24 травня ввечері в Лісабоні не було щасливіших людей, аніж гравці мадридського «Реала». Обігравши в драматичному фіналі своїх земляків з «Атлетико», підопічні Карло Анчелотті здобули найпрестижніший приз європейського клубного футболу — Кубок чемпіонів. У цей час більшість національних збірних уже готувалася до наступного випробування — чемпіонату світу-2014.

Кожна велика перемога має свою ціну. Цю відому футбольну істину вкотре підтвердив старт бразильського мундіалю. Найкраща команда планети — Іспанія — в першому турі виглядала відверто безпомічною на фоні чинних віце-чемпіонів світу — голландців. Найслабшою ланкою піренейців були футболісти «Реала» — Ікер Касільяс, Серхіо Рамос і Хабі Алонсо.

16 червня на тому самому стадіоні «Фонте-Нова» в Салвадорі гірку чашу розчарування довелося випити їхнім одноклубникам, які захищають кольори Португалії. За 90 хвилин гри проти Німеччини Кріштіану Роналду так і не зумів вразити ворота, які захищав Мануель Нойєр. Ще більші неприємності спіткали його партнерів. Центральний захисник королівського клубу та збірної Пепе спочатку не втримав під час розіграшу кутового свого підопічного Хуммельса: так рахунок став 2:0 на користь другої збірної в рейтингу ФІФА.

Наприкінці першого тайму 31-річний оборонець остаточно поховав надії на порятунок — на рівному місці заробив вилучення після зіткнення з Томасом Мюллером. І на цьому для підопічних Паулу Бенту неприємності не скінчилися. Ще один лідер збірної — лівий захисник Фабіу Коентрау — зазнав важкої травми і змушений був залишити поле на ношах. Створюється враження, що заради перемоги «Реала» в Лізі чемпіонів Карло Анчелотті вичавив зі своїх підопічних усі сили і навіть трошечки більше.

23 червня на португальців чекає фізично потужна команда США. Травми двох провідних виконавців — Фабіу Коентрау та Угу Алмейди, дискваліфікація ключового захисника Пепе, гнітючий психологічний стан команди після принизливого розгрому — все це ставить великий знак запитання щодо шансів четвертої команди в рейтингу ФІФА пробитися в 1/8 фіналу світової першості.

Автором першого хет-трику нинішнього Кубка світу став півзахисник німецької команди Томас Мюллер. Нагадаю, що чотири роки тому в ПАР цей універсальний гравець здобув «Золотий бутс»: на його рахунку 5 забитих м’ячів і три гольові передачі.

Цей забитий м’яч вивів Томаса Мюллера (в центрі) в лідери гонки бомбардирів. Фото з сайту livesport.com

ТАБЛО «УК»

Чемпіонат світу-2014.

Група F

Іран — Нігерія — 0:0

Аргентина — 3 очки, Іран, Нігерія — по 1, Боснія і Герцеговина — 0.

Група G

Гана — США — 1:2
Голи:
Айю (82) — Демпсі (1), Брукс (86)

Німеччина — Португалія — 4:0
Голи:
Мюллер (12, пенальті), 45, 78, Хуммельс (32)

Німеччина, США — по 3 очки, Гана, Португалія — 0.

Сьогодні зустрічаються: Камерун — Хорватія, Іспанія — Чилі, Росія — Південна Корея.