, а також громадянами України, які працюють або постійно проживають за межами України відповідно до договорів про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування; питання одноразової сплати застрахованою особою єдиного внеску за попередні періоди (зокрема за період з 1 січня 2004 року по 31 грудня 2010 року).

Водночас сума сплаченого єдиного внеску за кожен місяць такого періоду не може бути меншою за мінімальний і більшою за максимальний страховий внесок, встановлений на дату укладення договору.

Таким чином, у разі виїзду за кордон для працевлаштування ви можете звернутися до управління Пенсійного фонду за місцем реєстрації в Україні та укласти договір про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування для того, щоб самостійно сплачувати єдиний соціальний внесок і при цьому мати пенсійний стаж, право на допомогу з безробіття, лікарняні тощо. Термін такого договору зазвичай складає один рік.

Сторінку підготувала Інна КОСЯНЧУК,  «Урядовий кур’єр», за підтримки Всеукраїнської коаліції з надання правової допомоги

Шановні читачі «Урядового кур’єра»! Якщо ви хочете поставити запитання консультантам сторінки «Запитайте у юриста», ви можете надіслати його за адресою: 01008, м. Київ, вул. Садова,1, редакція газети «Урядовий кур’єр» або на електронну скриньку imrich@ukcc.com.ua