ПЕРСПЕКТИВИ

Ще буквально три-чотири роки тому галузь птахівництва в агропромисловому виробництві України залишалась проблемною. Як вважали експерти, на той час головним завданням було створення сприятливих умов для підвищення його ефективності з тим, щоб забезпечити населення високоякісними продуктами харчування. Адже а співвідношенням ціни та якості, враховуючи купівельну спроможність населення України, м’ясо птиці завжди займало провідні позиції у споживчому кошику. Окрім того, для перспектив розвитку галузі необхідно було враховувати також майбутню конкуренцію на внутрішньому ринку і пошук шляхів виходу на зовнішній ринок.

І ось сьогодні перспективи стають реальністю. Як зазначив міністр аграрної політики та продовольства Микола Присяжнюк під час спільної робочої поїздки з Президентом Віктором Януковичем до Київської області та відвідання «Комплексу «Агромарс», протягом минулого року було вироблено майже 1,5 млн тонн м’яса птиці. На його думку, збереження нинішніх темпів розвитку галузі дає змогу прогнозувати збільшення цих показників до 2015 року на третину, в тому числі 1618 тис. тонн цього дієтичного продукту буде вироблено сільгосппідприємствами, що більше проти 2010 року на 38 відсотків. Таким чином, вважає керівник Мінагропроду, буде забезпечено не лише потреби внутрішнього споживчого ринку, а й сформовано експортний потенціал. Щоправда, за умови, що в галузь буде інвестовано значні кошти.

Промислове птахівництво за останніх кілька років завдяки ефективній співпраці держави та вітчизняних аграріїв вдалося відродити і водночас збільшити споживання м’яса на душу населення. І не лише. У зв’язку зі сталим розвитком вітчизняної птахівничої галузі знижено імпорт продукції птахівництва та розпочалося нарощування її експорту. Зокрема у 2010 році експорт м’яса птиці становив 33,0 тис. тонн, яєчних продуктів – майже чотири тисячі тонн. Нарощування виробництва яєць позбавило Україну залежності від їх імпорту. Лише у минулому році їх було вироблено майже 17 мільярдів штук. Завдяки цьому досягнуто рівня забезпечення раціональної норми споживання – 290 штук за рік з розрахунку на кожну людину. На думку керівника Мінагропроду, Україна таким чином позбулася імпортозалежності в цьому сегменті продуктів харчування й перейшла на самозабезпечення.

Отже, коли врахувати, що сьогодні птахівнича галузь вже виробляє понад 80 відсотків від потреби населення України м’яса птиці, то перспектива – найближчим часом позбутися залежності від поставок «ніжок Буша» цілком реальна.