РАЗОМ

Цього року молоді театрали не тільки фестивалили, а й справили весілля

Упродовж десяти днів відбувався дев’ятий щорічний Міжнародний фестиваль молодіжних та дитячих театрів «Південні маски». Якщо в попередні роки основні театральні дійства проходили в Миколаєві, цього року географію заходу розширено. Театрали відвідали ще й Одесу, Коблеве та Южне.

Нагадаємо, ініціаторами проведення фестивалю стали Федерація аматорських молодіжних театрів «ФАМТ» та Миколаївський міський молодіжний народний театр «СТУК», які ставили за мету підтримати розвиток українських молодіжних аматорських театрів та країн СНД, відкрити імена талановитих митців, налагодити творче спілкування.

Костюм на сцені має значення. Фото автора

Як зазначає один з ініціаторів проведення театрального змагання, керівник народного театру «СТУК» Артем Свистун, «черговий фестиваль доводить, що глядачеві не байдуже театральне мистецтво, що він чекає на нові ідеї та вистави».

Тож у день відкриття фестивалю Миколаїв перетворився на центр театрального мистецтва. Тут зібралися 22 театральні колективи з різних міст нашої країни, а також із Білорусі й Польщі. Знайомство з керівниками театральних колективів, із членами професійного та альтернативного журі відбувалося під час презентації молодих майстрів у міській виставковій залі. Тоді вперше пролунав дзвоник, сповіщаючи про відкриття «Південних масок».

Фестиваль дає змогу молоді знайти нових друзів. Фото автора

Удруге символічний дзвоник пролунав для миколаївців під час театралізованого відкриття «Миколаїв — місто театральне» у Каштановому сквері. Колективи-учасники влаштували парад візитівок, під час яких демонстрували свої театральні таланти. Навіть рясний дощ не став на заваді святкуванню. А після цього театрали вишикувались у колону й попрямували до обласного Палацу культури, на сцені якого пройшла перша конкурсна вистава «Кревні зв’язки» Миколаївського молодіжного народного театру «Парадокс».

Не обійшлося без сюрпризів. Під час фестивалю відбулося справжнє весілля. Тарас та Юлія познайомилися два роки тому під час спільної роботи в театрі «СТУК». А одружитися вирішили під час фестивалю, щоб відсвяткувати народження нової сім’ї Мариничів у колі численних однодумців.