ЖКГ

Мінрегіон підрахував, яку частину своїх доходів українці платять за житлово-комунальні послуги

Чи не піднімуть тарифи на житлово-комунальні послуги після виборів? Із такими запитаннями часто звертаються до «Урядового кур’єра» читачі. Та посадовці заспокоюють: найближчим часом підвищення тарифів не планується і навіть не розглядається.

— Рішення про підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги ніхто не приймав! Держава ухвалила законодавче рішення: громадяни, що не працюють, платять не більш як 10% сукупного доходу, ті, що працюють, — не більш ніж 15. Все інше перевищення держава гасить за рахунок пільг, субсидій і різниці в тарифах, — зауважив міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Анатолій Близнюк під час брифінгу після відкриття VIІІ Міжнародного конгресу «Інституційні та технічні аспекти реформування житлово-комунального господарства — 2012».

У міністерстві підрахували, що в середньому у структурі сукупного доходу середньостатистичної сім’ї плата за житлово-комунальні послуги становить 11%. Звичайно, це надто середні цифри. Людей же турбує й те, що у тарифах певну частку «закладено» і на втрати води й тепла, які неминучі у наших зношених мережах. Втім, фахівці переконані, що заходи з модернізації підприємств ЖКГ — серйозний крок до того, аби плата за послуги не зростала. Тим більше, що позитивних прикладів не бракує.

Вода «виливається в копієчку» — треба економити! Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

— Всі знають, що під лежачий камінь вода не тече, а хто шукає, той обов’язково знайде. Наприклад, у Запоріжжі реалізували спільний проект щодо водопостачання зі Світовим банком. Тепер собівартість водопостачання менша від встановленого тарифу. Водовідведення теж не збиткове, як раніше. Значно поліпшилися якість питної води у водогоні, екологічні параметри очисних споруд, — повідомив Анатолій Близнюк.

Як повідомили у прес-службі міністерства, все це було зроблене в умовах чинної нормативної бази. А за умови дерегуляції та вдосконалення галузевого законодавства ефект від модернізації був би ще більшим. Тож працювати є над чим.

Анатолій Близнюк розповів і про основні напрямки роботи на найближчу перспективу. Умовно їх можна назвати «7 китів», на яких тримається реформа ЖКГ.

—Це, зокрема, дерегуляція галузі, повний облік ресурсів, створення ефективного власника житла, економічно обгрунтовані тарифи, монетизація пільг та субсидій, наявність «дешевих грошей» для модернізації, а також застосування програмно-цільового методу під час реалізації кожного з напрямків. При цьому йдеться про комплексний підхід, коли ресурси концентрують, а не розпорошують на кілька подібних програм, коли досягається синергетичний ефект взаємодії всіх окреслених напрямків, — підкреслив міністр.

Також він зауважив, що багато залежить і від самих власників житла. На думку очільника, одна з найбільших проблем, що стоять сьогодні перед галуззю, — «радянська» ментальність споживачів у ставленні до житла. Вона залишилася такою попри те, що 95% квартир приватизовані їхніми мешканцями.