На чемпіонаті світу-2010 збірна Словаччини дійшла до 1/8 фіналу. Капітаном цієї команди був атакувальний півзахисник італійського «Наполі» Марек Гамшик. 27-річного гравця, який народився в Банській Бистриці, багато хто вважає найталановитішим виконавцем у складі національної дружини.

Свій справжній потенціал капітан гостей сповна продемонстрував і на полі «Олімпійського». У дебюті зустрічі він елегантно звільнився від опіки Тараса Степаненка і вивів на завершальний удар свого партнера Роберта Мака — 0:1. Ще одну суперпередачу в стилі знаменитого італійця Андреа Пірло Гамшик виконав у середині першого тайму: лише спритність Федецького допомогла господарям вберегти свої ворота від другого пропущеного м’яча.

В українській збірній на роль лідера претендують дніпропетровці Руслан Ротань та Євген Коноплянка. Обидва початок осені зустріли на лікарняному. Ця обставина аж ніяк не виправдовує півзахист нашої команди, який повністю програв суперникові боротьбу за центр поля. Тому єдиний форвард Роман Зозуля 90 хвилин пробігав, практично не зустрічаючись із м’ячем. Залишалося сподіватися на стандарти — штрафні та кутові удари. З цим також не склалося.

Ракицький, якого невимушено обіграв Роберт Мак під час результативної атаки, нічим не відзначився і біля чужих воріт. Тричі ми здобували право на перспективні штрафні. І кожного разу захисник гірників не спромігся навіть перебити «стінку». Не справдилися надії на наш традиційний козир — гостру флангову гру. Олег Гусєв жодного разу не обіграв свого опонента віч-на-віч. Його одноклубник Андрій Ярмоленко, якому гості приділяли підвищену увагу, теж не був схожим сам на себе.

Гості явно переважали підопічних Фоменка в атлетичності й агресивності, виграючи більшість епізодів. У цій ситуації мали б вийти на поле Євген Шахов або Олександр Гладкий, здатні на рівних поборотися зі щедро обдарованими фізично захисниками суперника. Але з лави запасних рятувати партнерів від конфузу вийшли Роман Безус та Артем Громов, які на фоні словацьких атлетів нагадували тендітних дублерів.

Тому домашня невдача на шляху до Євро-2016 виглядає цілком закономірною. Це викликає певні побоювання: адже матчі проти Білорусі та Македонії можуть виявитися такими самими складними для синьо-жовтих, яких напередодні старту більшість оглядачів вважали фаворитом у боротьбі за друге місце в групі С.

— Гадаю, ми самі винні — дуже різко почали, і команда «задихнулася», — вважає Андрій Ярмоленко. — Тренери нас попереджали, що не можна залишати словакам вільні зони, у них є індивідуально сильні виконавці. На жаль, виконати цей план на гру не вдалося: між обороною та півзахистом з’являлися дуже великі розриви, чим суперник і скористався.

— У дебюті матчу ми пропустили м’яч після грубої помилки, і це зламало нашу гру, — пояснив після фінального свистка наставник синьо-жовтих Михайло Фоменко. — Гравцям потрібно постійно прогресувати, а не жити вчорашнім днем. Однак у нас не виходить рухатися так, як хотілося б. У другому таймі хлопці намагалися змінити хід зустрічі, але Безус не виправдав надій: припускався технічного браку і загалом не ввійшов у гру.

ТАБЛО «УК»

Кваліфікація до Євро-2016Група C

Україна — Словаччина — 0:1

Гол: Мак (17).

Люксембург — Білорусь — 1:1

Голи: Жерсон (42) — Драгун (78)

Іспанія — Македонія — 5:1

Голи: Рамос (16, пен.), Пако Алькасер (17), Бускетс (45+3),

Сільва (50), Педро Родрігес (90+1) — Ібраїмі (28, пен.) 

Валерій КАЛІНІЧ
для «Урядового кур’єра»