ЗАГАРТУВАННЯ 

Кримські гори  на десять днів стали домівкою для  міжкурінного  таборового з’їзду пластунів «Таврида-2012».
 

Кримські гори Байдарської долини на десять днів стали домівкою для  міжкурінного регіонального таборового з’їзду пластунів «Таврида-2012». До кримських скаутів у гості завітали одні з найкращих пластових куренів України — 56-й  ім. Мілени Рудницької та 59-й  ім. Степана Ленкавського з Франківщини.  Близько 90 юнаків та юнок із захопленням поринули у насичене подіями таборове життя — змагання, теренові справи, ватра, Клуб веселих та кмітливих, а на додачу ще й  майстер-клас із сальси. Таборове життя щодня починалось о 7-й ранку, а для чергових по кухні о 6-й і закінчувалось далеко за 9-ту вечора. А коли руки та ноги не мали роботи, то розпочинались співи —  проспіваних пісень неможливо порахувати.

«Все було надзвичайно цікаво — вразили печери, чудова  природа, а головне — море, на яке ми так довго чекали протягом року», — поділились враженнями дівчата з табору  Мілени Рудницької.

 На думку Миколи Яриновського, голови окружної пластової старшини Криму, природні та історичні особливості Криму є цікавими для всіх пластунів і така форма проведення таборів може стати добрим прикладом у  розвитку пластового руху в Криму.

Непосидючі пластуни на останні 5 днів змінили місце свого табору та перебралися ближче до моря у кемпінг на мисі Айя. Саме тут для хлопців та дівчат розпочався 2-денний скельний етап, де вони мали змогу гартувати дух, долаючи Кримські гори. В перерві між випробовуваннями сили вони ходили на пляж, де ще й брали уроки порятунку на воді та  плавання.

В передостанній день закриття табору до пластунів завітали представники української громади Криму, які з неприхованою цікавістю розпитували молодь про таборове життя. У свою чергу кримський окружний пластової старшини розповів гостям про те, що  цьогорічний скаутський табір був найчисленнішим за 6-річну історію існування організації на півострові. Також він повідомив, що в найближчих планах керівників кримського пластівського руху проведення краєзнавчих мандрівок у Криму, а також навчальних семінарів для інструкторів, презентація НСОУ Пласт у кримських навчальних закладах. «Розвиток Пласту в Криму є актуальним питанням, оскільки це  передусім організація, яка виховує молодь в українському дусі, любові до Батьківщини. В Криму дуже мало організацій, які мають багаторічну методику виховання дітей, досвідчених інструкторів, які готові взяти на себе відповідальність за виховання підростаючих поколінь. Гадаю, в найближчому майбутньому Пласт стане тим середовищем, де  молодь буде мати змогу розвиватись, навчатись та знаходити нових друзів не тільки в Україні, а й по всьому світу»,— сказав Микола Яриновський.

Хоч як це сумно, але все має колись закінчуватися. Роз’їхалися юнаки та юнки по домівках, та ненадовго. Адже тепер на  українських пластунів чекає серпнева подорож до Львова, де вони братимуть участь у ювілейній міжкрайовій пластовій зустрічі, присвяченій 100-річчю організації, де протягом кількох днів  таборуватимуть  понад 3 тисячі пластунів з 7 країн світу. 

ДОВІДКА «УК»

Пласт у Криму зареєстрований в 1996 році. Організація налічує понад 60 активних пластунів. На сьогоднішній день функціонують чотири станиці — Севастополь, Сімферополь, Красноперекопськ, Бахчисарай.